ΕνημέρωσηΟικονομία

Σε ποιες περιοχές θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες – Galaksias Portal News

Η κακοκαιρία πλήττει ήδη αρκετές περιοχές της Ελλάδας, καθώς ο καιρός παρουσιάζει ραγδαία επιδείνωση, με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους στα πελάγη.

Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης για την κακοκαιρία , σύμφωνα με το οποίο οι βροχές και οι καταιγίδες που σημειώνονται σε βόρειο Ιόνιο και Ήπειρο θα επεκταθούν από τις απογευματινές ώρες στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ από τις βραδινές ώρες στη δυτική και πιθανώς τη νότια Πελοπόννησο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το meteo, βροχές εκδηλώνονται από το πρωί της Κυριακής 11/02 σε διάφορες περιοχές της χώρας, με τα σημαντικότερα φαινόμενα να εντοπίζονται στα βορειοδυτικά. Ο καιρός θα παρουσιάσει προοδευτική επιδείνωση, και θα εκδηλωθούν τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα Επτάνησα, στα δυτικά ηπειρωτικά, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και σε τμήματα Πελοποννήσου.

Από αργά το βράδυ θα επηρεαστούν η Κεντρική και Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και η Εύβοια. Οι καταιγίδες θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις, κυρίως στα δυτικά όπου το χαλάζι ενδέχεται να έχει σχετικά μεγάλο μέγεθος.

Το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολύ ενισχυμένοι και τοπικά θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη, ωστόσο στο Ιόνιο το βράδυ θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική και την εκδήλωση λασποβροχών.

Τη Δευτέρα 12/02 η κακοκαιρία αρχικά θα συνεχιστεί σε μεγάλο μέρος της χώρας. Προοδευτικά τα ισχυρά φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου κατά τόπους αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής. Γρήγορα θα επηρεαστούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τμήματα των Κυκλάδων, ενώ από τις απογευματινές ώρες τα ισχυρά φαινόμενα θα επεκταθούν στα Δωδεκάνησα. Επίσης, βροχές και καταιγίδες θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται μέχρι το απόγευμα στα Επτάνησα και στα δυτικά ηπειρωτικά, με σημαντικά ύψη βροχή κατά τόπους. Επισημαίνεται ότι οι καταιγίδες θα συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις, κυρίως στα βορειοανατολικά όπου το χαλάζι ενδέχεται να έχει σχετικά μεγάλο μέγεθος. Το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική)

Νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεων 7-8 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο, αλλά μετά το μεσημέρι θα παρουσιάσουν προοδευτική εξασθένηση και θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς. Αυξημένες θα διατηρηθούν οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης.

Στον παρακάτω προγνωστικό χάρτη παρουσιάζεται το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος βροχής μέχρι και τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 12/02.

Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Στην Αττική όπως και στην υπόλοιπη κεντρική, ανατολική Στερεά και την Εύβοια η αλλαγή του καιρού θα γίνει έντονη από αργά το βράδυ, εκτιμούν οι μετεωρολόγοι.

«Δεν θα βιώσουμε κάτι ακραίο, κάτι που δεν έχουμε ξαναβιώσει. Οι βροχές αυτές είναι φυσιολογικές για την εποχή και ευεργετικές», σημείωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ο Γιάννης Καλλιάνος. «Περιμένουμε ένα δυνατό πέρασμα διάρκειας δύο-τριών ωρών και στην Αττική με μπόρες και καταιγίδες κυρίως όμως από τα μεσάνυχτα της Κυριακής και μετά», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στην Αττική θα υπάρξουν «απότομα ξεσπάσματα».

Το θετικό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι στην Αττική οι βροχές θα σημειωθούν κατά την διάρκεια της νύχτας και δεν θα γίνουν έτσι ιδιαίτερα αισθητές από την πλειοψηφία των κατοίκων της πρωτεύουσας. Όσο για την διάρκεια των φαινομένων ο Γιάννης Καλλιάνος είπε ότι θα κρατήσουν συνολικά σε όλη τη χώρα περίπου 48 ώρες.

«Από την άνοιξη που είχαμε όλη την προηγούμενη εβδομάδα περνάμε στο φθινόπωρο, σ’ ένα φθινόπωρο, όμως, με εντυπωσιακά φαινόμενα», είπε την Κυριακή (11/02) αρχικά, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ και πρόσθεσε: «Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ιδίως στη δυτική Ελλάδα, αλλά και θυελλώδεις νοτιάδες, που σε όλα τα πελάγη έχουν ένταση 8 μποφόρ και μάλιστα στο βόρειο Αιγαίο φτάνουν τα 9».

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, την Κυριακή (11/02) επηρεάζονται τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά, η δυτική Πελοπόννησος. Το απόγευμα θα βρέξει σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Αναφορικά με τη Δευτέρα (12/02), το σύστημα της κακοκαιρίας θα κινηθεί πιο ανατολικά με φαινόμενα να εκδηλώνονται στην ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Σε σχετική ερώτηση για την Αττική, ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος σημείωσε πως θα έχουμε βροχές, ακόμα και καταιγίδες, κυρίως το βράδυ και μετά τα μεσάνυχτα. Μάλιστα, αναμένονται νέες βροχές από τα μέσα της εβδομάδας, συνοδεία βοριάδων, οπότε και θα πέσει η θερμοκρασία.

Δείτε Live την εξέλιξη του καιρού

Αναλυτική πρόγνωση για τις επόμενες ώρες

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα θαλάσσια 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, από τις απογευματινές ώρες στο νότιο Ιόνιο και τη δυτική Στερεά και από τις βραδινές ώρες στη δυτική Πελοπόννησο. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Nεφώσεις με τοπικές βροχές και από το βράδυ σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τη νύχτα θα είναι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στα θαλάσσια τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 7 με 8 και από το βράδυ πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 20 βαθμούς Κελσίου.

 

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και από τη νύχτα στις βορειότερες περιοχές σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 7 με 8 και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το βράδυ μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στις Σποράδες 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και το βράδυ σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τη νύχτα θα είναι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 19 βαθμούς Κελσίου.

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Έως 17 βαθμούς Κελσίου.

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button