Κόσμος

«Στρατηγικό λάθος» σύμφωνα με την Αρμενία η εξάρτηση από τη Ρωσία – Ειδήσεις

Σε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica που δημοσιεύεται σήμερα, ο Νικόλ Πασινιάν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι απέτυχε να εγγυηθεί την ασφάλεια της Αρμενίας απέναντι στην επιθετικότητα, όπως τη χαρακτήρισε, από το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν σε σχέση με την αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Πασινιάν άφησε να εννοηθεί πως η Μόσχα, που έχει συνάψει αμυντική συμφωνία με την Αρμενία και διαθέτει στρατιωτική βάση εκεί, δεν θεωρεί τη χώρα του αρκετά φιλορωσική και είπε πως πιστεύει ότι η Ρωσία βρίσκεται σε διαδικασία αποχώρησης από την ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Καυκάσου.

Το Γερεβάν προσπαθεί ως εκ τούτου να διαφοροποιήσει τις διευθετήσεις για την ασφάλειά του, είπε, σε μια προφανή αναφορά στις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες και στις προσπάθειες να οικοδομήσει πιο στενές σχέσεις με άλλες χώρες στην περιοχή.

«Η αρχιτεκτονική ασφαλείας της Αρμενίας ήταν 99,999% συνδεδεμένη με τη Ρωσία, περιλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και πυρομαχικών», δήλωσε ο Πασινιάν στη La Repubblica.

«Όμως σήμερα βλέπουμε πως και η ίδια η Ρωσία χρειάζεται όπλα και πυρομαχικά (για τον πόλεμο στην Ουκρανία) και σε αυτή την κατάσταση είναι κατανοητό πως ακόμη κι αν το επιθυμεί, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες ασφαλείας της Αρμενίας».

«Το παράδειγμα αυτό θα πρέπει να μας δείξει πως η εξάρτηση από έναν μόνο εταίρο σε θέματα ασφαλείας είναι στρατηγικό λάθος».

Οι δηλώσεις του Αρμένιου πρωθυπουργού υπογραμμίζουν την πικρία στο εσωτερικό της Αρμενίας για αυτό που πολλοί θεωρούν αποτυχία της Ρωσίας να υπερασπιστεί τα συμφέροντά τους.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια αντίδραση στη συνέντευξη του Πασινιάν από τη Μόσχα, η οποία έχει προεδρεύσει σε συνομιλίες ανάμεσα στο Γερεβάν και το Μπακού για αυτό που λέει πως είναι μια πολύπλοκη αναζήτηση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Στο παρελθόν η Μόσχα απέρριψε αυτές τις επικρίσεις, υπεραμύνθηκε των θέσεών της, και απέρριψε την ιδία ότι υποβαθμίζει τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της λόγω της Ουκρανίας.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, όμως οι 120.000 κάτοικοί του είναι στη συντριπτική πλειονότητά τους Αρμένιοι. Αποσπάστηκε από τον έλεγχο του Μπακού στη διάρκεια ενός πολέμου στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Σφοδρές μάχες ξέσπασαν πάλι το 2020 μέχρι την επίτευξη εκεχειρίας με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.

Ο Πασινιάν κατηγόρησε τους Ρώσους που συμμετέχουν σε μια ειρηνευτική δύναμη η οποία αναπτύχθηκε για να επιβλέπει την τήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας πως απέτυχαν να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button