Υγεία & Διατροφή

Σε τι διαφέρει η δίαιτα Keto από τη δίαιτα Atkins και ποιά είναι καλύτερα να ακολουθήσετε

Δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, δίαιτα αποτοξίνωσης, δίαιτα με σούπα λάχανου… Δεν υπάρχει τέλος στις διάφορες δίαιτες που υπόσχονται να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος γρήγορα.

Το μεγάλο ερώτημα, βέβαια, για κάθε τέτοια δίαιτα είναι ένα: εάν τελικά λειτουργεί αποτελεσματικά.

Δύο από τις πιο δημοφιλείς δίατες, η δίαιτα Keto και η δίαιτα Atkins, γίνονται με δραστική μείωση των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως γλυκά, ζαχαρούχα ποτά, ψωμιά, δημητριακά, φρούτα, όσπρια και πατάτες.

Δίαιτα Atkins

Είναι μια από τις πιο γνωστές δίαιτες παγκοσμίως. Είναι μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, μέτρια σε πρωτεΐνη και υψηλή σε λιπαρά.

Αν και έχει εξελιχθεί για να υπάρχει σήμερα σε μια ποικιλία διαφοροποιημένων σχεδίων, η αρχική έκδοση (τώρα ονομάζεται Atkins 20) εξακολουθεί να είναι η πιο δημοφιλής. Κατακερματίζεται σε τέσσερις φάσεις, οι οποίες βασίζονται στην ημερήσια πρόσληψη καθαρών υδατανθράκων (συνολικοί υδατάνθρακες μείον φυτικές ίνες και αλκοόλες ζάχαρης):

Φάση 1 (Εισαγωγή): Αυτή η φάση επιτρέπει 20–25 γραμμάρια (g) καθαρών υδατανθράκων την ημέρα μέχρι να φτάσετε 7 κιλά (kg) μακριά από το βάρος που θέλετε.

Φάση 2: Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, καταναλώνετε 25–50 γραμμάρια καθαρών υδατανθράκων την ημέρα μέχρι να φτάσετε στα 5 κιλά από τον στόχο σας.

Φάση 3: Η καθαρή ποσότητα υδατανθράκων αυξάνεται στα 50-80 γραμμάρια την ημέρα μέχρι να πετύχετε τον στόχο σας και να το διατηρήσετε για 1 μήνα.

Φάση 4: Κατά την τελική φάση, καταναλώνετε 80–100 g καθαρών υδατανθράκων την ημέρα για συνεχή διατήρηση του βάρους.

Καθώς πλησιάζετε το βάρος-στόχο και προχωράτε σε αυτές τις φάσεις, η ημερήσια καθαρή ποσότητα υδατανθράκων αυξάνεται, επιτρέποντάς σας να ενσωματώνετε μεγαλύτερη ποικιλία τροφών.

Ωστόσο, ακόμη και κατά τη Φάση 4, η οποία επιτρέπει έως και 100 g καθαρών υδατανθράκων την ημέρα, καταναλώνετε σημαντικά λιγότερους υδατάνθρακες από ό,τι οι περισσότεροι. Οπότε, ουσιαστικά, δεν σταματάτε ποτέ να κάνετε δίαιτα!

Δίαιτα Keto

Η κετογονική δίαιτα είναι μια δίαιτα με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, μέτρια σε πρωτεΐνη και υψηλή σε λιπαρά.

Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για τη θεραπεία παιδιών που παρουσίαζαν επιληπτικές κρίσεις. Αλλά οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορεί να ωφελήσει και άλλους ανθρώπους.

Ο στόχος της είναι να φέρει το σώμα στην μεταβολική κατάσταση της κέτωσης, κατά την οποία χρησιμοποιεί ως κύρια πηγή ενέργειας το λίπος και όχι τη ζάχαρη από τους υδατάνθρακες.

Στην κέτωση, το σώμα σας λειτουργεί με κετόνες: ενώσεις που σχηματίζονται κατά τη διάσπαση του λίπους από την τροφή ή από εκείνο που είναι αποθηκευμένο.

Για να επιτύχετε και να διατηρήσετε την κέτωση, πρέπει να περιορίσετε τη συνολική πρόσληψη υδατανθράκων στα 20-50 g την ημέρα. Η τήρηση της δίαιτας Keto συνήθως περιλαμβάνει κατανάλωση λιγότερο από 5% των θερμίδων από υδατάνθρακες, 10-30% από πρωτεΐνη και 65-90% από λίπος.

Ποια είναι καλύτερη για εσάς

Η κετογονική δίαιτα είναι εξαιρετικά περιοριστική και δύσκολο να τηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο περιορισμός της πρόσληψης πρωτεϊνών σας στο 20% των θερμίδων, διατηρώντας παράλληλα πολύ χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων και πολύ υψηλή πρόσληψη λίπους είναι δύσκολο μακροπρόθεσμα.

Μερικοί μπορεί επίσης να αισθάνονται την ανάγκη να παρακολουθούν τα επίπεδα κετόνης τους, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο και δαπανηρό.

Ακολουθώντας μια περιοριστική δίαιτα, όπως η δίαιτα Keto, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, εάν δεν προσέχετε την ποιότητα των τροφών.

Επιπλέον, τα στοιχεία σχετικά με την μακροπρόθεσμη ασφάλεια ή αποτελεσματικότητα της δίαιτας Keto είναι περιορισμένα, επομένως οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία είναι άγνωστοι.

Οι περισσότεροι μπορούν να αποκομίσουν αρκετά από τα οφέλη της δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων, ακόμα και χωρίς να μπαίνουν σε φάση κέτωσης.

Επομένως, ο μέτριος περιορισμός των υδατανθράκων σε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, όπως η δίαιτα Atkins -σε αντίθεση με την πιο αυστηρή προσέγγιση Keto- είναι συνήθως επαρκής.

Συνολικά, είναι πολύ σημαντικό να εστιάσετε στην επιλογή υγιεινών τροφίμων, ανεξάρτητα από την αναλογία πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων που τρώτε. Για παράδειγμα, οι δίαιτες με υψηλότερους υδατάνθρακες, πλούσιες σε φυτικές τροφές, όπως τα λαχανικά και τα φρούτα, είναι γνωστό ότι ούτως ή άλλως ωφελούν την υγεία ποικιλοτρόπως.

Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είναι υγιεινές και ασφαλείς για τους περισσότερους. Αλλά και οι δίαιτες με υψηλότερους υδατάνθρακες, που επικεντρώνονται όμως σε ολόκληρα τρόφιμα είναι εξίσου ωφέλιμες για την υγεία με τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και υψηλών λιπαρών.

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τους στόχους απώλειας βάρους, τη συνολική υγεία και τις διατροφικές προτιμήσεις σας, όταν επιλέγετε το ιδανικό διατροφικό μοτίβο για τον εαυτό σας.

Πηγή: https://www.healthline.com.

To άρθρο Σε τι διαφέρει η δίαιτα Keto από τη δίαιτα Atkins και ποιά είναι καλύτερα να ακολουθήσετε δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button