Κόσμος

«Δεν είναι αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο», δηλώνει ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ – Galaksias.com

«Τους τελευταίους μήνες, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν παρείχαν την υποστήριξη» που είχαν υποσχεθεί, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε ομιλία του κατά τη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων για τις διατλαντικές σχέσεις που πραγματοποιήιθηκε σήμερα, Πέμπτη «(25/4) στο Βερολίνο.

«Όμως δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία, καθώς ισχυρότερη υποστήριξη είναι καθ’ οδόν», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Είναι πλέον δική μας ευθύνη να μετατρέψουμε τις δεσμεύσεις (που πρόσφατα έδωσαν οι Δυτικοί) σε πραγματικές παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών, και να το πράξουμε γρήγορα», τόνισε.

Ο Στόλτενμπεργκ ωστόσο, χαιρέτισε την έγκριση από το Κογκρέσο του μεγάλου αμερικανικού πακέτου στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και δεσμεύσεις για τον ίδιο σκοπό που αναλήφθηκαν από άλλες χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Γερμανία και η Ολλανδία.

Για την Κίνα

Παράλληλα, ο Στόλτενμπεργκ επέκρινε την Κίνα, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι «υποστηρίζει την πολεμική οικονομία της Ρωσίας» με τεχνολογίες αιχμής που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή πυραύλων, αρμάτων μάχης και αεροπλάνων.

«Η Κίνα δηλώνει ότι θέλει να διατηρεί καλές σχέσεις με τη Δύση. Ταυτόχρονα, το Πεκίνο συνεχίζει να τροφοδοτεί τη μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε.

«Δεν μπορούν να έχουν και το βούτυρο και τα χρήματα για το βούτυρο», επισήμανε ο Στόλτενμπεργκ, στον οποίο απονεμήθηκε στο Βερολίνο το βραβείο Eric Warburg (Έρικ Βάρμπουργκ), με το οποίο τιμώνται προσωπικότητες που έχουν εργαστεί ιδιαιτέρως για τις διατλαντικές σχέσεις.

Το Βερολίνο και το Πεκίνο έχουν κατά παράδοση στενές οικονομικές σχέσεις, οι γερμανικές εταιρίες επενδύουν μεγάλα ποσά στην Κίνα και εξάγουν σε μεγάλο βαθμό εμπορεύματα προς τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button