Επικαιρότητα

Εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν – Galaksias.com

«H απάντηση του Ισραήλ θα είναι συντονισμένη με τους συμμάχους του», λέει ισραηλινός αξιωματούχος

Η προοπτική ενός μεγάλου περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή κρέμεται από μια κλωστή το πρωί της Κυριακής, όταν το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόκειται να συνεδριάσει για να αποφασίσει την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.

Οι υπουργοί του Νετανιάχου ψήφισαν στη μέση της νύχτας για να αναθέσουν την απόφαση αυτή στο mini υπουργικό συμβούλιο πολέμου, το οποίο αποτελείται από τον Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τον Μπένι Γκαντζ, έναν αντίπαλο του Νετανιάχου που εντάχθηκε στην κυβέρνηση ως υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η οποία ξεκίνησε το σπιράλ της βίας που έφερε το Ισραήλ και το Ιράν στα πρόθυρα του πολέμου.

Αυτοί οι τρεις άσπονδοι «φίλοι» θα αποφασίσουν το επόμενο βήμα, με τη μοίρα της περιοχής να βρίσκεται πλέον στα χέρια τους, σημειώνει ο Guardian.

Στις νευρικές ώρες που προηγήθηκαν της συνεδρίασης του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου και ο Μπάιντεν μίλησαν τηλεφωνικά για 25 λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε σε αυτοσυγκράτηση.

 

Η αντίδραση του Τελ Αβίβ

Ο Μπάιντεν εξέδωσε δήλωση λίγα λεπτά μετά την κλήση, στην οποία δεν έδωσε ρητές συμβουλές στον Νετανιάχου, αλλά σημείωσε ότι με τη βοήθεια των ΗΠΑ «σχεδόν όλα τα εισερχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι»,  είχαν καταρριφθεί.
Αυτή η «αξιοσημείωτη» αμυντική ικανότητα, υποστήριξε ο Μπάιντεν, ήταν από μόνη της «ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς του ότι δεν μπορούν να απειλήσουν αποτελεσματικά την ασφάλεια του Ισραήλ».

Μέχρι νωρίς το πρωί της Κυριακής, η μόνη αναφερόμενη απώλεια από την αεροπορική επίθεση ήταν ένα 10χρονο αγόρι στη νότια έρημο του Ισραήλ, από την πιο περιθωριοποιημένη κοινότητα της χώρας, τους Βεδουίνους. Μια νότια στρατιωτική βάση υπέστη ελαφρές ζημιές.

Κατά την προετοιμασία της αναμενόμενης ιρανικής επίθεσης, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν υποθέσει ακριβώς ένα τέτοιο αποτέλεσμα: ότι τα ιρανικά βλήματα θα έπεφταν στην έρημο και δεν θα προκαλούσαν σημαντικές απώλειες. Σε αυτή την περίπτωση, προέβλεπαν οι αξιωματούχοι, η Ουάσινγκτον θα προέτρεπε έντονα εναντίον μιας βιαστικής ισραηλινής απάντησης.

Το Ιράν σαφώς ελπίζει σε μια τέτοια ήπια αντίδραση. Σε ένα μήνυμα που παραδόθηκε μέσω της αντιπροσωπείας της στον ΟΗΕ, η Τεχεράνη πρότεινε ελπίζοντας ότι στον απόηχο των αντιποίνων της: “Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν”.

Οι «ευκαιρίες» για τον Νετανιάχου

Τόσο ο Μπάιντεν όσο και οι Ιρανοί γνωρίζουν καλά ότι ο Νετανιάχου θα ήθελε ιδανικά να καταστρέψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, τις οποίες θεωρεί εδώ και καιρό ως υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ. Το να τις μετατρέψει σε ερείπια θα ήταν πολύ δύσκολο χωρίς την αμερικανική βοήθεια, αλλά είναι πιθανό ότι ο ίδιος και άλλα ισραηλινά γεράκια θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να υλοποιήσουν αυτή τη φιλοδοξία.

Το NBC News ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου ότι ορισμένοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης «ανησυχούν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να κάνει κάτι γρήγορα ως απάντηση στις επιθέσεις του Ιράν χωρίς να σκεφτεί τις πιθανές επιπτώσεις μετά».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάϊντεν και η ομάδα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας συνεδριάζουν μετά την ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι ο Μπάιντεν είχε εκφράσει κατ’ ιδίαν την ανησυχία του ότι ο Νετανιάχου «προσπαθεί να σύρει τις ΗΠΑ βαθύτερα σε μια ευρύτερη σύγκρουση», επικαλούμενος τρεις ανθρώπους που γνωρίζουν τα σχόλια του προέδρου.

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης γνωρίζουν καλά ότι ο Νετανιάχου έχει κίνητρο να συνεχίσει τις εχθροπραξίες, καθώς αποτρέπει την κατάρρευση του συνασπισμού του και νέες εκλογές.

Ενώ η ζημιά στο Ισραήλ ήταν ελάχιστη, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι αυτό δεν οφείλεται στην Τεχεράνη, αλλά στην αξιοπιστία της ισραηλινής αεράμυνας και των συμμάχων της, κυρίως των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιορδανίας.

Η Ιορδανία κινδύνευσε να κατακεραυνωθεί στον αραβικό κόσμο επειδή αναχαίτισε ορισμένα από τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθώς διέσχιζαν τον εναέριο χώρο της.

Αυτή η κοινή δράση, που προετοιμάστηκε την εβδομάδα πριν από την ιρανική επίθεση, σχεδόν σίγουρα έσωσε ζωές και ίσως απέτρεψε έναν ευρύτερο πόλεμο. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση της εξάρτησης του Ισραήλ από τις ΗΠΑ για την ασφάλεια των Ισραηλινών.

Σύγκληση του Σ.Α. του ΟΗΕ

Βραχυπρόθεσμα, η Ουάσινγκτον μπορεί να αντλήσει παρηγοριά από μερικές ενδείξεις ότι η όποια ισραηλινή απάντηση δεν θα είναι τουλάχιστον άμεση. Το Ισραήλ έχει ζητήσει να συγκληθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίθεση, η οποία θα γίνει στις 4 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης την Κυριακή. Θα αποτελούσε έκπληξη αν μια αντεπίθεση εξαπολυόταν πριν από αυτή τη συνεδρίαση.

Ένα άλλο πιθανό σημάδι ότι η απάντηση θα μπορούσε να είναι υποτονική ήταν η συνομιλία του Γκάλαντ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, μετά τις επιθέσεις. Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, ο Γκάλαντ “τόνισε ότι το αμυντικό κατεστημένο είναι προετοιμασμένο για κάθε περαιτέρω απόπειρα επίθεσης στο κράτος του Ισραήλ”. Στα σχόλιά του δεν έκανε καμία αναφορά στο ότι το Ισραήλ θα αντεπιτεθεί.

Ένα τρίτο θετικό σημάδι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ήταν η διαβεβαίωση Ισραηλινού αξιωματούχου που επικαλούνται οι New York Times ότι «η απάντηση του Ισραήλ θα είναι συντονισμένη με τους συμμάχους του».

Η Ουάσινγκτον είναι πιθανό να υπενθυμίσει στο Ισραήλ τις επόμενες ώρες και ημέρες τα κέρδη του από το γεγονός ότι άντεξε τη μανία του Ιράν, σε μεγάλο βαθμό αλώβητο.

Η επίθεση έχει αποσπάσει προς το παρόν την παγκόσμια προσοχή από τη διεξαγωγή του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Επιπλέον, η ιρανική επίθεση είναι επίσης πιθανό να διαλύσει τις «γκρίνιες» στο αμερικανικό Κογκρέσο για τον περιορισμό των προμηθειών όπλων στο Ισραήλ λόγω της Γάζας.

Τώρα τέτοιοι περιορισμοί μπορούν να θεωρηθούν από τους υποστηρικτές του Ισραήλ ότι αφήνουν τον κορυφαίο σύμμαχο της Αμερικής στη Μέση Ανατολή ανυπεράσπιστο απέναντι στην αποδεδειγμένη ιρανική απειλή.

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button