ΕνημέρωσηΠολιτική

«Η Τουρκομερίτισσα» Μαρίκα Νίνου στο Θέατρο Αμαλία – Galaksias Portal News

To Θέατρο Αμαλία παρουσιάζει την παράσταση «Η Τουρκομερίτισσα» (βασισμένη στη ζωή της Μαρίκας Νίνου), σε κείμενο – σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά, με την Ελένη Ουζουνίδου στον ομώνυμο ρόλο, την Παρασκευή 2, Σάββατο 3 Φεβρουαρίου & Κυριακή 4 Φεβρουαρίου.

Η Τουρκομερίτισσα διακρίθηκε σε δύο Πανελλήνιους διαγωνισμούς:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον 41ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Π.Ε.Λ. (2022), όπου βρέθηκε στα 8 καλύτερα θεατρικά έργα της χρονιάς, παίρνοντας έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.
Στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πεζογραφίας «ΚΕΦΑΛΟΣ» (2023), όπου και πάλι βρέθηκε στα 8 καλύτερα θεατρικά έργα της χρονιάς, παίρνοντας έπαινο από το ιστορικό Λογοτεχνικό Περιοδικό της Κεφαλονιάς.

Λίγα Λόγια για το έργο

Η Μαρίκα Νίνου και ο Τζίμης Μάρκου συναντιούνται ξανά στη θρυλική ταβέρνα «Τζίμης ο Χονδρός» και μαζί ξεδιπλώνουν τη μυθιστορηματική ζωή της Τουρκομερίτισσας που έγραψε ιστορία στο ελληνικό τραγούδι. Η σκηνή μετατρέπεται σε ταβέρνα και οι θεατές σε θαμώνες και μάρτυρες των σημαντικότερων γεγονότων και των άγνωστων πτυχών της τραγικής ζωής της τραγουδίστριας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα αυτά με φόντο μια Ελλάδα που προσπαθεί να γιατρέψει τις πληγές της από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και την Μικρασιατική καταστροφή. Πριν τη διαλύσει ο δεύτερος παγκόσμιος, με την κατοχή, το λοιμό, τον εθνικό διχασμό, τον εμφύλιο. Μια Ελλάδα όμως που ποτέ δεν σταματά να διασκεδάζει. Και να τραγουδάει. Γιατί η ζωή της Νίνου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία του λαϊκού τραγουδιού, με τη νυχτερινή ζωή της Αθήνας, το ρεμπέτικο και τα τραγούδια με τα οποία διασκεδάζουμε μέχρι και σήμερα.

Η Μαρίκα Νίνου, έζησε μια σύντομη αλλά ταραχώδη ζωή. Ερωτεύτηκε πολύ, αγάπησε πολύ, πόνεσε πολύ. Ήταν μια γυναίκα ξεχωριστή, που η ζωή τη σμίλεψε. Ένα μοναδικό κράμα εκρηκτικής προσωπικότητας και τρομερής ευαισθησίας. Κι άφησε πίσω της μια κληρονομιά που αξίζει να αναγνωριστεί και να τη μάθουν οι νεότερες γενιές.

Μια γλυκόπικρη παράσταση που αποτελεί φόρο τιμής στους πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής και ειδικότερα στην Αρμένισσα τραγουδίστρια Ευαγγελία Αταμιάν, που ξεριζώθηκε από την πατρίδα της στη Μικρά Ασία, μεγάλωσε στην προσφυγούπολη της Κοκκινιάς, ξαναβαφτίστηκε Μαρίκα Νίνου και δοξάστηκε όσο καμία άλλη στην εποχή της.

Ο Δημήτρης Καρατζιάς και η Ελένη Ουζουνίδου συναντιούνται και πάλι, μετά την «Ψιλικατζού», που παρουσιάστηκε για 2 σεζόν στον Πολυχώρο VAULT και αυτή τη φορά με μια αληθινή ιστορία. Για την ερμηνεία της, στην Ψιλικατζού, η Ελένη Ουζουνίδου ήταν υποψήφια για το Βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στα Θεατρικά βραβεία Κοινού 2019 του Αθηνοράματος και πήρε το 3ο βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στα Βραβεία Κοινού All4fun και το βραβείο «Άννα Καλουτά» στα Κορφιάτικα θεατρικά βραβεία 2018-2019 από την Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης.

Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συντελεστές:

Συγγραφέας /Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς
Πρωτότυπη μουσική: Μάνος Αντωνιάδης
Σκηνικό / Κοστούμια: Κική Μαυρίδου
Σχεδιασμός φωτισμών / Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Τrailer παράστασης: ORKI Productions
Αφίσα παράστασης: Γιάννης Κεντρωτάς
Πρόγραμμα παράστασης / κείμενο: Εκδόσεις Αιγόκερως
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δήμητρα Κολλά
Διεύθυνση Παραγωγής: Δήμητρα Γεωργοπούλου
Επικοινωνία / Προώθηση παράστασης: Νταίζη Λεμπέση
Παραγωγή: VAULT Theatre Plus

Διανομή

Στον ρόλο της Μαρίκας Νίνου η Ελένη Ουζουνίδου
και στον ρόλο του Τζίμη Μάρκου ο Δημήτρης Καρατζιάς

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, ώρα 21.00
Σάββατο 3 Φεβρουαρίου , ώρα 21.00
Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, ώρα 20.0

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 75′ (χωρίς διάλειμμα)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Διάρκεια: 100 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος 15 Ευρώ – Μειωμένο 103Ευρώ (Ανέργων – φοιτητών )
Προπώληση: Ταμείο Θεάτρου Αμαλία , more.com by viva
Πληροφορίες: 2310 842 509

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button