Κόσμος

Πρώτη συνομιλία των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών εδώ και ενάμισι χρόνο – Galaksias.com

Η συνομιλία αυτή πραγματοποιήθηκε την ώρα που η Ουάσινγκτον επιδιώκει να ενισχύσει τις στρατιωτικές συμμαχίες της με άλλες χώρες της περιφέρειας Ασίας- Ειρηνικού ώστε να αντιταχθεί στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας. Παράλληλα όμως επιθυμεί να διατηρήσει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με το Πεκίνο με στόχο να πετύχει την αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν και ο Κινέζος ομόλογός του Ντονγκ Ζουν είχαν τηλεδιάσκεψη, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

«Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν για τις αμυντικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και θέματα περιφερειακής και παγκόσμιας ασφάλειας», διευκρίνισε ο Πατ Ράιντερ εκπρόσωπος του Πενταγώνου στην ανακοίνωση.

Ο Όστιν «τόνισε τη σημασία να συνεχίσουν να ανοίγουν στρατιωτικοί δίαυλοι επικοινωνίας» μεταξύ των δύο δυνάμεων και «επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να πετούν, να πλέουν και να επιχειρούν με πλήρη ασφάλεια και με υπεύθυνο τρόπο παντού όπου τους επιτρέπει το διεθνές δίκαιο».

Στη συνέχεια ο Αμερικανός υπουργός «υπογράμμισε τη σημασία του σεβασμού στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην ανοικτή θάλασσα, την οποία εγγυάται το διεθνές δίκαιο, και κυρίως στη Νότια Σινική Θάλασσα».

«Εμπιστοσύνη»

Από την πλευρά του ο Κινέζος υπουργός Ντονγκ Ζουν ζήτησε να υπάρξει περισσότερη «εμπιστοσύνη» μεταξύ των δύο χωρών, όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο του.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ «πρέπει να δουν την ειρήνη σαν το πιο πολύτιμο αγαθό» και «τη σταθερότητα σαν το πιο σημαντικό», υπογράμμισε. «Ο στρατιωτικός τομέας είναι κρίσιμος προκειμένου (…) να σταθεροποιηθεί η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και να αποφευχθούν μεγάλες κρίσεις».

Ωστόσο ο Ντονγκ Ζουν επανέλαβε τη σταθερή θέση του Πεκίνου έναντι της Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί επαρχία της.

«Το θέμα της Ταϊβάν βρίσκεται στο επίκεντρο των θεμελιωδών συμφερόντων της Κίνας και τα θεμελιώδη συμφέροντα της Κίνας δεν μπορούν να πληγούν», τόνισε.

Παράλληλα ο Κινέζος υπουργός ζήτησε από τις ΗΠΑ να σεβαστούν τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να αναγνωρίσουν τη σταθερή θέση της Κίνας» και «να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να προστατεύσουν την περιφερειακή ειρήνη», επεσήμανε ο Ντονγκ.

Προειδοποίηση Μπάιντεν

Η συνομιλία μεταξύ των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση κορυφής στην Ουάσινγκτον μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων στη διάρκεια της οποίας καταδίκασαν «την επικίνδυνη και επιθετική» συμπεριφορά της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Σε μια προειδοποίηση που ξεκάθαρα απευθυνόταν στο Πεκίνο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε να υπερασπιστεί τις Φιλιππίνες σε περίπτωση που δεχθούν «επίθεση».

Η Κίνα και οι ΗΠΑ πέρασαν μια περίοδο έντονης κρίσης στις αρχές του 2023 αφού ένα κινεζικό αερόστατο πέταξε πάνω από το αμερικανικό έδαφος. Παρά τη σχετική αποκλιμάκωση που ακολούθησε, η ένταση παραμένει οξυμένη.

Προτού οι ηγέτες των δύο χωρών συμφωνήσουν τον Νοέμβριο στην επανάληψη των στρατιωτικών συνομιλιών, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας είχε προειδοποιήσει για τα ατυχήματα που θα μπορούσαν να προκληθούν λόγω της απουσίας επικοινωνίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας και των ΗΠΑ.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button