Υγεία & Διατροφή

Ιδού το ηλεκτρικό αυτοκίνητο των 4.900 ευρώ – Με δύο οθόνες, 4 θέσεις και τελική ταχύτητα στα 100χλμ./ώρα

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Ξέρουμε πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι το μέλλον της αυτοκίνησης. Ξέρουμε επίσης πως οι Κινέζοι έχουν κάνει all-in στα EVs και καταφέρνουν να προσφέρουν περισσότερες και φθηνότερες επιλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να δείτε που έχει φτάσει το επίπεδο, σήμερα θα σας παρουσιάσουμε την οικονομικότερη επιλογή ανάμεσα στις εκατοντάδες made in China Ι.Χ. επιλογές.

Ο λόγος για το Changan Lumin, ένα τρίθυρο αυτοκίνητο πόλης με τέσσερις θέσεις. Βασίζεται στην πλατφόρμα Epa0 της Changan και για να το φέρουμε σε σύγκριση, είναι σημαντικά μικρότερο από ένα Fiat Panda, έχοντας 3.270χλστ. μήκος, 1.700χλστ. πλάτος και 1.545χλστ. ύψος, με μεταξόνιο 1.980χλστ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διατίθεται προς πώληση από το 2022 (μόνο στην Κίνα), και από αυτόν τον μήνα, οι τιμές έχουν μειωθεί κι άλλο, ρίχνοντας το κόστος αγοράς στα 4.900 ευρώ. Η συγκεκριμένη και φθηνότερη έκδοση, Sweet (με δηλωμένη αυτονομία 150χλμ. στον κύκλο CLTC), κοστίζει πλέον 37.900 γουάν, ή περίπου 4.900 ευρώ με τη σημερινή συναλλαγματική ισοτιμία. Προσφέρει 41 άλογα και η μπαταρία είναι χωρητικότητας 12.92 kWh. Υπάρχουν μάλιστα και εκδόσεις με μεγαλύτερες αυτονομίες, με την τιμή τους να μην είναι πολύ μακριά από της Sweet.

Ο σχεδιασμός είναι μοντέρνος, με στρογγυλεμένες γραμμές στο εξωτερικό και ένα εξίσου χαρούμενο στυλ στο εσωτερικό. Στο ταμπλό βλέπουμε δύο οθόνες, και οι δύο έγχρωμες: μία για τον πίνακα οργάνων και μία οθόνη αφής 10,25 ιντσών για το σύστημα infotainment.

Το Lumin διαθέτει έναν μπροστινό σύγχρονο ηλεκτροκινητήρα με μόνιμους μαγνήτες που τροφοδοτείται από μια μπαταρία φωσφορικού σιδήρου λιθίου και έχει τελική ταχύτητα 100χλμ./ώρα. Μάλιστα, με την τελευταία αναβάθμιση, ο φορτιστής εναλλασσόμενου ρεύματος έχει αυξηθεί από 2 σε 3,3 kW.

Οι κύριοι ανταγωνιστές του Changan Lumin είναι το Chery QQ Ice Cream, το Lingbox Uni και το Wuling Hongguang Mini EV. Ονόματα που δεν αναγνωρίζουμε στην Ευρώπη, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα “φτηνά” ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι σε άνοδο και εδώ, ενώ οι Κινέζοι συνεχίζουν την απόβαση τους.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button