Κόσμος

Τι είναι οι ευρωεκλογές και πώς λειτουργούν – Ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου

Οι εκλογές διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια, δίνοντας στους 447 εκατομμύρια πολίτες στα 27 κράτη μέλη του μπλοκ τη δυνατότητα να επιλέξουν ποιος θα τους εκπροσωπήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πόσους ευρωβουλευτές εκλέγει κάθε χώρα; Πώς εκλέγονται;

Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρησιμοποιούν ένα σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης, όπου σε κάθε κράτος μέλος κατανέμεται ένας συγκεκριμένος αριθμός εδρών με βάση το μέγεθος του πληθυσμού του.

Αλλά δεν ψηφίζουν όλα τα κράτη μέλη με τον ίδιο τρόπο. Ορισμένες χώρες ψηφίζουν κόμματα, τα οποία έχουν επιλέξει μια σταθερή λίστα υποψηφίων για να εμφανιστούν στο ψηφοδέλτιο.

Άλλες χώρες έχουν πιο ανοιχτές λίστες όπου οι ψηφοφόροι επιλέγουν ένα κόμμα ή υποδεικνύουν ποιος είναι ο αγαπημένος τους υποψήφιος.

Επιπλέον, υπάρχει και η ενιαία μεταβιβάσιμη ψήφος, όπου οι ψηφοφόροι επιλέγουν όσους υποψηφίους θέλουν και τους αριθμούν κατά προτίμηση.

Τι θα γίνει μετά τις εκλογές;

Οι εκλεγμένοι θα υπηρετήσουν μια πενταετή θητεία και θα μετακινούνται μεταξύ των συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες.

Οι ευρωβουλευτές που εκπροσωπούν διαφορετικές χώρες και περιοχές συμμετέχουν σε διεθνείς ομάδες ανάλογα με την πολιτική τους ιδεολογία.

Για παράδειγμα, υπάρχουν ομάδες που εκπροσωπούν την κεντροδεξιά, τους σοσιαλιστές, τους πράσινους και τους ευρωσκεπτικιστές.

Η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα μετά τις εκλογές έχει την ισχυρότερη εντολή για να αναλάβει ο/η εκλεκτός/ή, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν).

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από εκπροσώπους των χωρών της ΕΕ, ψηφίζει πρώτα έναν υποψήφιο που επιλέγεται αφού ληφθεί υπόψη το εκλογικό αποτέλεσμα.

Εάν εγκρίνουν τον υποψήφιο, πηγαίνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου πρέπει να λάβει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών.

Τι κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Το Ευρωκοινοβούλιο διαμορφώνει άμεσα τη νομοθεσία, τις πολιτικές και τους προϋπολογισμούς της ΕΕ, αντανακλώντας τη δημοκρατική φωνή σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου πολιτών σε όλη την Ευρώπη.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από τη σημασία του, το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές στην ΕΕ έχει πτωτική τάση, σημειώνοντας σημαντική πτώση από το 62% που είχε καταγραφεί πριν από τέσσερις δεκαετίες.

Αυτή η πτώση συνεχίστηκε παρά το γεγονός ότι μερικές χώρες έχουν υποχρεωτική ψηφοφορία, συμπεριλαμβανομένων του Βελγίου, της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Το 2019, η προσέλευση των ψηφοφόρων αυξήθηκε με λίγο περισσότερους από τους μισούς ψηφοφόρους που συμμετείχαν.

Με στοιχεία από Euronews

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button