ΕνημέρωσηΟικονομία

«Πέντε πράγματα για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και όποιος θέλει ας τα αμφισβητήσει» – Galaksias Portal News

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σχολίασε την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που τίθεται σε ισχύ την 1η Απριλίου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απάντησε σε όσους έχουν το προνόμιο να λαϊκίζουν και να μηδενίζουν τα πάντα.

Συγκεκριμένα, ο Κωστής Χατζηδάκης, μέσω του λογαριασμού του στο TikTok, σημειώνει ότι «ο κατώτατος μισθός όταν ανέλαβε η ΝΔ ήταν 650 ευρώ και έχει φτάσει στα 830 ευρώ» και πως με τη νέα αύξηση «οι μικτές αποδοχές σε 12μηνη βάση είναι 968 ευρώ».

Σύμφωνα με τον υπουργό, το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού είναι πολύ υψηλότερο από την αύξηση που σημειώνεται στον πληθωρισμό και πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση της Ε.Ε. σε σχέση με τις χώρες που εφαρμόζουν τον κατώτατο μισθό. Αναλυτικά, η ανάρτηση του κ. Χατζηδάκη: 

5 πράγματα για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και όποιος θέλει ας τα αμφισβητήσει

1. O κατώτατος μισθός ήταν 650 ευρώ όταν η Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις εκλογές το 2019 και τώρα ανέβηκε στα 830 ευρώ.

2. Σε 12μηνη βάση, οι μικτές αποδοχές είναι 968 ευρώ τον μήνα και οι καθαρές 823 ευρώ.

3. Σε σχέση με τις 22 χώρες της ΕΕ που έχουν καθεστώς κατώτατου μισθού, η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση όσον αφορά την ονομαστική αξία του μισθού. Κι όσον αφορά την αγοραστική δύναμη στην 13η θέση. Δεν τα σημειώνω για να πανηγυρίσω, αλλά για να υπογραμμίσω ότι δεν είμαστε «τελευταίοι των τελευταίων», όπως υποστηρίζουν ορισμένοι.

4. Ενώ η αύξηση του πληθωρισμού από το 2019 ίσαμε το 2024 είναι σωρευτικά 16,5%, η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι 28%. Αρκετά παραπάνω, δηλαδή, από την αύξηση του πληθωρισμού.

5. Ο μέσος μισθός, διότι κάποιοι υποστηρίζουν ότι «μπορεί να ανέβηκε ο κατώτατος, αλλά δεν ανεβαίνει ο μέσος μισθός», ήταν, με βάση τα στοιχεία του Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, 1.046 ευρώ το 2019 και ανέβηκε στα 1.258 ευρώ στο τέλος του 2023. Αρκετά παραπάνω, επίσης, από τον πληθωρισμό. 

@kostis_hatzidakis 5 πράγματα για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και όποιος θέλει ας τα αμφισβητήσει! #tiktokgreece #fypgreece #neadimokratia ♬ πρωτότυπος ήχος – Kostis Hatzidakis

«Ορισμένοι στην Ελλάδα έχουν το προνόμιο να λαϊκίζουν και να μηδενίζουν τα πάντα. Εμείς προσπαθούμε να κινούμαστε με σοβαρότητα. Και να ισορροπούμε ανάμεσα στις μεγάλες και υπαρκτές ανάγκες των εργαζομένων από τη μια και στις αντοχές των επιχειρήσεων από την άλλη. Νομίζω ότι η πορεία των πραγμάτων δείχνει ότι τα καταφέρνουμε! Και συνεχίζουμε!», καταλήγει ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.

To άρθρο Χατζηδάκης στο Tik-Tok: «Πέντε πράγματα για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και όποιος θέλει ας τα αμφισβητήσει» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button