Επικαιρότητα

Πώς δύο φάρμακα αλλάζουν ολόκληρη την οικονομία της Δανίας – Galaksias.com

Η εξάρτηση ορισμένων οικονομιών μεσαίου μεγέθους από ένα μόνο εμπόρευμα, που συχνά σχετίζεται με το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, είναι μια γνωστή ιστορία

Τόσο από βιοϊατρική όσο και από οικονομική άποψη, η επιτυχία της νέας κατηγορίας φαρμάκων για την απώλεια βάρους είναι κάτι που αξίζει προσοχής. Όχι μόνο είναι ένα αξιοσημείωτο επιστημονικό επίτευγμα, αλλά – στην περίπτωση των Ozempic και Wegovy, που αμφότερα κατασκευάζονται από τη Novo Nordisk – αποτελούν τεράστιο όφελος για τη δανική οικονομία. Η δανική φαρμακοβιομηχανία εμπόδισε τη Δανία να πέσει σε ύφεση πέρυσι.

Εξάρτηση

Η εξάρτηση ορισμένων οικονομιών μεσαίου μεγέθους από ένα μόνο εμπόρευμα, που συχνά σχετίζεται με το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, είναι μια γνωστή ιστορία. Η νέα τροπή, η οποία μπορεί να γίνεται ολοένα και πιο συνηθισμένη, είναι μια εθνική οικονομία που να εξαρτάται από μια και μόνη εταιρεία – όχι από έναν φυσικό πόρο. Αυτό θα οδηγούσε σε ορισμένες θεμελιωδώς νέες οικονομικές και πολιτικές δυναμικές.

Ένα πρώιμο παράδειγμα αυτού του φαινομένου ήταν η Nokia στη Φινλανδία. Η Φινλανδία είναι μια μικρή χώρα και οι παγκόσμιες πωλήσεις κινητών τηλεφώνων της Nokia ήταν τέτοιες που μέχρι το 2000, η εταιρεία αντιπροσώπευε περίπου το 4% του ΑΕΠ και σχεδόν το 70% της αξίας του φινλανδικού χρηματιστηρίου. Το 2013, έχοντας αποτύχει να συμβαδίσει με τη νέα τεχνολογία, η Nokia εξαγοράστηκε από τη Microsoft.

Θα υπάρξουν περισσότερες ιστορίες όπως της Nokia και της Novo Nordisk; Σχεδόν σίγουρα. Πολλές από τις καλύτερα διοικούμενες χώρες στον κόσμο, οι οποίες δημιουργούν τη νομική και οικονομική σταθερότητα η οποία είναι κρίσιμη για την επιτυχία των επιχειρήσεων, έχουν πληθυσμό μεταξύ 5 και 20 εκατομμυρίων. Και όσο περισσότερο προχωρά η παγκοσμιοποίηση (το διεθνές εμπόριο εξακολουθεί να επεκτείνεται στους περισσότερους οικονομικούς κλάδους), τόσο μεγαλύτερες μπορούν να γίνουν τέτοιες εταιρείες.

Η εθνική εξάρτηση από ένα και μόνο εμπόρευμα, φυσικά, μπορεί να έχει σοβαρά μειονεκτήματα. Η εξάρτηση, ωστόσο, από μια εταιρεία η οποία βασίζεται σε υπηρεσίες είναι διαφορετική. Πρώτον, οι τιμές των εμπορευμάτων συχνά καθορίζονται από τις παγκόσμιες αγορές και η χώρα παραγωγής δεν μπορεί να κάνει πολλά για να επηρεάσει τα έσοδα εκτός από το να επιλέξει πόσο θα παράγει και πόσο θα πουλήσει. Μια εταιρεία που βασίζεται σε υπηρεσίες είναι βασικά υπεύθυνη για τη μοίρα της, λαμβάνοντας τακτικές αποφάσεις σχετικά με την ποιότητα των προϊόντων, το μάρκετινγκ και την επέκταση σε νέους επιχειρηματικούς τομείς. Η ικανότητα της διοίκησης της εταιρείας είναι κρίσιμης σημασίας.

Για παραπλήσιους λόγους, η παραγωγή εμπορευμάτων είναι συνήθως πιο εύκολο να εθνικοποιηθεί: οι φυσικοί πόροι αποτελούν κυριολεκτικά μέρος του εθνικού τοπίου, τελικά, και δεν είναι τρομερά περίπλοκο να ξεθάβεις πράγματα από το έδαφος. Ο χαλκός της Χιλής ανήκει στην κυβέρνηση της χώρας, καθώς ούτε καν οι αγοροκεντρικές μεταρρυθμίσεις της εποχής του Πινοσέτ δεν ιδιωτικοποίησαν τον κλάδο. Οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Μέσης Ανατολής ανήκουν συνήθως στις εθνικές κυβερνήσεις. Αναποτελεσματικές πρακτικές στην παραγωγή παραμένουν, ωστόσο αυτές οι δραστηριότητες είναι εμπορικά επιτυχημένες.

Κυβερνητικές προσπάθειες διαχείρισης μιας βιοϊατρικής εταιρείας ή μιας μεγάλης εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης, σε ανάλογη λογική, πιθανότατα δεν θα λειτουργούσαν. Έτσι, η διαχείριση του ιδιωτικού τομέα γίνεται ολοένα και πιο σημαντική για την οικονομική ανάπτυξη αυτών των μικρών έως μεσαίων χωρών.

Επισφάλειες

Και ενώ είναι καλύτερο για μια χώρα να έχει μια μεγάλη, επιτυχημένη εταιρεία παρά να μην την έχει, μια τέτοια εταιρεία – όπως η Nokia στη Φινλανδία – φέρνει την εγχώρια οικονομία σε μια κάπως επισφαλή θέση. Πολιτικά επίσης, αυτή η εταιρεία θα έχει σημαντική μόχλευση στις εγχώριες αποφάσεις. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Novo Nordisk διαθέτει ένα πολύ μεγάλο φιλανθρωπικό ταμείο, αξίας άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατά τουλάχιστον μία εκτίμηση. Η απλή επιλογή να δαπανήσει μερικά από αυτά τα χρήματα στη Δανία δίνει στην εταιρεία περαιτέρω επιρροή στην πολιτική σκηνή και στην κοινή γνώμη.

Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ένας πιο “ολιγαρχικός καπιταλισμός” – ο οποίος, για να είμαστε σαφείς, είναι προτιμότερος από τον σοσιαλισμό – σε μεσαίου μεγέθους χώρες.

Στο εξωτερικό, καθώς η ζήτηση για τα συγκεκριμένα φάρμακα απώλειας βάρους συνεχίζει να αυξάνεται, οι άνθρωποι μπορεί να αρχίσουν να ταυτίζουν τη Δανία με τα φαρμακευτικά προϊόντα – όπως πολλοί άνθρωποι ταυτίζουν τη Γαλλία με το κρασί ή το τυρί. Η μακροπρόθεσμη εικόνα της Δανίας μπορεί να αλλάξει και στο εσωτερικό, ίσως με τρόπο ο οποίος να ενθαρρύνει περαιτέρω επιτυχίες στον βιοϊατρικό τομέα.

Υπάρχουν και άλλες μικρές και μεσαίες χώρες με δυνατότητα “παραγωγής” κυρίαρχων εταιρειών: η Σουηδία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Σιγκαπούρη και το Ισραήλ, μεταξύ άλλων. Ίσως η Ουρουγουάη θα μπορούσε να πετύχει μια τέτοια θέση με μια επιτυχημένη εταιρεία στη Λατινική Αμερική. Οι ΗΠΑ, σε κρατικό επίπεδο, έχουν μακρά ιστορία εταιρειών με μεγάλη επιρροή. Η Walmart, για παράδειγμα, παίζει μεγάλο ρόλο στην οικονομία της πολιτείας του Αρκάνσας, ειδικά στην περιοχή γύρω από την έδρα της στο Bentonville.

Η άνοδος μιας κυρίαρχης εταιρείας σημαίνει αναγκαστικά πτώση της ισχύος του έθνους-κράτους; Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι το τοπίο διακυβέρνησης γίνεται πιο “γεμάτο” και δυσκολότερο στη διαχείριση. Ο παλιός φόβος ήταν ότι η παγκοσμιοποίηση θα έκανε τη διεύθυνση, την φορολόγηση και τη ρύθμιση των εθνικών οικονομιών πιο δύσκολη. Η νέα πραγματικότητα είναι ότι τελικά και οι μεγάλες εγχώριες επιτυχίες μπορεί να οδηγούν σε ανάλογα προβλήματα.

Πηγή: capital.gr | Απόδοση – Επιμέλεια – Επιλογή Κειμένων (2019-2024): Γ.Δ. Παυλόπουλος

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button