ΕνημέρωσηΟικονομία

Συστάθηκε και επίσημα η εταιρεία «Saudi Greek Interconnection» για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας – Galaksias Portal News

Τη σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού «Saudi Greek Interconnection» με αντικείμενο την εκπόνηση της μελέτης βιωσιμότητας για την ηλεκτρική διασύνδεση ΕλλάδαςΣαουδικής Αραβίας, υπέγραψε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Μάνος Μανουσάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της National Grid κ. Waleed Al-Saadi σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Διαχειριστή στην Αθήνα. 

Η σύμπραξη του ΑΔΜΗΕ και της National Grid -που εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας και το Υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας- εξειδικεύει τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών στον τομέα της Ενέργειας, η οποία είχε συμφωνηθεί σε υψηλότατο διακρατικό επίπεδο το καλοκαίρι του 2022, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ελλάδα η Αυτού Υψηλότητα Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου και πρωθυπουργός της Σαουδικής Αραβίας.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, οι δυο Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς υπέγραψαν στις 27 Σεπτεμβρίου 2023 στην Αθήνα τη Συμφωνία Μετόχων (Shareholders Agreement – SHA). Όπως ορίζεται στο καταστατικό της «Saudi Greek Interconnection», ο ΑΔΜΗΕ και η National Grid θα κατέχουν μερίδιο 50% έκαστος.

Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της «Saudi Greek Interconnection» έχει ως εξής:

  1. Waleed Al-Saadi, Πρόεδρος Δ.Σ.
  2. Μάνος Μανουσάκης, Διευθύνων Σύμβουλος
  3. Abulaziz Almuhaiza, Οικονομικός Διευθυντής – Μέλος Δ.Σ. 
  4. Khalid Alshammari, Μέλος Δ.Σ.
  5. Προκόπης Μαυρωνάς, Μέλος Δ.Σ.
  6. Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, Μέλος Δ.Σ.

Σημειώνεται ότι τεχνικές ομάδες του ΑΔΜΗΕ και της National Grid εργάζονται ήδη για την ωρίμανση της ηλεκτρικής διασύνδεσης, με τον σχεδιασμό των επόμενων μελετητικών βημάτων.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ  και Διευθύνων Σύμβουλος της “Saudi Greek Interconnection” κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε σχετικά: «Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για την Ευρώπη που μπορεί να επιταχύνει το «πρασίνισμα» του ενεργειακού μείγματος  της Ηπείρου, δίνοντας πρόσβαση σε νέες πηγές καθαρής ενέργειας. Με τη συμφωνία που υπογράψαμε με τη National Grid, το  έργο Saudi Greek Interconnection λαμβάνει πλέον πραγματική υπόσταση. Η διασύνδεση αυτή θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τους ενεργειακούς διαδρόμους μεταξύ Μέσης Ανατολής και Ευρώπης, στους οποίους ο ΑΔΜΗΕ έχει ενεργό ρόλο, συμβάλλοντας στην ενεργειακή μετάβαση της ευρύτερης περιοχής. Με δεδομένη την αξία του Saudi Greek Interconnection για τους ενεργειακούς στόχους της Ευρώπης και της Ασίας, επιδίωξή μας είναι η ταχεία ωρίμανσή της διασύνδεσης και η προώθησή της ως Έργου Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος για την Ε.Ε.». 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της National Grid και Πρόεδρος του ΔΣ της “Saudi Greek Interconnection” κ. Waleed Al-Saadi, τόνισε: «Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας είναι ένα έργο κομβικής σημασίας που επισφραγίζει τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών στο ενεργειακό πεδίο. Το Saudi Greek Interconnection που θα διασυνδέσει για πρώτη φορά τη Σαουδική Αραβία με την ευρωπαϊκή ήπειρο, είναι η αρχή για την ενίσχυση της διασύνδεσης του Βασιλείου και της Ευρώπης προς την ενεργειακή μετάβαση και τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών, καθώς οι δυο χώρες (Ελλάδα και Σαουδική Αραβία) τόνισαν τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ τους σε μια σειρά τομέων κοινού ενδιαφέροντος στην ενέργεια όπως η παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, η ενίσχυση των δικτύων και η εξαγωγή καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Το project αυτό θα επιτρέψει την αποδοτικότερη χρήση ανανεώσιμης ενέργειας και την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού. Θα έχει κοινωνικοοικονομικά οφέλη και για τις δυο χώρες. Ευχαριστούμε τις ομάδες και των δυο πλευρών για τις προσπάθειές τους στα κοινά βήματα που έχουμε μέχρι στιγμής κάνει».

To άρθρο ΑΔΜΗΕ: Συστάθηκε και επίσημα η εταιρεία «Saudi Greek Interconnection» για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button