ΕνημέρωσηΤεχνολογία

Δέκα χρόνια Κινητές Ιατρικές Μονάδες: Ένα ταξίδι προσφοράς σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας 

Εδώ και 10 χρόνια οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ) έχουν αποδείξει πως μπορούν, έχοντας πραγματοποιήσει περισσότερες από 160 αποστολές για να προσφέρουν 88.253 δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε παραπάνω από 53.000 ανθρώπους κατοίκους απομακρυσμένων νησιών και περιοχών της χώρας, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος». 

Για να γιορτάσουν αυτήν τη σημαντική επέτειο, οι ΚΙΜ διοργάνωσαν τριήμερη εκδήλωση, από τις 26 έως 29 Ιανουαρίου στο νησί της Αμοργού, προσφέροντας τις καθιερωμένες, διαγνωστικές και προληπτικές εξετάσεις (μαστογραφία, καρδιογράφημα, μέτρηση οστικής πυκνότητας), καθώς και χειρουργικές, οφθαλμιατρικές και οδοντιατρικές εξετάσεις. Περισσότεροι από 210 άνθρωποι συμμετείχαν στις παράλληλες δράσεις, όπως σε ομιλίες για θέματα δημόσιας υγείας, σε συμβουλευτικές συνεδρίες για γονείς με θέμα τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παιδιών και εφήβων και σχολικού προσανατολισμού για μαθητές λυκείου, καθώς και  σε παραδοσιακούς χορούς, στο mini πρωτάθλημα μπάσκετ, σε μαθήματα yoga και πρώτων βοηθειών, σε πεζοπορίες και πολλά άλλα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόγραμμα των ΚΙΜ, που έχει ως αποστολή την ισότιμη και ανοιχτή πρόσβαση όλων των κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών της χώρας σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), υλοποιείται σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε.), υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). 

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, χαιρέτισε την εκδήλωση μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, αναφέροντας την εκτίμησή του στην προσπάθεια που γίνεται αλλά και τη διάθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει όσο μπορεί ώστε οι ΚΙΜ να συνεχίσουν το σημαντικό τους έργο. O Υφυπουργός Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος παρακολούθησε την εκδήλωση μέσω διαδικτύου, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΙΣΝ κ. Ανδρέα Δρακόπουλο, για την πολύτιμη και διαχρονική υποστήριξη του ΙΣΝ στον Τομέα της Υγείας στη χώρα, εξαίροντας την προσπάθεια του κ. Τάκη Κουλουβάρη, του κ. Νίκου Σκαρμέα αλλά και όλων των εθελοντών γιατρών και νοσηλευτών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στις απόμακρες περιοχές της χώρας.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, συνδέθηκε μέσω ζωντανής σύνδεσης την πρώτη ημέρα της επετειακής εκδήλωσης, αναφέροντας, μεταξύ άλλων: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαι πάρα πολύ περήφανος για τις ΚΙΜ, ένα έργο που ξεκίνησε 10 χρόνια πριν με όραμα και στηρίχθηκε κυρίως στη σκληρή δουλειά των εθελοντών του. Όπως γνωρίζετε, το Ίδρυμα, το τελευταίο διάστημα, έχει εστιάσει την προσοχή του στη Διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία (ΔΠΥ), αλλά οι ΚΙΜ θα είναι για εμάς πάντα απ’ τα πιο σπουδαία έργα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και μπορούμε να πούμε πως αποτελούν ένα προοίμιο της ΔΠΥ. Θεωρώ πως η πρόσβαση και η ποιότητα στην Υγεία και στην Παιδεία πρέπει να είναι εκεί για όλους και γι’ αυτό προσπαθούμε ως Ίδρυμα όπου μπορούμε να συνεισφέρουμε, συμπληρώνοντας και όχι αναπληρώνοντας το κράτος. Πιστεύουμε ότι τέτοια έργα πρέπει να αναδεικνύονται και προτρέπω την κάθε κυβέρνηση να μεριμνήσει ώστε οι ΚΙΜ να αποτελέσουν ένα πολύ βασικό στοιχείο του ΕΣΥ. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Τάκη Κουλουβάρη, τον κ. Νίκο Σκαρμέα, τον κ. Παντελή Βασιλείου και φυσικά για ακόμη μια φορά όλους τους εθελοντές που εργάζονται σε μία απ’ τις πιο σημαντικές μας πρωτοβουλίες, όλα αυτά τα χρόνια. Συγχαρητήρια και χρόνια πολλά!»

Ο Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος», κ. Παναγιώτης Κουλουβάρης δήλωσε: «Είμαι βαθύτατα συγκινημένος που ένα όραμα και μια ιδέα που ξεκίνησε από τον ίδιο τον πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) Ανδρέα Δρακόπουλο για το πώς θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) προσφέροντας ισότιμη πρόσβαση στους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιωτικών και ορεινών περιοχών, όχι μόνο καταφέραμε να το κάνουμε πραγματικότητα αλλά κλείσαμε και 10 χρόνια αδιαλείπτως. Εύχομαι να είμαστε υγιείς και δυνατοί για να συνεχίσουμε αυτή την σπουδαία προσπάθεια και τα επόμενα χρόνια, ενσωματώνοντας στην ομάδα και νεότερους συναδέλφους, εθελοντές με το ίδιο πείσμα και τον ίδιο ζήλο! Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους για τον ενθουσιασμό τους, όλα αυτά τα χρόνια, ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την εμπιστοσύνη!»

Στην εκδήλωση παρευρεθήκαν οι: κ. Ελευθέριος Καραΐσκος, Δήμαρχος Αμοργού, κ. Εμμανουήλ Πικουλής, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας ΕΚΠΑ, κ. Παναγιώτης Ν. Σουκάκος, Ομότιμος Καθηγητής Ορθοπαιδικής ΕΚΠΑ, κ. Κύριλλος Παπακυρίλου, Πρόεδρος Α.Ε.Μ.Υ., και πλήθος συνεργατών και φίλων.

Διαδικτυακά συνδέθηκαν οι: κ. Φώτης Σερέτης, Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, ο κ. Σπυρίδων Αποστολόπουλος, Διοικητής ΠΓΝ Αττικόν και ο  κ. Χαράλαμπος Ρούσσος, Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας και Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ. 

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα των ΚΙΜ εδώ

Σχετικά με την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος» 

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Αναγέννηση και Πρόοδος υποστηρίζεται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και προσφέρει τις υπηρεσίες της σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων, από κατοίκους ακριτικών νησιών και απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας, μέχρι αθλητές που προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι τρεις πυλώνες δράσεις της Α&Π είναι η υγεία, ο αθλητισμός και η εκπαίδευση. Σημαντική δράση του συνολικού έργου της είναι το πρόγραμμα των Κινητών Ιατρικών Μονάδων (ΚΙΜ), μία πρωτοβουλία του ΙΣΝ, που μέσω τριών τακτικών ιατρικών αποστολών κάθε μήνα, προσφέρει δωρεάν εξετάσεις και υγειονομική περίθαλψη σε κατοίκους απομακρυσμένων νησιών και ηπειρωτικών περιοχών. 

Σχετικά με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) 

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Το ΙΣΝ ενισχύει οργανισμούς και προγράμματα, παγκοσμίως, που αναμένεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά, και θετικά αποτελέσματα ευρέως στην κοινωνία και επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση. Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού. Από το 1996, το ΙΣΝ έχει εγκρίνει συνολικά παραπάνω από $3.7 δισεκατομμύρια, μέσω 5.400 και πλέον δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε περισσότερες από 130 χώρες ανά τον κόσμο.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button