Επικαιρότητα

Ο Αλμυρός ποταμός στις σημαντικότερες καρστικές πηγές της Γης από το πρόγραμμα MIKAS και UNESCO

Η αξιολόγηση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος MIKAS (Most Important Karst Aquifer’s Springs) από τη Διεθνή Ένωση Υδρογεωλόγων με τη συμμετοχή και της UNESCO.

Η καρστική πηγή Αλμυρού Ηρακλείου και η πηγή του ποταμού Αγγίτη (σπήλαιο Μααρά Δράμας) συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο των σημαντικότερων καρστικών πηγών της Γης!
Η αξιολόγηση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος MIKAS (Most Important Karst Aquifer’s Springs) από τη Διεθνή Ένωση Υδρογεωλόγων με τη συμμετοχή και της UNESCO.

Συγκεκριμένα στην αξιολόγηση Βουδούρη αναφέρεται: 

“Η Πηγή Αλμυρού είναι μια παράκτια πηγή με ένα από τα πιο σύνθετα καρστικά συστήματα με διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον καθώς ο μηχανισμός της και η προέλευση του θαλασσινού νερού δεν είναι σαφής.

Η ποιότητα παρουσιάζει μεταβλητότητα κατά τη διάρκεια του έτους. υφάλμυρο στην ξηρή περίοδο και φρέσκο ​​στην υγρή περίοδο.

Το γλυκό νερό έχει μεγάλη σημασία για την ύδρευση οικιακής χρήσης και την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Δημιουργείται ένας υγρότοπος με πλούσια πανίδα και χλωρίδα, που περιλαμβάνει 21 διαφορετικούς τύπους οικοτόπων. Οι καλαμιώνες (Phragmites australis) αναπτύσσονται δίπλα στην όχθη του ποταμού και μαζί με τα αλμυρίκια (Tamarix Parviflora) αποτελούν σημαντικούς βιότοπους για την ορνιθοπανίδα.

Στο παρελθόν, ο υγρότοπος φιλοξενούσε μεγάλους πληθυσμούς ποταμίσιων χελωνών (Mauremys rivulata). Η Πηγή Αλμυρού έχει ιστορική και πολιτιστική σημασία για την ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας. Κοντά στην πηγή υπήρχαν νερόμυλοι, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του πολιτισμού ως μέρος της βιομηχανικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς”. 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button