Επικαιρότητα

Συνθήκες «ασφυξίας» στους δήμους των Χανίων Αυξάνονται οι αρμοδιότητες, χάνονται πόροι (vid)

Μονόδρομος θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση των δημοτικών τελών, όπως προέκυψε από τη συνάντηση των δημάρχων της περιφερειακής ενότητας, με εξαίρεση τον δήμο Γαύδου όπου η δήμαρχος κ. Λίλιαν Στεφανάκη

Ασφυξία προκαλούν στους δήμους ολόκληρης της χώρας και των Χανίων οι πρόσφατες αποφάσεις των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών με τις οποίες αυξάνονται οι αρμοδιότητες τους, χάνονται θεσμοθετημένοι πόροι που λάμβαναν και ταυτόχρονα αυξάνονται τέλη που υποχρεούνται να καταβάλλουν. Μονόδρομος θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση των δημοτικών τελών, όπως προέκυψε από τη συνάντηση των δημάρχων της περιφερειακής ενότητας, με εξαίρεση τον δήμο Γαύδου όπου η δήμαρχος κ. Λίλιαν Στεφανάκη ξεκαθάρισε πως οι ακρίτες χρειάζονται στήριξη και όχι επιβάρυνση. 

Οι δήμοι Χανίων, Πλατανιά, Αποκορώνου, Κισάμου και Σφακίων, είναι αυτοί στους οποίους αναμένεται να αποφασιστούν αυξήσεις. Απών από τη συνάντηση ήταν ο δήμαρχος Καντάνου Σελίνου κ. Αντώνης Περράκης. Ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης εκφράζοντας την αγωνία όλων τόνισε ότι «δεν γίνεται να μπορέσουμε να απορροφήσουμε όλο αυτό το κόστος  και αναγκαζόμαστε να το μετακυλήσουμε στους δημότες. Μετακυλούμε στους δημότες κάτι που δεν αποφασίσαμε εμείς, δεν το σχεδιάσαμε εμείς και δεν οφείλεται στους δικούς μας σχεδιασμούς».

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το τέλος ταφής των απορριμμάτων που φέρνει τεράστια επιβάρυνση στους δήμους, τη στιγμή μάλιστα που στα Χανιά γίνεται διαλογή στο εργοστάσιο της ΔΕΔΙΣΑ και δεν οδηγείται σε υγειονομική ταφή το σύνολο των αποβλήτων.Για ένα «πρόστιμο που έχει επιβληθεί χωρίς καμία διαβούλευση ,με έναν αυθαίρετο τρόπο που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και επιβαρύνει με αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις με αρκετά εκατομμύρια τους προϋπολογισμούς που καλούνται να συντάξουν οι δήμοι» έκανε λόγο ο κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Έντονα ενοχλημένος και ο δήμαρχος Πλατανιά και γραμματέας της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννης Μαλανδράκης, μίλησε για παραλογισμό, υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο «χρεώνει στους δήμους πέναλτι στο σύνολο των απορριμμάτων κι ενώ πληρώνουμε αυξημένο τέλος διότι γίνεται διαχείριση από τη ΔΕΔΙΣΑ κι έχουμε ανάκτηση περίπου του 40%. Μας βάζει να πληρώσουμε και για την ανάκτηση».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δήμου Σφακίων, ενός μικρού δήμου της περιφερειακής ενότητας με περιορισμένους πόρους. Όπως είπε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζερβός «ο δήμος μας είναι υποχρεωμένος να επιβαρυνθεί σε ετήσια βάση περίπου 100.000 ευρώ μόνο από δύο δαπάνες. Το τέλος ταφής και το μισθολογικό».

Αναταράξεις με την παρακράτηση του 20% του τέλους παρεπιδημούντων από την ΑΑΔΕ

Η παρακράτηση του 20% του τέλους παρεπιδημούντων από την ΑΑΔΕ προκαλεί επίσης αναταράξεις στους δήμους με τα πρώτα προβλήματα να είναι ήδη ορατά. Για βίαιη αλλαγή έκαναν λόγο οι δήμαρχοι των Χανίων που ήδη έχουν ενημερώσει την ΚΕΔΕ. Μάλιστα ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, από τους πρώτους που αντέδρασαν, τόνισε ότι οι επιχειρηματίες είναι υποχρεωμένοι να απευθύνονται πλέον στην Εφορία. «Καταργεί τη διαδικασία πληρωμής στο δήμο ώστε η εφορία να παίρνει 20% προμήθεια. Αυτό είναι ανήκουστο διότι στα ανταποδοτικά τέλη  που συνεισπράττονται με το λογαριασμό ρεύματος, η ΔΕΗ ή και ιδιώτες πάροχοι, εισπράττουν ως προμήθεια μόλις 2%» σχολίασε. 

Επιπλέον τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών αφαίρεσαν από τους δήμους την υποχρεωτική είσπραξη του τέλους ακίνητης περιουσίας που εισέπρατταν από τις μεταβιβάσεις, στερώντας τους έναν ακόμη πόρο. Τους δήμους βαρύνει πλέον και ο καθαρισμός του εθνικού και επαρχιακού δικτύου παρά το γεγονός πως ούτε το προσωπικό διαθέτουν, ούτε τον εξοπλισμό, πόσο δε μάλλον τα αναγκαία κονδύλια.

Ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης είπε πως με τις αλλαγές που εφαρμόζονται από φέτος στους δήμους κανείς δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί ενώ έκανε γνωστό ότι ήδη ο δήμος Αποκορώνου έχει να καλύψει ένα μεγάλο χρέος προς τη ΔΕΗ. Ο ίδιος εκτιμά πως αν η κυβέρνηση διέθετε το 60% του τέλους διανυκτέρευσης στους δήμους, το ζήτημα θα λυνόταν.

Πεπεισμένος ότι αν το Υπουργείο δεν ανταποκριθεί, οι δημότες θα κληθούν να επωμιστούν το βάρος, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Κισσάμου κ. Γιώργος Μυλωνάκης. Τεράστια είναι η επιβάρυνση και για τον ακριτικό δήμο Γαύδου που όμως λόγο πληθυσμού και ιδιαιτεροτήτων το κόστος δεν θα κληθούν να σηκώσουν οι λιγοστοί κάτοικοι. «Μόλις το 2020 προσπαθήσαμε να εισπράξουμε τέλη από ένα τόσο μικρό δήμο με 50-60 νοικοκυριά και βέβαια είναι δύσκολο να μιλήσουμε αυτή τη στιγμή για αύξηση. Οι άνθρωποι στο νησί έχουν ανάγκη στήριξης και όχι να τους επιβαρύνουμε με άδικες δαπάνες και άδικα τέλη» δήλωσε η δήμαρχος κ. Λίλιαν Στεφανάκη. 

Πριν συντάξουν τους προϋπολογισμούς τους οι δήμοι αναμένουν τις αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων τα οποία έχουν ήδη ενημερώσει ενώ τη διαμαρτυρία τους εκφράζουν με κοινό ψήφισμα τους στους βουλευτές και τα συναρμόδια υπουργεία.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button