Επικαιρότητα

Τις φυλακές Νέας Αλικαρνασσού επισκέφθηκε η Ελένη Βατσινά – Galaksias.com

Στο επίκεντρο της συζήτησης τα κτιριακά προβλήματα του “γηρασμένου” κτιρίου αλλά και η μετεγκατάσταση στο νέο σωφρονιστικό κατάστημα στις Κουρούνες Λασιθίου

Σωρεία προβλημάτων στο γηρασμένο σωφρονιστικό κατάστημα στη Ν.Αλικαρνασσό αναδείχθηκε κατά την επίσκεψη της βουλευτή Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένης Βατσινά στο κατάστημα κράτησης και τις διαδοχικές επαφές που είχε τόσο με τον διευθυντή των φυλακών Κ.Μαυραντωνάκη όσο και με τις Ενώσεις των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων και των Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρουράς.

“Κάθε βουλευτής που βρίσκεται σε περιφέρεια όπου λειτουργούν φυλακές, δεν πρέπει να ασχολείται μόνο με το τι γίνεται έξω από τις φυλακές αλλά να είναι ενήμερος για το τι συμβαίνει και μέσα σε αυτές, για τα προβλήματα τους, ως ένα μέρος και αυτό της κοινωνίας μας” – δήλωσε η βουλευτής Ηρακλείου.

Όπως επισημάνθηκε σε όλους τους τόνους, το κτίριο που στεγάζει τις φυλακές, μετράει σχεδόν έναν αιώνα, καθώς κατασκευάστηκε το 1932 και έκτοτε με πρόσθετες κατασκευές και με παρεμβάσεις συντήρησης, καλύπτει τις υπάρχουσες ανάγκες.

Παρά τα δεδομένα κτιριακά προβλήματα και την γειτνίαση με κατοικίες, όντας στον οικιστικό ιστό – και με τους όποιους κινδύνους να ελλοχεύουν – η εξέλιξη της σχεδιαζόμενης μετεγκατάστασης στο νέο σωφρονιστικό κατάστημα στις Κουρούνες Λασιθίου που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα έτος, αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές συνέπειες.

Όπως επισημάνθηκε τόσο από τον διευθυντή των φυλακών κ.Μαυραντωνάκη, όσο και από τους προέδρους των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των υπαλλήλων εξωτερικής φρουράς, κ.κ. Φιλιππάκη και Συκιωτάκη, περίπου 150 υπάλληλοι των φυλακών της Ν.Αλικαρνασσού θα πρέπει να διανύουν καθημερινά 140 χλμ. ενώ συνέπειες θα υπάρξουν και στην τοπική οικονομία, με δεδομένο ότι η αυτοτροφοδοσία του σωφρονιστικού καταστήματος γίνεται από την τοπική αγορά.

Όπως σημειώθηκε όμως, το κατάστημα κράτησης ΚΡΗΤΗ ΙΙ, όπως πρόκειται να ονομαστεί, απαιτεί πολλά συνοδά έργα, ενώ αρκετά “αγκάθια” έχουν καταγραφεί, με σοβαρότερα να αναδεικνύονται η ανυπαρξία βιολογικού καθαρισμού αλλά και ο στενός και επικίνδυνος δρόμος ως τη νέα φυλακή.

Την ίδια ώρα, το νέο κατάστημα κράτησης απέχει πολύ τόσο από το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο, από την εφετειακή έδρα, αλλά και από την Νο1 πύλη εισόδου της Κρήτης. Σε κάθε περίπτωση την επίπτωση και δυσκολία θα επωμιστούν και υπηρεσίες μεταγωγών, δεδομένου ότι καθημερινά για όλες αυτές τις υπηρεσίες αλλά και για τα δικαστήρια θα πρέπει να μεταφέρονται όλοι οι κρατούμενοι από άλλο νόμο στο Ηράκλειο.

Κατά τη συζήτηση με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους, υπογραμμίστηκαν επίσης ζητήματα θεσμικά και μισθολογικά, τα οποία λειτουργούν απαξιωτικά προς τους εργαζόμενους στις φυλακές, οι οποίοι εκτελούν ένα εξαιρετικά δύσκολο καθήκον, υπό συνθήκες αντίξοες.

Η Ελένη Βατσινά με τους κ.κ. Φιλιππάκη και Συκιωτάκη και την επιστημονική συνεργάτιδά της Ελίνα Θειακοδημήτρη.

Με τον διευθυντή των φυλακών Κ.Μαυραντωνάκη και την επιστημονική συνεργάτιδά της Ελίνα Θειακοδημήτρη.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button