ΕνημέρωσηΟικονομία

Αυξάνεται εκ νέου η τιμή στο φυσικό αέριο – Προβληματισμός στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Την ανιούσα έχει πάρει ξανά η τιμή στο φυσικό αέριο της Ευρώπης, καθώς από τα χαμηλά των 22,5 ευρώ/MWh έφτασε χθες (6.3.2024) μέχρι τα 28 ευρώ.

Άλλωστε, όπως έγραφε προ μερικών εβδομάδων το newsit, η τιμή στο φυσικό αέριο έδειχνε τελευταία σαφή σημάδια ότι βρίσκει ένα «πάτωμα» μετά από πολλούς μήνες διαρκούς πτώσης.

Βασική αιτία για την άνοδο αποτελεί ο προβληματισμός σχετικά με τις ποσότητες ρωσικού αερίου που εξακολουθεί να λαμβάνει η Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας.

Η συγκεκριμένη χερσαία οδός είναι η μόνη που έχει απομείνει για το ρωσικό αέριο μαζί με τον τουρκικό αγωγό Turk Stream, μετά τη διακοπή λειτουργίας του αγωγού Γιαμάλ και του αγωγού Nord Stream το 2022.

Μέσω της Ουκρανίας η Ευρώπη λαμβάνει σήμερα περί το 5% των αναγκών της σε φυσικό αέριο. Τόσο οι Ουκρανοί, όσο και οι Βρυξέλλες, δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να ανανεώσουν το συμβόλαιο με τη Gazprom μετά τη λήξη του στα τέλη του φετινού έτους.

Ως εκ τούτου, δημιουργείται θέμα, ιδίως για τις χώρες εκείνες που λαμβάνουν τις εν λόγω ποσότητες, όπως είναι η Αυστρία.

Η Κομισιόν έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η παγκόσμια αγορά στο LNG παραμένει σε καλή θέση ώστε να αναπληρώσει τις εν λόγω ποσότητες μέσω της θαλάσσιας οδού.

Ταυτόχρονα, οι διασυνδέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών κρίνονται επαρκείς για να μεταφέρουν το αέριο από τα τερματικά LNG μέχρι την ευρωπαϊκή ενδοχώρα.

Και πάλι, όμως, η άνοδος της τιμής απειλεί το αφήγημα ότι το υψηλό κόστος που βιώσαμε κατά την ενεργειακή κρίση τελείωσε πλέον.

Αν πράγματι διατηρηθεί σε βάθος χρόνου η αύξηση του TTF, τότε θα επηρεάσει και την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, οδηγώντας σε υψηλότερα τιμολόγια για τους καταναλωτές.

To άρθρο Αυξάνεται εκ νέου η τιμή στο φυσικό αέριο – Προβληματισμός στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button