ΕνημέρωσηΟικονομία

Ζητάει ΣΔΙΤ και αύξηση φορολογικών κινήτρων για ασφαλιστική προστασία – Galaksias Portal News

Στην σημασία των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και την αύξηση των φορολογικών κινήτρων ώστε να καλυφθεί το κενό στην ασφαλιστική προστασία, σε όλα τα επίπεδα, επικεντρώθηκε εκδήλωση της ένωσης των ασφαλιστικών εταιρειών (ΕΑΕΕ), σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, υπογράμμισε μιλώντας στην εκδήλωση των ασφαλιστικών εταιρειών, μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της, ότι «η κυβέρνηση έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα την ευημερία και την κοινωνική ασφάλεια των πολιτών».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σημείωσε ότι ο ασφαλιστικός τομέας στην Ελλάδα έχει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και αποταμιεύσεις και μπορεί να συνεργαστεί με το Δημόσιο σε προγράμματα ΣΔΙΤ στον ασφαλιστικό τομέα, αλλά θα πρέπει να αναπτυχθεί «το σωστό μείγμα στην πράξη» και κυρίως να αφυπνιστούν οι πολίτες. Λόγω κλιματικής κρίσης και κυβερνοεπιθέσεων, πρόσθεσε, όλοι πρέπει να επενδύουν στην ασφάλεια.

Ο Andreas Brandstetter, President, Insurance Europe, υπογράμμισε ότι το κενό στην ασφάλιση δεν απασχολεί μόνο την ελληνική κοινωνία αλλά όλη την Ευρώπη, ενώ ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, γνωστοποίησε πως η ένωση σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα αντασφάλισης, επεξεργάζεται, και σύντομα θα προτείνει στην κυβέρνηση λύσεις ΣΔΙΤ για περιπτώσεις αποζημιώσεων σε μεγάλες καταστροφές.

Υπάρχει κενό προστασίας σε όλα τα επίπεδα, τόνισε, με αποτέλεσμα, όταν παραστεί ανάγκη να πληρώνει εξ ίδιων δυνάμεων τις ζημιές ο ανασφάλιστος ή μερικώς ασφαλισμένος Έλληνας, απέχοντας αρκετά από τον μέσο Ευρωπαίο – κι αυτό είναι κάτι που πλήττει περισσότερο τους μη έχοντες, καθώς έχουν ανάγκη τη συμπληρωματική ιδιωτική κάλυψη.

Πιο αναλυτικά, σημείωσε ότι στη χώρα μας το κενό προστασίας είναι επικίνδυνα μεγάλο σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Είναι στο ένα τέταρτο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, όπως είπε, με τους κινδύνους να αυξάνονται σε όλα τα επίπεδα (υγεία κλιματική αλλαγή κλπ.). «Πρέπει να αυξηθεί η ασφαλιστική συνείδηση» πρόσθεσε. Για την υγεία το 2021, όπως είπε, οι Έλληνες ξόδεψαν 17 δισ. ευρώ και μόλις 700 εκατ. ευρώ πλήρωσαν οι ασφαλιστικές και τα υπόλοιπα 5,5 δισ. ευρώ τα έβαλαν από την τσέπη τους. Δηλαδή διπλάσιο ποσοστό από το μέσο Ευρωπαίο», τόνισε.

«Μέσα στην κρίση η αγορά μας μπήκε στο Solvency II κι έχουμε από τους ψηλούς δείκτες φερεγγυότητας στη Ευρώπη» υπογράμμισε ο πρόεδρος.

«Πρέπει να εξετάζουμε αν θα μείνουνε σ ένα μοντέλο που όλα θα τα περιμένουνε από το κράτος ή όχι. Διότι μπορεί να γίνονται κινήσεις, όπως το κίνητρο του ΕΝΦΙΑ και η υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων – αρκεί να πέσει το όριο στο 1 εκατ. ευρώ – και το ΤΕΚΑ, αλλά χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια».

Για τα ανασφάλιστα οχήματα υπενθύμισε ότι ένα στα δέκα αμάξια που κυκλοφορεί είναι ανασφάλιστο, αλλά συμπλήρωσε: «Είμαστε πολύ κοντά για να εξαλειφθεί αυτό το κοινωνικά επιζήμιο φαινόμενο».
Για την υγεία τόνισε ότι επιβάλλεται 15% φόρος ασφαλίστρων «αλλά χρειάζονται κίνητρα και όχι αντικίνητρα».
«Δεν θέτουμε δίλημμα κοινωνικής και ιδιωτικής ασφάλισης, ούτε αυτή η συζήτηση αφορά στο μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς, αλλά αφορά στην κάλυψη του πολίτη με υπερκομματική διάθεση και μας ξενίζει που λείπει σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση από την εκδήλωση αυτή» κατέληξε ο πρόεδρος.

Ο Μιχάλης Κατρίνης, εκπρόσωπος του προέδρου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αναφέρθηκε στην σημασία της ασφάλισης στην κοινωνία, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικά τα περιθώρια ασφάλισης και ότι τα χαμηλά φορολογικά κίνητρα δεν βοηθούν στις συνέργειες.

Η Ελίνα Παπασπυροπούλου γενική διευθύντρια της ένωσης, υπογράμμισε ότι το 2023, η ένωση ήταν παρούσα σε όλα τα θέματα που απασχόλησαν τους πολίτες, ενώ αφουγκράζεται τις ανησυχίες της κοινωνίας με σκοπό την συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών της ασφαλιστικής αγοράς, με έμφαση στην βιωσιμότητα και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της και με πρωτοβουλίες για την ισότητα και την συμπερίληψη. «…Και με πλούσιο κοινωνικό έργο το οποίο επιδοκιμάζει ο κόσμος όπως προκύπτει από σχετική έρευνα» πρόσθεσε.

To άρθρο Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος: Ζητάει ΣΔΙΤ και αύξηση φορολογικών κινήτρων για ασφαλιστική προστασία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button