ΕνημέρωσηΠολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Αντιδράσεις κι από προεδρικούς για τις αλλαγές – Ο ρόλος Παππά

Συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη, στις 13.00, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ– Προοδευτική Συμμαχία κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να γίνει μία πρώτη συζήτηση για το κείμενο των καταστατικών αλλαγών που θα συζητηθεί φυσικά και στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου.

Μέχρι αργά χθες βράδυ, πάντως, δεν είχε ολοκληρωθεί από την Επιτροπή Καταστατικού η καταγραφή άρθρο προς άρθρο όλων των αλλαγών.

Επί της ουσίας, οι πρώτες αντιδράσεις από βουλευτές, στελέχη, αλλά και μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης- ακόμα και πολλούς προεδρικούς- ταυτίζονται με σκεπτικισμό γύρω κυρίως από την αλλαγή της ονομασίας σε Συνασπισμό Σύγχρονης Αριστεράς- με την απάλειψη της Προοδευτικής Συμμαχίας-, αλλά και για το όριο των τριών κοινοβουλευτικών θητειών.

Ως προς το πρώτο, υποστηρίζεται πως ακυρώνεται μία προσπάθεια πέντε χρόνων για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς το προοδευτικό Κέντρο, ενώ σε σχέση με το δεύτερο πως θα μείνει εκτός στις προσεχείς εκλογές περίπου το ένα τρίτο της σημερινής Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Κάποιοι, μάλιστα, πιο «πονηροί» επισημαίνουν πως στη σχετική του πρόταση ο Στέφανος Κασσελάκης δεν διευκρινίζει αν το όριο των τριών θητειών συμπεριλαμβάνει και τον Αλέξη Τσίπρα.

Όσον αφορά τους αριθμητικούς συσχετισμούς της Κεντρικής Επιτροπής, πολλά θα εξαρτηθούν για μια ακόμα φορά από τη στάση που θα κρατήσει ο Νίκος Παππάς, ο οποίος χθες δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, πως αν ο κ. Κασσελάκης δεν εκπέσει του αξιώματός του θα βρίσκεται στη ΔΕΘ.

Φέρεται, μάλιστα, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Παύλο Πολάκη.

Αναφορικώς με τη χθεσινή δήλωση του Κώστα Αρβανίτη που αφήνει πολλές αιχμές και σε βάρος του κ. Κασσελάκη, πηγές κοντά στον επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν με νόημα στο CNN Greece πως ο ίδιος είχε εκφραστεί με παρόμοιο τρόπο τόσο στο συνέδριο του Φεβρουαρίου όσο και στην Κεντρική Επιτροπή του Ιουλίου, εκφράζοντας και με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της LEFT την αγωνία και του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τα όσα συμβαίνουν στην Κουμουνδούρου.

«Αυτή η κατάσταση μας δημιουργεί πρόβλημα αφού δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις και στις Βρυξέλλες με ευθύνη και του κ. Κασσελάκη», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, αποκλείοντας πάντως το ενδεχόμενο ο κ. Αρβανίτης να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον βεβαίως ανοίξει τέτοια διαδικασία.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι «87», όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, είχαν βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις και των τεσσάρων ευρωβουλευτών, με τους Έλενα Κουντουρά και Νίκο Παππά να τους μεταφέρουν πως στηρίζουν τον κ. Κασσελάκη.

Όπως κι αν έχει, η τακτική της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής δεν πρόκειται να αποφασιστεί νωρίτερα από το βράδυ της Παρασκευής.

Σε σχέση με τον Χρήστο Σπίρτζη, γίνεται λόγος από γνωρίζοντες για παρωδία συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας την Τρίτη, όταν και χρειάστηκαν δύο ψηφοφορίες μήπως κι επιτευχθεί η διαγραφή του χωρίς όμως αποτέλεσμα, ενώ καταγγέλλουν την ηγεσία του κόμματος πως προσπαθεί να την επιτύχει με κάθε τρόπο.

Ο πρώην υπουργός έχει κληθεί εκ νέου να δώσει εξηγήσεις, σήμερα στις 17.00, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι ούτε αυτή τη φορά θα προσέλθει.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας θα συνεδριάσει ξανά επί του θέματος αύριο το απόγευμα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button