Επικαιρότητα

«Οι αγρότες, να αποφύγουν τις καλοκαιρινές καλλιέργειες κηπευτικών», ζητά ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ (vid) – Galaksias.com

ακρόαση άρθρου

Λασίθι

Αγώνας δρόμου για την λειψυδρία στην Ιεράπετρα: «Οι αγρότες, να αποφύγουν τις καλοκαιρινές καλλιέργειες κηπευτικών», ζητά ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ (vid)

Περιορισμοί στο νερό της άρδευσης για να αποκτήσει αποθέματα ο Δήμος Βιάννου

Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανόλης Παπαδάκης, πιστός στη στρατηγική της εξοικονόμησης αρδευτικού νερού, ειδικά σε περιόδους ανομβρίας, όπως τούτη που διανύουμε τα δυο τελευταία χρόνια, συνιστά στους παραγωγούς κηπευτικών υπό κάλυψη της Ιεράπετρας, να από φύγουν τις καλοκαιρινές καλλιέργειες γιατί είναι απαιτητικές σε νερό που είναι ελλειμματικό, αλλά και επειδή συνήθως οι καλοκαιρινές καλλιέργειες είναι υψηλού ρίσκου και συνήθως δεν αφήνουν κέρδη στον παραγωγό.

«Εμείς εδώ και πολλά χρόνια ακολουθούμε σφιχτή πολιτική στη διανομή του αρδευτικού νερού και ιδιαίτερα σε χρονιές ξηρασίας όπως τη φετινή. Κάθε καλοκαίρι προτρέπουμε εδώ και πολλά  χρόνια τους παραγωγούς μέλη του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, να μην κάνουν δεύτερες η τρίτες καλοκαιρινές καλλιέργειες, γιατί απαιτούν πολύ νερό που δεν έχουμε και είναι συνήθως χωρίς κανένα οικονομικό όφελος. Δεν αφήνουν κέρδος στον παραγωγό αλλά μόνο χρέη και κούραση. Βροχές δεν έχουμε αρκετές και το νερό που έχουμε στον ταμιευτήρα τώρα είναι 9.200.000 κυβικά  που φτάνει για τα 40.000 στρέμματα των καλλιεργειών μας μέχρι το Φθινόπωρο, οπότε και ελπίζουμε να βρέξει περισσότερο από πέρυσι. Το νερό  δηλαδή μας φτάνει να ολοκληρώσουμε την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο μέχρι τα μέσα Ιουνίου και να ξεκινήσουμε την επόμενη στα μέσα Σεπτεμβρίου. Τους καλοκαιρινούς μήνες το αρδευτικό νερό θα πρέπει να το διαθέσουμε στους διψασμένους ελαιώνες. Είναι σίγουρο ότι αν και τον επόμενο χειμώνα δεν έχουμε βροχές θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα σαν αγροτική περιοχή», μας είπε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανόλης Παπαδάκης.

Ο κ. Μανόλης Παπαδάκης, πρόεδρος ΤΟΕΒ Ιεράπετρας.

Αναφορικά με τα συμπληρωματικά έργα του Φράγματος Μπραμιανών και τη συνέχεια του έργου της κατασκευής της νέας προσαγωγού διώρυγας του Μύρτου, ο κ. Παπαδάκης  εμφανίστηκε αισιόδοξος.

«Από τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Υποδομών κ. Αντώνη Κοτσώνη με τον οποίο μίλησα πριν λίγες ώρες, έχω τη διαβεβαίωση, ότι η χρηματοδότηση του έργου της κατασκευής της νέα προσαγωγού από τη Σαρακήνα, μέχρι τον Ταμιευτήρα των Μπραμιανών που είχε σταματήσει, θα συνεχιστεί και οι αγωγοί που μας χρειάζονται έχουν παραγγελθεί από την ανάδοχο εταιρεία. Τα δε συμπληρωματικά  έργα του ταμιευτήρα που απεντάχθηκαν από το ταμείο ανάκαμψης μαζί με τα αντιπλημμυρικά της Γρα Λυγιάς, εντάσσονται τώρα και θα χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν είχαν κατασκευαστεί νωρίτερα αυτά τα έργα θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε με άνεση ακόμα και μεγαλύτερες περιόδους ανομβρίας λόγω της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ Μανόλης Παπαδάκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΜΥ στην ευρύτερη Ιεράπετρα οι βροχοπτώσεις που έχουμε μέχρι σήμερα από την αρχή του Φθινοπώρου στα πεδινά είναι γύρω στα 250 χιλιοστά, ενώ στα βόρεια ορεινά δημοτικά διαμερίσματα φτάνουν έως και στα 350 χιλιοστά.

Η μέση βροχόπτωση για να μην υπάρχει έλλειψη αρδευτικού νερού εκτιμάται ότι στην Ιεράπετρα είναι πάνω από 650 χιλιοστά ετησίως.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button