Επικαιρότητα

Ικανοποίηση στον δικηγορικό κόσμο για το Εφετείο Δυτικής Κρήτης – Τι αλλάζει στο δικαστικό χάρτη του νησιού (vid) – Galaksias.com

ακρόαση άρθρου

Χανιά: Ικανοποίηση στον δικηγορικό κόσμο για το Εφετείο Δυτικής Κρήτης – Τι αλλάζει στο δικαστικό χάρτη του νησιού (vid)

Ικανοποίηση επικρατεί στον δικηγορικό κόσμο των Χανίων για το σχέδιο νόμου που αφορά στη διαμόρφωση του νέου δικαστικού χάρτη της Κρήτης. Μοναδική αλλαγή σε επίπεδο Δυτικής Κρήτης είναι η κατάργηση του Ειρηνοδικείο Βάμου και η αναβάθμιση του σε Πρωτοδικείο ενώ αντίστοιχα στη Δυτική Κρήτη προβλέπεται η κατάργηση τριών ειρηνοδικείων

Με το βασικό αίτημα του Δικηγορικού κόσμου των Χανίων που αφορούσε στη διατήρηση των δύο Εφετείων Δυτικής και Ανατολικής Κρήτης να ικανοποιείται, το σχέδιο νόμου με τις αλλαγές στο δικαστικό χάρτη της χώρας αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή χωρίς αντιδράσεις από τους δικηγορικούς συλλόγους Χανίων και Ρεθύμνου.

«Η Κρήτη είναι μια σφόδρα αναπτυσσόμενη περιοχή όπου η δικαιοσύνη θα πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και είναι τόσο μεγάλος ο όγκος της δουλειάς που πρέπει να έχουμε αυτά τα δύο Εφετεία», δήλωσε στο neakriti.gr και την ΚΡΗΤΗ TV, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Χρήστος Πραματευτάκης.

Παράλληλα τόνισε πως «συνεπώς έχουμε πλήρη αναβάθμιση του Ειρηνοδικείου Βάμου που πλέον γίνεται περιφερειακό πρωτοδικείο όπου θα έχει σαφέστατα μεγαλύτερο αντικείμενο ύλης και περισσότερες αρμοδιότητες. Αυτό για μας αποτελεί πλήρη ικανοποίηση του αιτήματος και του αγώνα που κάναμε διότι πλέον στα Χανιά δεν επέρχεται ουδεμία μεταβολή».

Τέλος, συμπλήρωσε ότι «εις το νομό Χανίων έχουμε κι ένα καινούριο δεδομένο καθώς εκτός από τις αγροτικές φυλακές τις Αγιάς έχουμε και μια από τις μεγαλύτερες φυλακές, το ΚΡΗΤΗ 1 που συνεπάγεται μεγάλη ύλη για το Εφετείο κι αν είχαμε κατάργηση θα είχαμε τεράστιο πρόβλημα με τις μεταγωγές και τις εκδικάσεις…».

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ενημερώθηκε για τις βασικές αλλαγές που προβλέπει το σχέδιο νόμου με κυρίαρχη την ενοποίηση του πρώτου βαθμού απονομής της δικαιοσύνης που αποτελείται από τα Πρωτοδικεία και τα Ειρηνοδικεία.

Έτσι, διατηρούνται τα Εφετεία Ανατολικής Κρήτης στο Ηράκλειο και Δυτικής Κρήτης στα Χανιά και παραμένουν ως έχουν τα Πρωτοδικεία Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου.

Καμία μεταβολή δεν προβλέπεται στον δικαστικό χάρτη του Ρεθύμνου ενώ στο Ηράκλειο καταργούνται τα Ειρηνοδικεία Πύργου και Καστελίου. Στο Λασίθι καταργείται το Ειρηνοδικείο Ιεράπετρας και στα Χανιά το Ειρηνοδικείο Βάμου το οποίο καθίσταται περιφερειακό Πρωτοδικείο με έδρα στο υφιστάμενο κτίριο.

Σε αυτό θα εκδικάζονται πλέον οι υποθέσεις των δήμων Αποκορώνου και Σφακίων όπως και οι ποινικές αρμοδιότητας του μονομελούς πρωτοδικείου.

Για πλήρη δικαίωση του αιτήματος και του αγώνα του μιλά ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων.

Η αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της χώρας χαρακτηρίζεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ως μια βαθιά τομή κι ένα εγχείρημα που αναμένεται να αντιμετωπίσει δικαστικά παράδοξα και αγκυλώσεις δεκαετιών που δημιουργούν προβλήματα και καθυστερήσεις.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button