ΕνημέρωσηΟικονομία

Συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ θα ζητήσει η Σερβία για το θέμα της χρήσης του δηναρίου στο Κόσοβο

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου, η Σερβία θα ζητήσει να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κόσοβο.

Ο Βούτσιτς καταδίκασε την απόφαση της Πρίστινας για απαγόρευση της χρήσης του δηναρίου στο Κόσοβο εκτιμώντας ότι «στόχος είναι η εθνοκάθαρση του σερβικού πληθυσμού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την 1η Φεβρουαρίου τέθηκε σε ισχύ στο Κόσοβο η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας που ορίζει ότι το ευρώ αποτελεί το μοναδικό νόμισμα εμπορικών συναλλαγών και πληρωμών. Με την απόφαση αυτή τερματίζεται η χρήση του δηναρίου το οποίο χρησιμοποιούνταν σε περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Με δηνάρια γίνονταν επίσης οι πληρωμές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων που παρέχει το σερβικό κράτος. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ότι από τον σερβικό προϋπολογισμό κάθε μήνα πληρώνονται στους δικαιούχους 31.831 μισθοί, 29.115 συντάξεις όπως και 31.586 κοινωνικά επιδόματα. Ο πρόεδρος της Σερβίας ανακοίνωσε ότι η σερβική κυβέρνηση ξεκίνησε από χθες, μέσω ιδιωτικής εταιρίας χρηματομεταφορών, την πληρωμή, έναντι, μισθών, συντάξεων και επιδομάτων του μηνός Φεβρουαρίου για να μην αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα οι δικαιούχοι μέχρι να βρεθεί κάποια λύση. Ο Βούτσιτς πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνάψει συμφωνία η Κεντρική Τράπεζα της Σερβίας με την αντίστοιχη στο Κόσοβο για την παροχή μισθών και συντάξεων αφού όπως είπε αυτό θα σήμαινε έμμεσα αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Ο πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι δυτικοί εταίροι θα τηρήσουν τον λόγο τους και θα προσπαθήσουν να υπερασπιστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα του σερβικού πληθυσμού» στο Κόσοβο.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button