ΕνημέρωσηΠολιτική

17 από τα 21 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ζητούν έκτακτη συνεδρίαση για τις κινήσεις Κασσελάκη – Galaksias Portal News

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη και το ερωτηματολόγιο μέσω του iSyriza.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, 17 από τα 21 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν έκτακτη συνεδρίαση αύριο Δευτέρα (19.04.2024) προκειμένου να συζητηθούν οι κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη.

Ήδη κορυφαία στελέχη του κόμματος έχουν δηλώσει πως δεν συμφωνούν με τις πρακτικές και με το ερωτηματολόγιο, τονίζοντας πως υπάρχει καταστατικό που προβλέπει τις διαδικασίες και που θα πρέπει τα τηρείται. 

Υπενθυμίζεται πως το επίμαχο ερωτηματολόγιο, που ο Στέφανος Κασσελάκης ζητούσε να συμπληρώσουν τα μέλη του κόμματος, τίθενται μια σειρά από ερωτήματα, όπως αν πρέπει να αλλάξει το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ και το λογότυπό του, αν πρέπει το κόμμα να αυτοπροσδιοριστεί ως Αριστερά ή Κεντροαριστερά.

Σε άλλο σημείο ζητούσε από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσουν την άποψή τους αν είναι αποτελεσματική η τωρινή δομή του κόμματος, εάν τα μέλη είναι ικανοποιημένα από την ανταπόκριση των κομματικών οργάνων αλλά και αν θέλουν ριζικές αλλαγές στο κόμμα.

Η κίνηση αυτή, χωρίς προηγουμένως να έχει αποφασιστεί από κανένα όργανο του κόμματος, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στον ΣΥΡΙΖΑ. Αρχικά η Όλγα Γεροβασίλη ζήτησε με ανακοίνωσή της την έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Όπως είπε λίγο πριν το συνέδριο «επιλέγονται και τίθενται, εν είδει ερωτηματολογίου δημοσκόπησης, ζητήματα ταυτοτικά, που αποτελούν συνεδριακές αποφάσεις και καταστατικές θέσεις του κόμματός μας». Η ίδια ζήτησε από τον Στέφανο Κασσελάκη να εκθέσει τις απόψεις του και ζήτησε άμεση σύγκληση των πολιτικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ πριν «πριν το Συνέδριο εξελιχθεί ντεφάκτο σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος».

Σημειώνεται πως και ο Χρήστου Σπίρτζης σημείωσε μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ πως δεν θα συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο και συμπλήρωσε: «Πολλά από αυτά είναι ληγμένα ζητήματα. Μάλλον δεν είναι ενημερωμένος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».

Πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν πως δεν είναι λίγα τα στελέχη που τάσσονται με την άποψη του Χρήστου Σπίρτζη και της Όλγας Γεροβασίλη και αναμένεται να καταθέσουν σχετικό κοινό κείμενο, στο οποίο εκφράζουν τη διαφωνία τους, στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Και ο Πάνος Ρήγας, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την αντίθεσή του στο ερωτηματολόγιο. Με μια ανάρτησή του στο Facebook ο πρώην βουλευτής του κόμματος σημείωσε πως: «Ο πρόεδρος θα έπρεπε να διαμορφώσει συνθήκες σύνθεσης και συλλογικής λειτουργίας. Η εμφάνιση ενός ερωτηματολόγιο για ταυτοτικά ζητήματα που αποτελούν θέματα συνεδρίου χωρίς να γνωρίζω ως μέλος της Π.Γ την ανάγκη και σκοπιμότητα, αυτοβούλως από τον πρόεδρο, δεν συμβάλλει στην συλλογική μάχη που έχουμε να δώσουμε».

Συνέχισε λέγοντας πως: «Ο πρόεδρος οφείλει άμεσα να πάρει πρωτοβουλία για συνεννόηση». Έσπευσε, ωστόσο, να ξεκαθαρίσει πως: «Είμαι από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ το 1989. Όπως πάντα έτσι και τώρα θα στηρίξω την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και τις αγωνίες των χιλιάδων συντρόφων μακριά από προσωπικές στρατηγικές».

 

 

Εμμένει ο Κασσελάκης

Ωστόσο, ο Στέφανος Κασσελάκης παρά τις αντιδράσεις έκανε μια νέα ανάρτηση στην οποία υπογράμμισε ότι εμμένει στο ερωτηματολόγιο και αφήνοντας αιχμές κατά της Όλγας Γεροβασίλη, σημείωσε πως «δεν μιλάμε εδώ για δημοσκοπήσεις σε δελτία ειδήσεων αλλά για μία διαδικασία εσωκομματικής δημοκρατίας». 

Υποστήριξε την άποψή του λέγοντας πως «στον ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζομαι, ο Πρόεδρος και τα Όργανα πρώτα ακούν τη βάση και μετά αποφασίζουν, λαμβάνοντάς την υπόψη» και κατέληξε επιμένοντας σε αλλαγές: «Άλλωστε, ο προοδευτικός κόσμος από το 2019 μάς φωνάζει ”αλλάξτε τα όλα”».

Στη γραμμή Κασσελάκη συντάχτηκε και η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία σε πιο αυστηρό ύφος μίλησε για φιλοδοξίες αρχηγίσκων λέγοντας πως: «Δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων».

To άρθρο ΣΥΡΙΖΑ: 17 από τα 21 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ζητούν έκτακτη συνεδρίαση για τις κινήσεις Κασσελάκη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button