Τρόπος Ζωής

Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: Απαιτούμε πλήρη δικαιώματα για τις εργαζόμενες μητέρες – Ηράκλειο«Το δικαίωμα σε μειωμένο ωράριο των εργαζόμενων μητέρων για τη φροντίδα τέκνου μετά την άδεια λοχείας παραβιάζεται στον όνομα των ελλείψεων προσωπικού» αναφέρουν χαρακτηριστικά

Ανακοίνωση εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ,  αναφορικά με τις εργαζόμενες μητέρες και τα εργασιακά δικαιώματά τους. «Το δικαίωμα σε μειωμένο ωράριο των εργαζόμενων μητέρων για τη φροντίδα τέκνου μετά την άδεια λοχείας παραβιάζεται στον όνομα των ελλείψεων προσωπικού» αναφέρουν χαρακτηριστικά, ζητώντας να αποσυρθεί «η απόφαση να αφαιρείται ο χρόνος της άδειας μητρότητας και λοχείας από το σύνολο της προϋπηρεσίας.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

Η κυβέρνηση ενώ έταξε με την έναρξη της πανδημίας τη μονιμοποίηση όλων όσων επικουρικών εντάσσονταν στο ΕΣΥ, τελικά -με την πρόσφατη προκήρυξη θέσεων μόνιμων νοσηλευτών που τις περιόρισε στο 50%- έδωσε αυξημένη μοριοδότηση (αντί για μονιμοποίηση) σε εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων δυόμιση χρόνων. Και όχι μόνο αυτό, αλλά προχώρησε σε μια κατάπτυστη απόφαση που δεν έχει προηγούμενο. Με προφορική εντολή της 7ης ΥΠΕ (κατόπιν σύστασης του Υπουργείου Υγείας), η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ αφαιρεί την ειδική μοριοδότηση κατά το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι είχαν άδειες ανατροφής και λοχείας.

Ένα από τα πιο βασικά δικαιώματα της γυναίκας, η προστασία της μητρότητας, τσακίζεται στην πράξη. Αμφισβητείται ευθέως, ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, οι ημέρες άδειας μητρότητας για όλους, μόνιμους και μη. Ανοίγει ο δρόμος για αμφισβήτηση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

Ο περιορισμένος αριθμός των μόνιμων θέσεων που προκηρύχθηκαν σε σχέση με τον αριθμό των συμβασιούχων νοσηλευτών που υπηρετούν (χαρακτηριστικά για το ΠΑΓΝΗ προκηρύχθηκαν 106 θέσεις νοσηλευτών, ενώ υπηρετούν 219 επικουρικοί νοσηλευτές κατά τη διάρκεια της πανδημίας) θα οδηγήσει έξω από το σύστημα υγείας χιλιάδες μαχόμενους εργαζόμενους. Για τη διεκδίκηση των ελάχιστων πολυπόθητων θέσεων επιβάλλονται πρόσθετα κριτήρια-«κόφτες», ακόμη και για τις εργαζόμενες μητέρες, ενεργοποιώντας τον «βολικό» κοινωνικό αυτοματισμό.

Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που η μητρότητα δέχεται επίθεση. Το δικαίωμα σε μειωμένο ωράριο των εργαζόμενων μητέρων για τη φροντίδα τέκνου μετά την άδεια λοχείας παραβιάζεται στον όνομα των ελλείψεων προσωπικού. Οι άδειες ασθένειας παιδιού είναι ελάχιστες ανά έτος, πρόβλημα που αναδείχθηκε πιο έντονα κατά την πανδημία.

Η μητρότητα αντιμετωπίζεται διαχρονικά ως ανεπιθύμητο κόστος για το κράτος, γι’ αυτό τα μέτρα προστασίας της εργαζόμενης μητέρας περικόπτονται στο όνομα της εξοικονόμησης δαπανών. Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ στέκεται στο πλευρό της εργαζόμενης μητέρας.

Διεκδικούμε – Απαιτούμε:

  • Να αποσύρει το Υπουργείο Υγείας, η 7η ΥΠΕ και η διοίκηση του νοσοκομείου την απαράδεκτη απόφαση να αφαιρείται ο χρόνος της άδειας μητρότητας και λοχείας από το σύνολο της προϋπηρεσίας.
  • Τα γραφεία προσωπικού να αποδώσουν το σύνολο της προϋπηρεσίας με την ειδική μοριοδότηση
  • Κατά τα χέρια από την μητρότητα
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της μητρότητας, διεύρυνση άδειας μητρότητας και φροντίδας τέκνου με πλήρη μισθό και ασφαλιστικά δικαιώματα, αύξηση ετήσιας άδειας ασθένειας τέκνου
  • Μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των συμβασιούχων


πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το sainis.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του sainis.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock
Advertisment ad adsense adlogger