ΕνημέρωσηΟικονομία

Αυξάνονται τα χρήματα που πληρώνουν οι καταναλωτές ρεύματος για τον ΑΔΜΗΕ

Δημοσιεύτηκε η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) με την οποία αυξάνεται το επιτρεπόμενο έσοδο του ΑΔΜΗΕ για τα έτη ως το 2025. Με βάση την απόφαση που αρχικά είχε εκδοθεί τον περσινό Ιούλιο και δόθηκε χθες (22.2.2024) στη δημοσιότητα, η απόδοση επί της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης (WACC) ανέρχεται σε 7,57% για το 2023, 7,51% για το 2024 και 7,45% για το 2025.

Αντίστοιχα, το επιτρεπόμενο έσοδο αυξάνεται από 310 εκατ. το 2022 και 372 εκατ. το 2023 σε 427 εκατ. φέτος και 484 εκατ. το 2025. Πρόκειται για χρήματα που θα λάβει ο ΑΔΜΗΕ από τους καταναλωτές ηλεκτρισμού προκειμένου να μπορέσει να φέρει εις πέρας τις μεγάλες του επενδύσεις στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση του δικτύου μεταφοράς στη χώρα μας, αλλά και η υλοποίηση μεγάλων διασυνδέσεων με τα νησιά μας και τις γειτονικές χώρες.

Ο ΑΔΜΗΕ ανέλαβε πρόσφατα ως project promoter στο έργο Great Sea Interconnector, που πρόκειται να συνδέσει Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.

Ταυτόχρονα, στο επενδυτικό του πρόγραμμα έχει συμπεριλάβει την αναβάθμιση όλων των διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες ως το 2030.

Καθώς η παραπάνω αύξηση του επιτρεπόμενου εσόδου μεταφράζεται σε ελαφρώς αυξημένους λογαριασμούς για τους καταναλωτές, ο Διαχειριστής έχει τονίσει επανειλημμένα ότι οι επενδύσεις του θα επιτρέψουν τη μείωση του κόστους σε άλλους τομείς.

Για παράδειγμα, οι νέες διασυνδέσεις με τα νησιά μειώνουν τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) που επίσης πληρώνονται μέσω των λογαριασμών. Ταυτόχρονα, η μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο δίκτυο ρίχνει τις τιμές χονδρικής στο σύστημα, άρα και το τελικό κόστος μακροπρόθεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, η αναβάθμιση του ελληνικού δικτύου ηλεκτρισμού αποτελεί μονόδρομο και για έναν ακόμη λόγο: Οι φυσικές καταστροφές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα ασκούν πλέον πολύ μεγαλύτερη πίεση από ότι στο παρελθόν, πράγμα που φάνηκε τα τελευταία χρόνια.

To άρθρο Αυξάνονται τα χρήματα που πληρώνουν οι καταναλωτές ρεύματος για τον ΑΔΜΗΕ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button