Επικαιρότητα

Κυριακάτικη βόλτα στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου στα Χανιά – Ζητούμενο από πολίτες και φορείς η αξιοποίηση του χώρου (pics)

Οι τελικές υπογραφές για την παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου μπήκαν τον περασμένο Ιούνιο, και 8 μήνες μετά, φορείς και συλλογικότητες αλλά και δημοτικές παρατάξεις ζητούν από τη δημοτική αρχή να ανοίξει τα χαρτιά της παρουσιάζοντας συγκεκριμένο πλάνο για την αξιοποίηση της έκτασης

Ζωή πήρε σήμερα η έκταση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου που εν αναμονή του τελικού σχεδίου αξιοποίησης της από το Δήμο Χανίων ως χώρου πρασίνου, αναψυχής και αθλητισμού, παραμένει κλειστή για το κοινό. Η Πρωτοβουλία Πολιτών, που αγωνίζεται για τη διάθεση της έκτασης των 52 στρεμμάτων σταδιακά, έστω, στους δημότες, οργάνωσε δράση προσελκύοντας μικρούς και μεγάλους που απόλαυσαν την κυριακάτικη βόλτα τους στο ανοιχτό πάρκο.

Οι τελικές υπογραφές για την παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, που βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό στον δήμο Χανίων, μπήκαν τον περασμένο Ιούνιο. Οκτώ μήνες μετά, φορείς και συλλογικότητες αλλά και δημοτικές παρατάξεις ζητούν από τη δημοτική αρχή να ανοίξει τα χαρτιά της παρουσιάζοντας συγκεκριμένο πλάνο για την αξιοποίηση της έκτασης. Ο κ. Γιάννης Τσουκάτος, μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, αναφέρθηκε στην ανάγκη των κατοίκων της πόλης για ελεύθερους χώρους πρασίνου, σημειώνοντας ότι τουλάχιστον ένα μέρος από τα συνολικά πενήντα δύο στρέμματα που έχει πια στην κυριότητά του ο Δήμος είναι εφικτό να ανοίξει και να λειτουργεί ως χώρος αναψυχής και περιπάτου.

Στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου, με το ανεκτίμητο πράσινο και τη στοιχειώδη παρουσία ξύλινων καθισμάτων, βρέθηκε και ο κ. Μιλτιάδης Κλωνιζάκης, δημοτικός σύμβουλος Χανίων με την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης. «Καταρχήν θα πρέπει να απαντήσουμε στο εξής: Σχεδιασμός επί της ουσίας που να έχει παρουσιαστεί και συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο δεν έχει έρθει στα χέρια μας. Περιμένουμε στην επόμενη συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη η λογοδοσία της δημοτικής αρχής, να θέσουμε το ερώτημα ποιος είναι ο σκοπός του Δήμου, ποιος ο χρόνος υλοποίησης κάποιων πραγμάτων», σημείωσε ο κ. Κλωνιζάκης. Μηχανικός στο επάγγελμα, γνώστης τεχνικών παρεμβάσεων, εκτιμά ότι ο χώρος σταδιακά μπορεί να αρχίσει να αξιοποιείται με μικρές παρεμβάσεις.

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου

Η πρόταση του Δήμου πάντως για δημιουργία προσωρινού χώρου στάθμευσης που θα ανακούφιζε το κυκλοφοριακό πόλης δεν βρίσκει σύμφωνη την Πρωτοβουλία Πολιτών που θεωρεί πως θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει η διαμόρφωση του πάρκου. Υπέρ της σταδιακής διάθεσης της έκτασης στους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης τάσσεται όχι μόνο η δημοτική παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης αλλά σημαντικό μέρος της τοπικής κοινωνίας.

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου

Η συμφωνία απόκτησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου προβλέπει την αγορά του χώρου των πενήντα δύο στρεμμάτων έναντι 1,9 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο του Στρατού και πρόκειται να διαμορφωθεί σε χώρο αστικού πρασίνου, χωρίς καμία περαιτέρω ανοικοδόμηση. Τον περασμένο Απρίλιο, τα τεχνικά συνεργεία του Δήμου απομάκρυναν επικίνδυνα κτίσματα, με σκοπό ο χώρος να διαμορφωθεί ώστε να είναι επισκέψιμος. Τότε ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης σημείωνε πως «σκοπός της δημοτικής αρχής είναι να μην αναγερθούν νέα οικοδομήματα, πέραν κάποιων υποστηρικτικών υποδομών που θα καταστήσουν λειτουργικό το νέο μεγάλο πάρκο των Χανίων».

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου

 

 

 

 

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button