Κόσμος

Η Μισέλ Ομπάμα αποκαλύπτει αν θα είναι υποψήφια για την προεδρία – Galaksias.com

Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Να μην υπολογίζουν στην πρώην πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα για τη διάσωση των Δημοκρατικών, αναφέρουν τα αμερικάνικα ΜΜΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γραφείο της 60χρονης έκλεισε δυνατά την πόρτα σε οποιαδήποτε πιθανή υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο την Τρίτη, σε μια προσπάθεια να καταπνίξει τις επίμονες εικασίες και τις ευχές σχετικά με τον σφετερισμό της υποψηφιότητας των Δημοκρατικών από τον Πρόεδρο Μπάιντεν.

«Όπως έχει εκφράσει η πρώην πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα είναι υποψήφια για την προεδρία», δήλωσε η διευθύντρια επικοινωνίας Κρίσταλ Κάρσον στο NBC News.

«Η κυρία Ομπάμα υποστηρίζει την εκστρατεία επανεκλογής του Προέδρου Τζο Μπάιντεν και της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε θερμά τον Μπάιντεν στην αναμενόμενη ρεβάνς του εναντίον του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι είναι «όλος μέσα» για τον πρώην αντιπρόεδρό του.

Η Μισέλ Ομπάμα έχει απορρίψει επανειλημμένα το ενδεχόμενο υποψηφιότητας για προεδρία.

«Η πολιτική είναι δύσκολη», είπε στην Όπρα Γουίνφρεϊ κατά τη διάρκεια της εκπομπής «The Light We Carry», πέρυσι, στο Netflix. «Πρέπει να το θέλεις. Πρέπει να είναι στην ψυχή σου γιατί είναι τόσο σημαντικό. Δεν είναι στην ψυχή μου».

Από τότε που έφυγε από τον Λευκό Οίκο το 2017, η κα Ομπάμα παρέμεινε μια αγαπημένη φιγούρα μεταξύ των φιλελεύθερων.

Μια έρευνα τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι λίγο λιγότεροι από τους μισούς Δημοκρατικούς θέλουν να αντικαταστήσουν τον Μπάιντεν στην κορυφή.

Η Μισέλ Ομπάμα ήταν η πρώτη υποψήφια για να τον αντικαταστήσει, με 20% υποστήριξη σε εκείνη τη δημοσκόπηση.

Έχει επίσης εκφράσει ειλικρινά τις ανησυχίες της για “το φάντασμα του Τραμπ που βρυχάται ξανά στο Οβάλ Γραφείο”.

«Είμαι τρομοκρατημένη για το τι μπορεί να συμβεί, γιατί οι ηγέτες μας έχουν σημασία. Ποιον επιλέγουμε, ποιος μιλάει για εμάς, ποιος κρατά αυτόν τον άμβωνα του νταή, μας επηρεάζει με τρόπους που μερικές φορές νομίζω ότι οι άνθρωποι θεωρούν δεδομένους», είπε σε ένα podcast τον Ιανουάριο.

Ωστόσο μια πιο πρόσφατη δημοσκόπηση των The New York Times και του Κολλεγίου Σιένα, έδειξε μια θεμελιώδη αλλαγή στους ψηφοφόρους που υποστήριξαν τον Μπάιντεν πριν από τέσσερα χρόνια.

Ένα εντυπωσιακό 61 τοις εκατό είπε ότι πίστευε ότι ήταν «πολύ μεγάλος» για να είναι αποτελεσματικός πρόεδρος.

Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ανησυχούσε ακόμη περισσότερο: το 19 τοις εκατό όσων ψήφισαν τον Μπάιντεν το 2020 και το 13 τοις εκατό όσων δήλωσαν ότι θα τον υποστηρίξουν τον Νοέμβριο, δήλωσαν ότι ο 81χρονος πρόεδρος έχει σοβαρό πρόβλημα που δεν τον καθιστά πλέον ικανό να χειριστεί το έργο του.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη πριν από δύο εβδομάδες, αφότου ο έλεγχος της ηλικίας του εντάθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, και όταν ένας ειδικός σύμβουλος τον περιέγραψε σε μια έκθεση ως «καλοπροαίρετο, ηλικιωμένο άνδρα με κακή μνήμη» και «μειωμένες ικανότητες σε προχωρημένη ηλικία».

Ωστόσο στην ίδια δημοσκόπηση, οι ψηφοφόροι του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχουν εκφράσει τις ίδιες ανησυχίες για τον 77χρονο πρώην Πρόεδρο, που είναι μόλις τέσσερα χρόνια νεότερος από τον Μπάιντεν. Η πιθανή ρεβάνς τους θα τους έκανε τους γηραιότερους προεδρικούς υποψηφίους στην ιστορία.

Εάν επανεκλεγεί ο Μπάιντεν, θα ξεπεράσει το δικό του ρεκόρ ως ο γηραιότερος εν ενεργεία πρόεδρος, ενώ αν επανεκλεγεί ο Τραμπ, θα είναι ο δεύτερος γηραιότερος.

Ο Τραμπ θα είναι 82 ετών στο τέλος της θητείας, ενώ ο Μπάιντεν θα είναι 86.

Ο ίδιος ο Τραμπ δεν σταματά να μοιράζεται δημοσίως τις αμφιβολίες του για το αν ο Μπάιντεν θα είναι πράγματι ο σημαιοφόρος των Δημοκρατικών τον Νοέμβριο.

Άλλοι, όπως ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις, έχουν υποστηρίξει ότι ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ μπορεί να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν στην κούρσα. Ωστόσο ο Νιούσομ απέκλεισε το ενδεχόμενο υποψηφιότητας και υποστήριξε θερμά τον Μπάιντεν.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button