ΕνημέρωσηΠολιτική

Σε 18,5 δισεκ. δολάρια υπολογίζονται οι ζημιές από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις – Galaksias Portal News

Η Λωρίδα της Γάζας υπέστη ζημιές περίπου 18,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές ζωτικής σημασίας εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ εν είδει αντιποίνων για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με κοινή έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε σήμερα, Τρίτη 2 Απριλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, οι ζημιές αντιστοιχούν στο 97% του συνδυασμένου ΑΕΠ Δυτικής Όχθης και Λωρίδας της Γάζας το 2022. Η έκταση της καταστροφής μεταφράζεται σε 26 εκατομμύρια τόνους συντριμμιών και ερειπίων, που θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να απομακρυνθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς την καταστροφή που έχουν υποστεί οι υποδομές στη Λωρίδα της Γάζας και τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι άμαχοι στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα, όπου οι δομές υγείας έχουν καταρρεύσει, ο πληθυσμός λιμοκτονεί και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας παρεμποδίζεται.

Το 72% των ζημιών αφορά κατοικίες, ενώ το 19% αφορά υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (όπως νοσοκομεία, σχολεία, το δίκτυο ύδρευσης, κ.α.).

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, τρεις στους τέσσερις Παλαιστίνιους που συνωστίζονται στη Λωρίδα της Γάζας είναι εκτοπισμένοι, υπογραμμίζεται στην έκθεση που προειδοποιεί ότι πάνω από το 50% του πληθυσμού βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού. Επισημαίνει παράλληλα τις «καταστροφικές, σωρευτικές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία», αναφέροντας ότι το χειρότερο πλήγμα υφίστανται «γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button