Υγεία & Διατροφή

Υπερβαίνει τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία για την οικονομία – Galaksias Portal News

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει κοστίσει έως τώρα στην Γερμανία περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW).

«Το οικονομικό κόστος για την Γερμανία έπειτα από δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία είναι ενδεχομένως σημαντικά μεγαλύτερο από 200 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του DIW Μαρσέλ Φράτσερ στην «Rheinische Post», εξηγώντας ότι κυρίως το υψηλό ενεργειακό κόστος μείωσε την ανάπτυξη κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες για το 2022 και κατά αντίστοιχο ποσοστό το 2023 μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό, διευκρίνισε ο κ. Φράτσερ, είναι μόνο το «άμεσο οικονομικό κόστος», καθώς θα προέκυπτε επιπλέον επιβάρυνση από τις «κλιμακούμενες γεωπολιτικές και γεωοικονομικές συγκρούσεις, ειδικά με την Κίνα», οι οποίες πλήττουν ιδιαίτερα τις εξαγωγικές εταιρίες.

Έρευνα του DIW αναφέρει ότι «οι απώλειες για το 2022 ανήλθαν σε 100 δισεκατομμύρια ευρώ και στα 140 δισεκατομμύρια για το 2023», ενώ ο οικονομολόγος του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου της Κολωνίας (IW) Μίχαελ Γκρέμλινγκ επισήμανε ότι κατά τα έτη 2022 και 2023 ήταν ακόμη αισθητές οι συνέπειες της πανδημίας, επομένως δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί η πραγματική οικονομική ζημιά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε ο κ. Φράτσερ, το κόστος του πολέμου επιδεινώνει ιδιαίτερα την κατάσταση για τα άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα, τα οποία πλήττονται περισσότερο από τον υψηλό πληθωρισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button