ΕνημέρωσηΟικονομία

«Παγώνουν» για επιπλέον 12 μήνες τα κυμαινόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων

Παγώνουν, για ακόμη έναν χρόνο, οι δόσεις των στεγαστικών δανείων, κυμαινόμενου επιτοκίου,. Υπενθυμίζεται πως το όριο θεσπίστηκε από τις τράπεζες το 2023, και θα παραμείνει σε ισχύ έως την Άνοιξη του 2025, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Πιο αναλυτικά, στο πάγωμα των δόσεων στα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου για ένα ακόμη χρόνο, προχωρούν οι τράπεζες, προστατεύοντας τους συνεπείς δανειολήπτες.  Υπενθυμίζεται ότι σε όλα τα εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια με συμβάσεις κυμαινόμενου επιτοκίου, οι μηνιαίες δόσεις παραμένουν σταθερές από τον περασμένο Ιούνιο, μετά την ενεργοποίηση του σχετικού προγράμματος προστασίας από τις τράπεζες.

Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί πέρυσι, λόγω των επιθετικών αυξήσεων στους δείκτες της ΕΚΤ, στο πλαίσιο της πολιτικής της για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

12μηνη παράταση

Το πρόγραμμα είχε αρχική διάρκεια 12 μήνες, έληγε δηλαδή εφέτος το Μάιο. Ωστόσο, επειδή τα επιτόκια της ΕΚΤ παραμένουν ακόμη στα ιστορικά υψηλά τους και η αποκλιμάκωσή τους θα καθυστερήσει, οι τράπεζες επέλεξαν την παράταση του προγράμματος για ακόμη ένα χρόνο.

Σχετική ανακοίνωση έβγαλε χθες η Eurobank, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες.
Σύμφωνα με αυτήν, οι μηνιαίες δόσεις σε όλα τα στεγαστικά δάνεια που θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται κανονικά, θα παραμείνουν σταθερές έως το καλοκαίρι του 2025, ανεξάρτητα από την πορεία των ευρωπαϊκών δεικτών αναφοράς.

Έως τότε εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα έχει μειώσει σημαντικά τα επιτόκιά της και με τη λήξη του προγράμματος, οι δόσεις θα έχουν επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα.

Ποια δάνεια αφορά

Σημειώνεται ότι με βάση τους αρχικούς του όρους, στο πρόγραμμα στήριξης εντάσσονται αυτόματα όλα τα ακόλουθα δάνεια:

  • Εχουν εκταμιευθεί έως το τέλος του 2022.
  • Είναι συνδεδεμένα με ευρωπαϊκούς δείκτες (euribor, ΕΚΤ, saron).

Ρυθμισμένα ή μη δεν θα εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και τις 2/5/23. Το πλαφόν στη δόση θα ισχύει για επιπλέον 12 μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι τα δάνεια δεν θα εμφανίσουν σε αυτό το διάστημα καθυστέρηση. Δηλαδή θα ισχύει για τις δόσεις που θα πληρωθούν έως και το Μάιο του 2025.

Αν κατά τη 12μηνη διάρκεια του προγράμματος τα επιτόκια βάσης μειωθούν από τις Κεντρικές Τράπεζες σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που προβλέπονται στο πρόγραμμα, τότε θα ισχύσει το χαμηλότερο επιτόκιο επ’ ωφελεία των δανειοληπτών.

To άρθρο «Παγώνουν» για επιπλέον 12 μήνες τα κυμαινόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button