ΕνημέρωσηΠολιτική

Το μεγαλύτερο κόμμα της Ευρωβουλής θέλει να ακυρώσει την ψηφισμένη απαγόρευση πώλησης θερμικών κινητήρων από το 2035

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Τον Ιούνιου του 2024 θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ένα από τα επτά θεσμικά όργανα της Ε.Ε.).Καθώς αυτή η ημερομηνία πλησιάζει, όλα τα κόμματα έχουν γνωστοποιήσει τους πυλώνες των προγραμμάτων και θέσεων που θα υποστηρίξουν και όπως φαίνεται, ίσως να έχουμε νέα μάχη για τη ζωή των θερμικών κινητήρων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό κόμμα της τωρινής βουλής, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε το Euractiv, είναι έτοιμο με τη σύνθεση του νέου Ευρωκοινοβουλίου να ζητήσει να ακυρωθεί η απαγόρευση των θερμικών κινητήρων που έχει προγραμματιστεί για το 2035.

“Απορρίπτουμε μια πολιτική απαγόρευσης – όπως η απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης – και θα την αναθεωρήσουμε επίσης το συντομότερο δυνατό”. Φαίνεται να είναι η θέση του ΕΛΚ.

Το ΕΛΚ, που αντιτίθεται σταθερά στην απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης το 2035, με επικεφαλής τον Γερμανό νομοθέτη Jens Gieseke, ο οποίος εκπροσώπησε το κόμμα στις συζητήσεις για τα πρότυπα CO2 για τα οχήματα, έχει επικρίνει αυτό που αποκαλεί “ιδεολογία απαγόρευσης” της Επιτροπής. Ο Gieseke έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό κατά της απόφασης για τη σταδιακή κατάργηση των οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης, προβλέποντας ένα “φαινόμενο της Αβάνας”, με τους Ευρωπαίους να συνεχίζουν να οδηγούν παλιά αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης για δεκαετίες, παρόμοια με την κατάσταση στην πρωτεύουσα της Κούβας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, αυτό που συγκεντρώνει μεγαλύτερη προσοχή είναι η ρητή δήλωση του ΕΛΚ για “αναθεώρηση το συντομότερο δυνατό”. Η δήλωση αυτή ενέχει σημαντικές επιπτώσεις, καθώς η μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζει την πρόθεσή της να επανεξετάσει μια ήδη εγκεκριμένη νομοθεσία.

Τον περασμένο Μάρτιο, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε συμβιβασμό σχετικά με την προτεινόμενη απαγόρευση από το 2035. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα μπορούν να πουλούν αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης και μετά το 2035, υπό την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιούν μόνο συνθετικά καύσιμα, ουδέτερα σε CO2. Τα συνθετικά καύσιμα θεωρούνται ουδέτερα από άνθρακα όταν παράγονται με τη χρήση δεσμευμένων εκπομπών CO2 που εξισορροπούν το CO2 που απελευθερώνεται όταν το καύσιμο καίγεται σε έναν κινητήρα.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button