Υγεία & Διατροφή

Οι 6+1 πιο ευεργετικές εφαρμογές για το σώμα – Τι πρέπει να γνωρίζετε – Galaksias Portal News

Τα πιο δημοφιλή έλαια της εποχής μας για την περιποίηση του σώματος, των μαλλιών και των νυχιών, χωρίς αμφιβολία, είναι από ιχθυέλαιο.

Το ιχθυέλαιο όπως σημειώνει το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας, αποτελείται από πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA), ενώ μπορεί επίσης να περιέχει βιταμίνες Α και D, σελήνιο και ρετινόλη, σύμφωνα με μελέτη.

Μπορείτε να πάρετε ιχθυέλαιο ως συμπλήρωμα διατροφής, σε υγρή μορφή όπως το μουρουνέλαιο, ή σε μορφή κάψουλας, όπως τα συμπληρώματα ωμέγα-3. Κι έτσι μπορεί να αναρωτιέστε με ποιο τρόπο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το συστατικό στα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια σας.

Ενώ οι μελέτες σχετικά με τα οφέλη των ιχθυελαίων ειδικά για το δέρμα είναι περιορισμένες, μια ερευνητική ανασκόπηση δείχνει ότι τα συμπληρώματα από το στόμα φαίνονται πιο αποτελεσματικά από την τοπική εφαρμογή.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το Ιχθυέλαιο

Μπορώ να τρίψω ιχθυέλαιο στο πρόσωπό μου;
Μπορεί να γίνει τοπική εφαρμογή σε περιοχές με ξηρότητα, ειδικά μη λιπαρά μέρη του προσώπου (όπως κοντά στα μάτια) ή τραχιά σημεία στο σώμα. Αλλά μπορεί να φράξει τους πόρους και να επιδεινώσει τα σπυράκια εάν είστε επιρρεπείς στην ακμή.

Μπορεί το ιχθυέλαιο να βελτιώσει το δέρμα;
Εάν θέλετε να ενσωματώσετε το ιχθυέλαιο στη ρουτίνα περιποίησης ή ομορφιάς του δέρματος σας, σκεφτείτε να δοκιμάσετε τα παρακάτω:

1. Ενυδατώστε το ξηρό δέρμα με ωμέγα-3

«Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι εξαιρετικά ενυδατικά. Μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του δερματικού φραγμού και να αποτρέψουν την απώλεια νερού», εξηγεί η Debra Jaliman, MD, δερματολόγος στη Νέα Υόρκη. «Αν χρησιμοποιείτε τοπικά ιχθυέλαιο, είναι καλύτερο να το τοποθετείτε σε ξηρές περιοχές», λέει. Ταμπονάρετε κοντά στα μάτια ή γύρω από τις άκρες του προσώπου, επισημαίνει η Δρ Jaliman, ενώ μπορείτε να το δοκιμάστε σε πολύ ξηρά μέρη του σώματός σας, όπως οι αγκώνες και τα γόνατα.

Σημειώστε ότι η κατανάλωση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου από το στόμα μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα ξηρότητας, ερυθήματος (κοκκίνισμα) και κνησμού σε ορισμένες μορφές δερματίτιδας.
Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να μειώσει την ψωρίαση όταν χρησιμοποιείται συμπληρωματικά με άλλες θεραπείες.

2. Καταπραΰνετε το ηλιοκαμένο δέρμα με μικρή ποσότητα ιχθυελαίου

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ιχθυελαίου μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της ερυθρότητας σε φλεγμονώδη προβλήματα του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του εκζέματος, του ηλιακού εγκαύματος ή του ευαίσθητου δέρματος γενικά, λέει η Purvisha Patel, MD, δερματολόγος στο Tennessee.

«Τα έλαια βοηθούν στην αποκατάσταση του φραγμού των επιδερμικών κυττάρων, αυξάνουν τη ελαστικότητα του δέρματος και μειώνουν τη βλάβη στο DNA του», εξηγεί.

3. Το ιχθυέλαιο μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της επούλωσης του δέρματος

Σκεφτείτε να ρίξετε λίγο ιχθυέλαιο σε ένα μικρό κόψιμο. Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η τοπική εφαρμογή συμπληρωμάτων ωμέγα-3 επουλώνει τις πληγές, λέει η Jaliman.

Πράγματι, μια μικρή, τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή έδειξε ότι το ιχθυέλαιο είναι αποτελεσματικό.
Τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μπορεί επίσης να βελτιώσουν την επούλωση των ελκών, συμπεριλαμβανομένων των χρόνιων ελκών στα πόδια, των ελκών πίεσης και άλλων τραυμάτων του δέρματος.

4. Χρησιμοποιήστε ιχθυέλαιο για μια επιπλέον ενίσχυση της προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία

Σύμφωνα με έρευνα, το ιχθυέλαιο μπορεί να ενισχύσει την εσωτερική άμυνα του σώματός σας από τις ακτίνες UV, λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του.

Ωστόσο, δεν είναι αντικαταστάτης ενός καλού αντιηλιακού με δείκτη προστασίας SPF 30 σε εκτεθειμένο δέρμα όταν βρίσκεστε στον ήλιο. Υποδηλώνει ότι μια δίαιτα που περιέχει ιχθυέλαιο μπορεί να προσθέσει άλλο ένα στρώμα προστασίας.

Η λήψη συμπληρωμάτων από το στόμα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να καθυστερήσει το ηλιακό έγκαυμα και να μειώσει τα σημάδια φωτογήρανσης.

5. Ισορροπήστε την παραγωγή λαδιού και καταπολεμήστε την πιτυρίδα

Όταν θέλετε να αποκτήσετε μια λαμπερή χαίτη, μην κάνετε μασάζ με ιχθυέλαιο απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής σας (δεν θέλετε μαλλιά με άρωμα ψαριού, ούτως ή άλλως) και αρχίστε να βάζετε ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίου.

Για άλλη μια φορά, αυτό επηρεάζει τις ενυδατικές ιδιότητες των ωμέγα-3 οξέων, λέει ο Kerry Yates, τριχολόγος.

Το ιχθυέλαιο βοηθά στη διαχείριση της παραγωγής σμήγματος στο δέρμα. «Η υγεία των μαλλιών βελτιώνεται, καθώς η ισορροπημένη παραγωγή σμήγματος κάνει θαύματα στη φυσική περιποίηση των μαλλιών, αποτρέποντας τις φλεγμονώδεις καταστάσεις του τριχωτού της κεφαλής και πιθανώς την πιτυρίδα», υποστηρίζει ο Yates.

6. Θεραπεύστε τα ξηρά πετσάκια με λίγο ιχθυέλαιο

Κάντε μασάζ με λίγο ιχθυέλαιο σε επιδερμίδες που έχουν καταστραφεί από το κρύο είναι ξηρές και αφυδατωμένες. Δοκιμάστε το «πριν τον ύπνο για να ενυδατώσετε το δέρμα γύρω από τα νύχια σας», λέει η Patel.

7. Αποκαταστήστε τα ξηρά νύχια με ιχθυέλαιο

Τα νύχια χρειάζονται επίσης λιπαρά οξέα που θα επανενυδατώσουν τα ξεραμένα ή ξεφλουδισμένα νύχια «Χρησιμοποιήστε ιχθυέλαιο απευθείας στα νύχια εάν τείνουν να είναι στεγνά», λέει η Jaliman.

Πηγή: everydayhealth.com

To άρθρο Ιχθυέλαιο: Οι 6+1 πιο ευεργετικές εφαρμογές για το σώμα – Τι πρέπει να γνωρίζετε δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button