Κόσμος

Καταγγελία για παράνομες απελάσεις Σύρων στη βόρεια Συρία – Galaksias.com

Η έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα είναι η τελευταία σε μια σειρά κατηγοριών που έχει κάνει το HRW κατά της Άγκυρας τους τελευταίους μήνες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Ο αριθμός των Σύρων που μεταφέρονται στην Ταλ Αμπιάντ, μια απομακρυσμένη, κατεχόμενη από τους Τούρκους περιοχή της βόρειας Συρίας, έχει υπερδιπλασιαστεί στο χρονικό διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022, υπογραμμίζει το Παρατηρητήριο.

Η Τουρκία, όπως και οι ΗΠΑ και η Ρωσία, έχει στρατό στο βόρειο τμήμα της Συρίας και ελέγχει τμήματα της συριακής επικράτειας μετά από τρεις στρατιωτικές επιχειρήσεις εισβολής που έχει κάνει από το 2016 εναντίον της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, την οποία όμως η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση.

Η Άγκυρα είχε απορρίψει παλαιότερες κατηγορίες του HRW για κακομεταχειρίσεις και πιθανά εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν τουρκικές δυνάμεις και οργανώσεις συμμάχους της Άγκυρας στη βόρεια Συρία.

«Οι τουρκικές δυνάμεις, τουλάχιστον από το 2017, έχουν συλλάβει, κρατήσει και απελάσει με συνοπτικές διαδικασίες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες, συχνά αναγκάζοντάς τους να υπογράψουν έντυπα οικειοθελούς επιστροφής και αναγκάζοντάς τους να περάσουν στη βόρεια Συρία», αναφέρει η έκθεση του HRW, που επικαλείται συνεντεύξεις με απελαθέντες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε πρόσφατα σε σχέδια για επανεγκατάσταση ορισμένων Σύρων προσφύγων από την Τουρκία σε «ασφαλείς ζώνες» στη βόρεια Συρία.

Περισσότεροι από 3,1 εκατομμύρια Σύροι ζουν στην Τουρκία σε καθεστώς προσωρινής προστασίας, που τους προστατεύει νομικά από αναγκαστική επιστροφή στη Συρία.

Η υπόσχεση της Τουρκίας να δημιουργήσει ασφαλείς ζώνες «ηχεί κενή καθώς Σύροι αναγκάζονται να πραγματοποιήσουν επικίνδυνα ταξίδια για να ξεφύγουν από τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στην Ταλ Αμπιάντ», δήλωσε ο Άνταμ Κούγκλ, υποδιευθυντής του HRW για την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Οι απελαθέντες στην Ταλ Αμπιάντ «στερούνται βασικών αναγκών, συμπεριλαμβανομένης της στέγης και της τροφής», πρόσθεσε ο Κούγκλ.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button