ΕνημέρωσηΟικονομία

Πώς τα ελληνικά ακίνητα «τραβούν» τους ξένους και απομακρύνουν τους Έλληνες

Η έλλειψη επαρκούς αποθέματος στην Ελλάδα τόσο πολυτελών κατοικιών όσο και μεγαλύτερης επιφάνειας νεόδμητων σπιτιών υψηλών προδιαγραφών, αν και από τη μία αυξάνει τις τιμές, από την άλλη αποτελεί μια ευκαιρία για τους ξένους επενδυτές που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για νέες αναπτύξεις. Την ώρα, που πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάνει λόγο ότι οι Έλληνες πολίτες εκτιμούν ότι και οι τιμές των ακινήτων αλλά και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων τους επόμενους μήνες θα αυξηθούν περαιτέρω.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση των αναλυτών από τη Colliers Greece, η χαμηλή ποιότητα του υπάρχοντος κτιριακού αποθέματος και η έλλειψη υψηλής αξιολόγησης ενεργειακής απόδοσης θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν ευκαιρίες για την ανάπτυξη ακινήτων πρώτης κατηγορίας και για την ανακαίνιση και αναβάθμιση των υφιστάμενων κατοικιών στην Ελλάδα. Οι περιοχές που θα ξεχωρίσουν, μάλιστα σύμφωνα με την έρευνα, είναι όσες βρίσκονται πλησίον σε επερχόμενους νέους σταθμούς του μετρό αλλά κυρίως η Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Τα Νότια Προάστια μάλιστα θα βρεθούν ακόμη μια φορά στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς ήδη στα σκαριά βρίσκονται μεγάλα έργα ανάπτυξης, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν και τις τιμές της ευρύτερης αγοράς. Ο λόγος για τις νέες οικιστικές αναπτύξεις του Ελληνικού, το γνωστό Little Athens, που βγαίνουν στην αγορά με μέση ζητούμενη τιμή στα 7.500 ευρώ ανά τ.μ., ποσό χαμηλότερο από το μέσο όρο της περιοχής που ανέρχεται σήμερα στις 11.200 ευρώ ανά τ.μ. Η συνθήκη αυτή αποτελεί ευκαιρία για τους ξένους επενδυτές, καθώς οι τιμές της Αθηναϊκής Ριβιέρας θα συμπιεστούν προς τα κάτω.

Ωστόσο, οι εν λόγω τιμές δεν απευθύνονται στον μέσο Έλληνα πολίτη, ο οποίος εμφανίζεται απαισιόδοξος για την πορεία των τιμών, καθώς αναμένει σημαντικές αυξήσεις. Σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι πολίτες εκτιμούν ότι το επόμενο 12μηνο οι τιμές των κατοικιών θα αυξηθούν πάνω από 8%, ποσοστό τετραπλάσιο σε σχέση με την Ευρωζώνη, όπου προβλέπεται μέση αύξηση 2,2%, ελαφρά χαμηλότερη από το 2,4% στην αντίστοιχη έρευνα της ΕΚΤ τον Νοέμβριο.

Αναφορικά με τα στεγαστικά δάνεια οι Έλληνες προβλέπουν ότι τα επιτόκια στο τέλος του 2024 θα κινούνται σε επίπεδα πάνω από το 6%, υψηλότερα από το 5,3% που αναμένουν κατά μέσο όρο οι πολίτες της Ευρωζώνης. Εξάλλου, όπως αναφέρει και η ανάλυση του European Systemic Risk Board (ESRB), η οποία δείχνει το επίπεδο των συσσωρευμένων τρωτών σημείων των ευρωπαϊκών χωρών, ένα από τα σημαντικότερα μελανά σημεία της ελληνικής αγοράς ακινήτων είναι το ήδη μειωμένο απόθεμα των στεγαστικών δανείων όσο και ο περιορισμένος αριθμός των νέων, καθώς τα νοικοκυριά να εξακολουθούν να μειώνουν τη μόχλευση τους από το υψηλό χρέος της κρίσης.

Παράλληλα, στην εν λόγω έρευνα, παρά τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα για τους ξένους, ένα από τα πιο τρωτά σημεία της Ελλάδας αποτελεί και το γεγονός ότι η αύξηση των τιμών και των υψηλών επιτοκίων δεν έρχεται σε αντιστοιχία με τα εισοδήματα των Ελλήνων, τα οποία στην πλειοψηφία τους παραμένουν καθηλωμένα.

To άρθρο Πώς τα ελληνικά ακίνητα «τραβούν» τους ξένους και απομακρύνουν τους Έλληνες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button