ΕνημέρωσηΠολιτική

Οι βασικές απειλές κυβερνοασφάλειας για τα παιδιά το 2024 – Galaksias Portal News

Με τα περισσότερα παιδιά να έχουν πλέον πρόσβαση ή να διαθέτουν smartphone ή tablet, η ηλικία στην οποία αρχίζουν τη γνωριμία τους με τον ψηφιακό κόσμο και την τεχνολογία μειώνεται συνεχώς. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για τους γονείς να ενημερώνονται για τις τελευταίες απειλές κυβερνοασφάλειας με στόχο παιδιά, ώστε να τα προστατεύουν καλύτερα από πιθανούς κινδύνους. Οι ειδικοί της Kaspersky διερευνούν ορισμένες από τις βασικές τάσεις της κυβερνοασφάλειας που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς και παρέχουν συμβουλές για το πώς να προστατεύουν τις διαδικτυακές δραστηριότητες των παιδιών τους.

  1. Τα παιδιά θα χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο εργαλεία AI που, μέχρι στιγμής, δεν είναι έτοιμα να παρέχουν το απαραίτητο επίπεδο κυβερνοασφάλειας και περιεχόμενο κατάλληλο για την ηλικία τους

Σύμφωνα με μια έρευνα του ΟΗΕ, περίπου το 80% των νέων ανθρώπων υποστήριξε ότι αλληλεπιδρά με AI αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. Με την ανάπτυξη του AI, έχουν εμφανιστεί πολυάριθμες όχι ευρέως γνωστές εφαρμογές με φαινομενικά ακίνδυνες λειτουργίες, όπως η ανάρτηση μιας φωτογραφίας για να λάβετε την επεξεργασμένη μορφή της. Ωστόσο, όταν τα παιδιά ανεβάζουν τις φωτογραφίες τους σε τέτοιες εφαρμογές, δεν γνωρίζουν ποτέ σε ποιες βάσεις δεδομένων θα παραμείνουν αυτές και που αλλού μπορεί να χρησιμοποιηθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, οι εφαρμογές ΑΙ, συγκεκριμένα τα chatbots, μπορούν εύκολα να παρέχουν εάν τους ζητηθεί υλικό ακατάλληλο για ανηλίκους. Για παράδειγμα, υπάρχει πληθώρα AI chatbots που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να παρέχουν μια “ερωτική” εμπειρία. Παρόλο που ορισμένα απαιτούν μια μορφή επαλήθευσης ηλικίας, είναι επικίνδυνο καθώς μερικά παιδιά μπορεί να προτιμήσουν να πουν ψέματα για την ηλικία τους και η πρόληψη τέτοιων περιπτώσεων είναι ανεπαρκής.

2. Η αύξηση των επιθέσεων κακόβουλων φορέων σε νεαρούς gamers

Σύμφωνα με τις τελευταίες διαδικτυακές στατιστικές, το 91% των παιδιών ηλικίας 3-15 ετών παίζουν παιχνίδια σε κάθε είδους συσκευή. Για ορισμένα παιχνίδια, αποτελεί μεγάλο κομμάτι της εμπειρίας η μη επιτηρούμενη επικοινωνία μέσω ηχητικών ή γραπτών μηνυμάτων. Με περισσότερους νέους ανθρώπους στο διαδίκτυο, οι εγκληματίες μπορούν να χτίσουν μία εικονική σχέση εμπιστοσύνης με τον ίδιο τρόπο που θα το έκαναν και δια ζώσης. Πρώτον, οι κυβερνοεγκληματίες κερδίζουν την εμπιστοσύνη των νεαρών παικτών δελεάζοντάς τους με δώρα ή υποσχέσεις φιλίας. Μόλις κερδίσουν την εμπιστοσύνη ενός νεαρού παίκτη, στη συνέχεια αποκτούν τις προσωπικές του πληροφορίες προτείνοντάς του να κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο phishing, ο οποίος κατεβάζει ένα κακόβουλο αρχείο στη συσκευή του, μεταμφιεσμένο σε game mod για το Minecraft ή το Fortnite. 

  1. Η ανάπτυξη της βιομηχανίας FinTech για τα παιδιά σηματοδοτεί την εμφάνιση νέων απειλών

Όλο και περισσότερες τράπεζες παρέχουν εξειδικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες σχεδιασμένα για παιδιά, συμπεριλαμβανομένων τραπεζικών καρτών για παιδιά ηλικίας μόλις 12 ετών. Ωστόσο, η κυκλοφορία τραπεζικών καρτών για παιδιά, αυτομάτως τα εκθέτει σε απειλητικούς φορείς με οικονομικά κίνητρα και σε συμβατικές απάτες, όπως οι υποσχέσεις για δωρεάν PlayStation 5 ή άλλα πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία μετά την εισαγωγή των στοιχείων της κάρτας σε έναν ιστότοπο phishing. Χρησιμοποιώντας τεχνικές κοινωνικής μηχανικής, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου ενδέχεται να εκμεταλλευτούν την εμπιστοσύνη των παιδιών, προσποιούμενοι τους συνομηλίκους τους και ζητώντας την κοινοποίηση των στοιχείων της κάρτας ή τη μεταφορά χρημάτων στους λογαριασμούς τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

  1. Ο αριθμός των απειλών έξυπνων σπιτιών με πιθανούς στόχους τα παιδιά θα αυξηθεί

Παρά τον αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων απειλών για συσκευές έξυπνου σπιτιού, οι κατασκευαστές δεν σπεύδουν να δημιουργήσουν τεχνολογία με ανοσία σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που θα αποτρέπει προληπτικά πιθανές εκμεταλλεύσεις ευπαθειών. Ωστόσο, αυτό σημαίνει επίσης ότι τα παιδιά μπορούν να γίνουν εργαλεία για τους κυβερνοεγκληματίες σε μια επίθεση. Για παράδειγμα, εάν μια έξυπνη συσκευή γίνει ένα πλήρως λειτουργικό εργαλείο παρακολούθησης και ένα παιδί είναι μόνο του στο σπίτι, οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του μέσω της συσκευής και να ζητήσουν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως το όνομα και η διεύθυνση, όταν οι γονείς του δεν είναι στο σπίτι – ή ακόμη και τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας των γονέων του. Σε ένα τέτοιο σενάριο, πέρα από την απλή παραβίαση της συσκευής, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος απώλειας οικονομικών δεδομένων ή ακόμη και φυσικής επίθεσης.

 

  1. Τα παιδιά θα απαιτήσουν να γίνεται σεβαστός ο προσωπικός τους διαδικτυακός χώρος

Καθώς τα παιδιά ωριμάζουν, αναπτύσσουν μεγαλύτερη αυτογνωσία, η οποία περιλαμβάνει την κατανόηση του προσωπικού τους χώρου, της ιδιωτικής ζωής και των ευαίσθητων δεδομένων τους, τόσο εκτός όσο και στις διαδικτυακές τους δραστηριότητες. Κατά συνέπεια, όταν ένας γονέας ανακοινώνει με αποφασιστικότητα την πρόθεσή του να εγκαταστήσει μια γονική ψηφιακή εφαρμογή σε μια συσκευή, δεν θα το δεχτούν όλα τα παιδιά με ηρεμία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γονείς πρέπει να αναπτύξουν τη δεξιότητα να συζητούν για την online εμπειρία των παιδιών τους και τη σημασία των γονικών ψηφιακών εφαρμογών για την ασφάλεια στο διαδίκτυο με σεβασμό στον προσωπικό χώρο. Αυτό περιλαμβάνει τον καθορισμό ξεκάθαρων ορίων και προσδοκιών και τη συζήτηση των λόγων χρήσης της εφαρμογής με κάθε παιδί.

 

  1. Τα παιδιά δελεάζονται με τη λήψη εφαρμογών που δεν είναι διαθέσιμες στη χώρα τους, αλλά πέφτουν πάνω σε κακόβουλα αντίγραφα

Εάν μια εφαρμογή δεν είναι διαθέσιμη στην περιοχή σας, οι νεαροί χρήστες θα αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες συχνά είναι κακόβουλα αντίγραφα. Ακόμη και αν στραφούν σε επίσημα καταστήματα εφαρμογών, όπως το Google Play, εξακολουθούν να διατρέχουν τον κίνδυνο να πέσουν θύματα κυβερνοεγκληματιών. Από το 2020 έως το 2022, οι ερευνητές της Kaspersky έχουν εντοπίσει περισσότερες από 190 εφαρμογές μολυσμένες με το Harly Trojan στο Google Play, οι οποίες έγραψαν χρήστες σε πληρωμένες υπηρεσίες χωρίς να το γνωρίζουν. Μια συντηρητική εκτίμηση του αριθμού των λήψεων αυτών των εφαρμογών είναι 4,8 εκατομμύρια, αλλά ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος.

«Όπως βλέπουμε, πολλές από τις τάσεις που εκδηλώνονται στην κοινωνία επηρεάζουν και τα παιδιά, καθιστώντας τα δυνητικούς στόχους για τους επιτιθέμενους. Αυτό περιλαμβάνει τόσο την ανάπτυξη και τη δημοτικότητα της τεχνητής νοημοσύνης και των έξυπνων σπιτιών, όσο και την επέκταση του κόσμου του gaming και της βιομηχανίας FinTech. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να διδάσκονται τα παιδιά τα βασικά στοιχεία κυβερνοασφάλειας από μικρή ηλικία, πώς να μην πέφτουν στην παγίδα των κυβερνοεγκληματιών, ποιες κυβερνοαπειλές μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και πώς να προστατεύουν σωστά τα προσωπικά τους δεδομένα. Όλα αυτά αποτελούν πλέον απαραίτητες γνώσεις όχι μόνο για τους ενήλικες, αλλά και για τους νεότερους χρήστες», σχολιάζει ο Andrey Sidenko, Security and Privacy Expert στην Kaspersky.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις απειλές κυβερνοασφάλειας που στοχεύουν τα παιδιά το 2024, διαβάστε την πλήρη δημοσίευση στο KDaily.

Οι ειδικοί της Kaspersky θεωρούν ότι η προστασία των παιδιών από τις απειλές κυβερνοασφάλειας το 2024 απαιτεί προληπτικά μέτρα από τους γονείς:

  • Παραμένοντας ενήμεροι για τις τελευταίες απειλές και παρακολουθώντας ενεργά τις διαδικτυακές δραστηριότητες των παιδιών τους, οι γονείς μπορούν να δημιουργήσουν ένα ασφαλέστερο διαδικτυακό περιβάλλον για τα παιδιά τους.
  • Είναι σημαντικό για τους γονείς να έχουν ανοιχτή επικοινωνία με τα παιδιά τους σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν στο διαδίκτυο και να επιβάλλουν αυστηρές κατευθυντήριες γραμμές για να διασφαλίσουν την ασφάλειά τους.
  • Για να βοηθήσουν τους γονείς να εισαγάγουν τα παιδιά τους στην κυβερνοασφάλεια εν μέσω του εξελισσόμενου τοπίου απειλών, οι ειδικοί της Kaspersky ανέπτυξαν το Kaspersky Cybersecurity Alphabet με βασικές έννοιες από τον χώρο της κυβερνοασφάλειας. Σε αυτό το βιβλίο, το παιδί θα γνωρίσει νέες τεχνολογίες, θα μάθει τους βασικούς κανόνες προστασίας στον κυβερνοχώρο, θα μάθει πώς να αποφεύγει τις διαδικτυακές απειλές και θα αναγνωρίζει τα κόλπα των απατεώνων. Αφού διαβάσετε μαζί αυτό το βιβλίο, θα είστε σίγουροι ότι το παιδί σας γνωρίζει πώς να διακρίνει έναν ιστότοπο phishing, πώς λειτουργούν τα VPN και οι κωδικοί QR, ακόμα και τι είναι τα honeypots και η κρυπτογράφηση και τι ρόλο παίζουν στη σύγχρονη κυβερνοασφάλεια. Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν το βιβλίο σε pdf μορφή  και να μελετήσετε μαζί με το παιδί σας τα βασικά στοιχεία της κυβερνοασφάλειας, χτίζοντας το κυβερνοασφαλές μέλλον του.
  • Για να προστατέψετε το παιδί σας από τη λήψη κακόβουλων αρχείων κατά τη διάρκεια της εμπειρίας του παιχνιδιού, σας συμβουλεύουμε να εγκαταστήσετε μια αξιόπιστη εφαρμογή ασφαλείας στη συσκευή του.
  • Με τα κατάλληλα εργαλεία, όπως η εφαρμογή Safe Kids της Kaspersky, μπορείτε να προστατεύσετε αποτελεσματικά τα παιδιά σας από τις απειλές του κυβερνοχώρου στην ψηφιακή εποχή.

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button