ΕνημέρωσηΠολιτική

Τα μηνύματα Γεραπετρίτη στην πρώτη συνάντηση με την πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας

Μετά το μέτωπο που άνοιξαν με την Ελλάδα τόσο η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα όσο και ο επικεφαλής του, Κρίστιαν Μιτσκόσκι, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργος Γεραπετρίτης βρέθηκε στη γειτονική χώρα για την Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η νέα πρόεδρος, η οποία αρέσκεται στο να παραβιάζει σε κάθε δημόσια παρέμβασή της τη Συμφωνία των Πρεσπών, συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Έλληνα ΥΠΕΞ στα Σκόπια.

Γεραπετρίτης και Σιλιάνοφσκα αντάλλαξαν μία χειραψία, με τον πρώτο να υπογραμμίζει ότι κόμισε «ένα μήνυμα ειρήνης, αλληλεγγύης και φιλίας όλων των χωρών της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης».

Η Ελλάδα ήταν από τις επισπεύδουσες χώρες για τη συγκρότηση της Διαβαλκανικής όπως επίσης ήταν και η χώρα εκείνη η οποία στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003 επέσπευσε το όραμα για μία Ευρώπη, η οποία θα περιλαμβάνει όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μετά το πέρας της Διαβαλκανικής δήλωσε πώς «είναι σημαντικό να διασφαλίζεται η ευρωπαϊκή πορεία όλων των χωρών της Βαλκανικής και της ευρύτερης περιοχής σε μία περίοδο πολύ υψηλών προκλήσεων με δύο πολέμους στην ευρύτερη γειτονιά μας».

«Η πορεία προς την Ευρώπη περνάει από την τήρηση των διεθνών συνθηκών»

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης τόνισε ότι «η πρόοδος αυτή θα πρέπει να εξελίσσεται στη βάση συγκεκριμένων προϋποθέσεων, οι οποίες είναι τυπικές και αφορούν τον σεβασμό της Δημοκρατίας, τον σεβασμό του κράτους δικαίου, την πιστή τήρηση όλων των διεθνών συνθηκών και την απαρέγκλιτη συμφωνία με όλα όσα έχουν υπάρξει σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με το διεθνές δίκαιο όπως επίσης βεβαίως και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Η πορεία προς την Ευρώπη θα πρέπει να συνεχιστεί και η Ελλάδα θα είναι ανάμεσα στις χώρες εκείνες που θα σταθούν δίπλα στις χώρες με σεβασμό στην δημοκρατία με σεβασμό στο κράτος δικαίου και με την ελπίδα η Ευρώπη να καταστεί η ευρύτερη οικογένεια όλων των κρατών».

Στόχος της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης , η οποία ιδρύθηκε το 1996 είναι η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και η κατάλληλη προετοιμασία για την ενσωμάτωση στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, με συνεργασία στους τομείς του κράτους δικαίου, της ασφάλειας και της οικονομίας.

Στην Σύνοδο Κορυφής στα Σκόπια συμμετείχαν επίσης οι πρόεδροι της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Ντένις Μπετσίροβιτς, του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι, όπως και οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και της Σερβίας, Μάρκο Τζούριτς.

Οι προκλήσεις που «τορπιλίζουν» τη Συμφωνία των Πρεσπών

Με το «καλημέρα», η νέα πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας τράβηξε το σχοινί των προκλήσεων την στιγμή που η χώρα της χρειάζεται συμμάχους καθώς επιδιώκει να βαδίσει προς τον ευρωπαϊκό δρόμο .

Το πρώτο αρνητικό δείγμα το έδωσε κατά την τελετή ορκωμοσίας της χρησιμοποιώντας το όνομα «Μακεδονία» για την χώρα της κατά την τελετή της ορκωμοσίας της.
Επιπρόσθετα , στον προσωπικό της λογαριασμό, στην πλατφόρμα Χ (πρώην Τwitter) δηλώνει «πρόεδρος της Μακεδονίας» ενώ εφηύρε ολίγα μικρά τεχνάσματα για να μην αναφέρεται ούτε διαδικτυακώς στη συνταγματική ονομασία της χώρας της, δηλαδή «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», στην επίσημη ιστοσελίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε γραμμή της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, κινήθηκε ο επικεφαλής του VMRO-DPMNE και εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας ο οποίος προέβη σε αντίστοιχες προκλήσεις , υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως σέβεται το Σύνταγμα της χώρας, αλλά αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμά του να αποτελεί τη χώρα του όπως θέλει.
Ο αρχηγός του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να καταθέσει στη Βουλή το πρόγραμμα και τη σύνθεση της κυβέρνησής του.

Άμεση ήταν η αντίδραση τόσο της Αθήνας, όσο και των Βρυξελλών που έσπευσαν να αποδοκιμάσουν την στάση της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας , διαμηνύοντας ότι η πιστή τήρηση και εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί ύψιστης σημασίας προϋπόθεση για το ευρωπαϊκό μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας.

«Χαστούκι» από τον ΥΠΕΞ της Β.Μακεδονίας στη νέα ηγεσία

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι επισήμανε πως «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι σαφής ως προς τη χρήση του ονόματος του κράτους erga omnes. Το συνταγματικό όνομα του κράτους είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και οποιαδήποτε χρήση άλλου ονόματος είναι εκτός Συντάγματος, ενώ καθίσταται άσχετη σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών» δηλώντας (12/6) πώς παρέχει, «δωρεάν συμβουλές» προς τη νέα κυβέρνηση .
Παράλληλα εκτίμησε ακόμη πως «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κάτι περισσότερο από μια συμφωνία για το όνομα», καθώς όπως είπε, αυτή «αποτελεί μια συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας».

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI υπογράμμισε πώς η Συμφωνία των Πρεσπών «αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα και μέρος της συνταγματικής μας τάξης και του Συντάγματος και ως εκ τούτου, πρέπει να γίνει σεβαστή» .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button