Υγεία & Διατροφή

Πώς επηρεάζει την ψυχική υγεία – Galaksias Portal News

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας από ό,τι οι γυναίκες που δεν αντιμετωπίζουν την εν λόγω πάθηση.

Η Lola*, 23 ετών, διαγνώστηκε με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) όταν ήταν 18 ετών. «Αλλά ο γιατρός μου το είχε αναφέρει παρεμπιπτόντως όταν ήμουν 16 ετών», λέει. «Μου είπε απλά τα νέα και έφυγε».

Η Lola λέει ότι ένιωσε «φρίκη» από τα νέα – ειδικά όταν συνειδητοποίησε ότι η πάθηση θα μπορούσε να επηρεάσει τη γονιμότητα της. «Δεν σκοπεύω να κάνω παιδιά σύντομα, αλλά είναι κάτι που ξέρω ότι θέλω μια μέρα», λέει.

«Είναι σαν να ζεις ως φάντασμα μέσα στο σώμα σου τις περισσότερες φορές, περιμένοντας με φόβο την επόμενη φορά που το σώμα σου θα στραφεί εναντίον σου»

Όταν ρώτησε τον γιατρό της για το πώς η διάγνωση θα επηρέαζε την ικανότητά της να κάνει παιδιά, εκείνος γέλασε, απορρίπτοντας τις ανησυχίες της. «Ήταν αρκετά τρομακτικό, επειδή με άφησαν να τα βρω όλα μόνη μου».

Το PCOS είναι μια κοινή ορμονική πάθηση. Το NHS εκτιμά ότι επηρεάζει μία στις δέκα γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η φιλανθρωπική οργάνωση PCOS Verity εκτιμά ότι ο αριθμός βρίσκεται πιο κοντά στo μία στις οκτώ.

Η πάθηση χαρακτηρίζεται από ακανόνιστες περιόδους, υπερβολικά ανδρογόνα (αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης) και πολλαπλές κύστεις που αναπτύσσονται στις ωοθήκες, ενώ οι περισσότερες γυναίκες ανακαλύπτουν ότι έχουν PCOS στα τέλη της δεκαετίας των 20. Εκτός από τις ακανόνιστες περιόδους, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν υψοδερμία (υπερβολική τριχοφυΐα), αύξηση βάρους, ακμή – και κλονισμένη ψυχική υγεία.

Η Lola λέει ότι το PCOS επηρέασε αρνητικά την ψυχική της υγεία και προκάλεσε προβλήματα με την ιδέα που είχε για το σώμα της. «Πολλές γυναίκες με PCOS τείνουν να παίρνουν βάρος λόγω προβλημάτων με την αντίσταση στην ινσουλίνη», εξηγεί.

«Αλλά στη συνέχεια, τις περισσότερες φορές οι γιατροί μας λένε απλώς να «χάσουμε βάρος», λες και είναι τόσο απλό και θα λύσει όλα τα προβλήματά μας». Προσθέτει ότι σχεδόν κάθε άτομο που γνωρίζει με PCOS πάσχει από κάποια διατροφική διαταραχή – συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού της. «Το PCOS απλώς επιδείνωσε μια ήδη τοξική σχέση με το σώμα μου και το φαγητό».

«Υποτιμούμε το πόσο έντονη είναι η επίδραση»

Η εμπειρία της Lola δεν είναι κάτι που αποτελεί εξαίρεση. Υπάρχει μια μακροχρόνια σχέση μεταξύ του να έχεις PCOS και να παλεύεις με την κακή ψυχική υγεία: έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2022 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με PCOS είχαν 77% περισσότερες πιθανότητες να έχουν άγχος, 53% περισσότερες πιθανότητες να έχουν διατροφική διαταραχή και διπλάσιες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς PCOS.

Μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές στην Ταϊβάν δείχνει ότι τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με την πάθηση έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο απόπειρας αυτοκτονίας, με τις γυναίκες με PCOS να έχουν 8,47 φορές περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς PCOS.

Η Lola λέει ότι τα ευρήματα αυτά δεν την εκπλήσσουν. «Υποτιμούμε το πόσο έντονη είναι η επίδραση που έχουν οι ορμονικές ανισορροπίες στους ανθρώπους», λέει. «Είναι σαν να ζεις ως φάντασμα μέσα στο σώμα σου τις περισσότερες φορές, περιμένοντας με φόβο την επόμενη φορά που το σώμα σου θα στραφεί εναντίον σου».

«Είναι σαν να είμαι πραγματικά θυμωμένη με τον κόσμο»

Η Mariella, 34 ετών, είναι μια άλλη γυναίκα που πάσχει από PCOS. Άρχισε να παρατηρεί συμπτώματα όταν ήταν 16 ετών, αλλά διαγνώστηκε μόλις στα τέλη της δεκαετίας των 20. «Οι ορμόνες μου, η ψυχική μου υγεία, όλα συνδέονταν με το PCOS και η διάγνωση τελικά το επιβεβαίωσε. Με έκανε να αισθάνομαι λίγο πιο υγιής, για να είμαι ειλικρινής», λέει. «Έχω καλές και κακές μέρες όπως όλοι, αλλά έχω και περιόδους κατάθλιψης μαζί με άγχος κατά καιρούς». Προσθέτει ότι, όπως και η Lola, παλεύει περισσότερο με την εικόνα του σώματός της και τις διατροφικές διαταραχές.

Η Katy, 21 ετών, είχε μια παρόμοια εμπειρία από τότε που διαγνώστηκε με PCOS το 2020. «Το PMS (Προεμμηνορρυσιακό Σύνδρομο) μου είναι υπερβολικά έντονο εξαιτίας του PCOS. Σίγουρα έχω καταθλιπτικά συμπτώματα που είναι πιο ακραία από τις φίλες μου όταν έχω PMS», λέει.

«Δεν θέλω να σηκωθώ. Μισώ τα πάντα – είναι σαν να είμαι πραγματικά θυμωμένη με τον κόσμο. Ξέρω ότι αυτό είναι ένα αρκετά συνηθισμένο συναίσθημα μεταξύ των γυναικών, αλλά είναι τόσο ακραίο. Κανονικά δεν είμαι πολύ θυμωμένος άνθρωπος, δεν είμαι έτσι». Και η ίδια έχει αναπτύξει διατροφικές διαταραχές από τότε που έλαβε τη διάγνωση.

Η Katy, 21 ετών, είχε μια παρόμοια εμπειρία από τότε που διαγνώστηκε με PCOS το 2020. «Το PMS μου είναι υπερβολικά έντονο εξαιτίας του PCOS. Σίγουρα έχω καταθλιπτικά συμπτώματα που είναι πιο ακραία από τις φίλες μου όταν έχω PMS», λέει.

«Δεν θέλω να σηκωθώ. Μισώ τα πάντα – είναι σαν να είμαι πραγματικά θυμωμένη με τον κόσμο. Ξέρω ότι αυτό είναι ένα αρκετά συνηθισμένο συναίσθημα μεταξύ των γυναικών, αλλά είναι τόσο ακραίο. Κανονικά δεν είμαι πολύ θυμωμένος άνθρωπος, δεν είμαι έτσι». Και η ίδια έχει αναπτύξει διατροφικές διαταραχές από τότε που έλαβε τη διάγνωση.

«Οι αιτίες αυτού του φαινομένου είναι ακόμη ασαφείς»

Όπως προαναφέρθηκε, το PCOS επηρεάζει ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο και η είδηση ότι οι γυναίκες με την πάθηση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αυτοκτονίας υπογραμμίζει πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη των επαγγελματιών υγείας να στηρίξουν τις πάσχουσες από PCOS.

Ωστόσο, το PCOS παραμένει δυστυχώς ανεξερεύνητο.

Ενώ υπάρχουν πολλές εικασίες γύρω από τους λόγους για τους οποίους υπάρχει μια τόσο σαφής σχέση μεταξύ του PCOS και της κακής ψυχικής υγείας – ορισμένοι έχουν προτείνει ότι η συσχέτιση θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι αποτέλεσμα του ότι οι πάσχοντες παλεύουν με συμπτώματα που προκαλούν άγχος, όπως η αύξηση του σωματικού βάρους, η ακμή και τα ζητήματα γονιμότητας ή λόγω ορμονικών ανισορροπιών – πολύ λίγες έρευνες διερευνούν επί του παρόντος αυτό το θέμα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν συγκεκριμένες απαντήσεις και επαρκής υποστήριξη για τις γυναίκες που παλεύουν με το PCOS.

H Δρ Sophie Williams δουλεύει ως ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Derby και η έρευνα της επικεντρώνεται στο PCOS. «Ενώ γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες με PCOS έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης και διαταραχές άγχους από ό,τι οι γυναίκες χωρίς PCOS, οι αιτίες αυτού του φαινομένου είναι ακόμη ασαφείς», εξηγεί η ίδια.

«Η έρευνα έχει εντοπίσει κάποιες συσχετίσεις μεταξύ των τύπων των συμπτωμάτων που βιώνει μια γυναίκα με PCOS και των επιπτώσεων στην ψυχολογική της ευεξία. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης αρχικές έρευνες που υποδηλώνουν μια πιθανή βιολογική συνιστώσα η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την καταθλιπτική και αγχώδη συμπτωματολογία».

*Το όνομα έχει αλλάξει

*Με πληροφορίες από Dazed

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button