Κόσμος

Ετοιμάζεται για τη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα – Ξεφορτώθηκε η πρώτη από θαλάσσης βοήθεια – Galaksias.com

Σύμφωνα με πληροφορίες ο στρατός έλαβε εντολή να «προετοιμάζεται επιχειρησιακά και για την εκκένωση» περίπου 1,5 εκατομμυρίου Παλαιστινίων που έχουν παγιδευτεί εκεί.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ διαμηνύουν ότι «δεν θα υποστηρίζαμε ένα σχέδιο που δεν θα λάμβανε υπόψη ενάμισι εκατομμύριο Παλαιστίνιους», όπως είπε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Η ενέργεια αυτή από πολλούς εκλαμβάνεται ως μία προσπάθεια του Νετανιάχου να πιέσει για υποχωρήσεις από τη Χαμάς στο πλαίσιο των συνομιλιών που είναι σε εξέλιξη στο Κάιρο με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας.

Επίσημα το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πλευρά του, αν και επέμεινε το ότι η Χαμάς εξακολουθεί να προβάλλει μη ρεαλιστικές απαιτήσεις, ανέφερε πως θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κατάρ, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ανταλλαγή, χωρίς να διευκρινίσει πότε. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν από την Αυστρία αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται «εντατικά» με τους διαμεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ για να «γεφυρώσουν τα εναπομείναντα κενά» μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς σχετικά με την κατάπαυση του πυρός και τη συμφωνία για τους ομήρους.

Ο κ. Μπλίνκεν δήλωσε ότι «γίνονται συζητήσεις τώρα»

Ξεφορτώνεται η πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια που έφτασε από θαλάσσης

Πλοίο που μίσθωσε η ισπανική ΜΚΟ Open Arms, που αναχώρησε την Τρίτη από την Κύπρο με 200 τόνους τρόφιμα που προμήθευσε η αμερικανική ΜΚΟ World Central Kitchen (WCK), έφθασε την Παρασκευή (15/3) σε πλωτή αποβάθρα.

«Η WKC ξεφορτώνει σχεδόν 200 τόνους ρυζιού, αλευριού, πρωτεϊνών και πολλών ακόμη, που έφθασαν διά θαλάσσης νωρίτερα. Την ίδια στιγμή που εκφορτώνεται αυτό το φορτίο, το δεύτερο πλοίο μας προετοιμάζεται να φύγει από την Κύπρο με εκατοντάδες τόνους επιπλέον τρόφιμα», ανέφερε με ικανοποίηση η αμερικανική ΜΚΟ μέσω X (του πρώην Twitter).

«Παρά το σκοτάδι και τις δυσκολίες, η δουλειά δεν σταματάει στη Γάζα για να ξεφορτώσουμε τους 200 τόνους τροφής της WCK (…) Ελπίζουμε ότι αυτός ο διάδρομος που ανοίγουμε σήμερα θα αποτελέσει δρόμο παράλληλο με τους χερσαίους για να ανακουφιστούν η πείνα και τα δεινά» των Γαζαίων, πλειοδότησε η Open Arms.

«Θέλω (βοήθεια) για τα παιδιά μου. Θέλω να ζήσουν και να μην πεθάνουν από πείνα. Δεν τρώνε παρά αγριόχορτα, δεν υπάρχει ούτε ψωμί — δεν υπάρχει ψωμί, δεν υπάρχει τίποτα να φας στη Γάζα. Είναι ο μήνας του ραμαζανιού και δεν υπάρχει τίποτα», είπε ο Αμπού Ίσα Ιμπραήμ Φιλφίλ, παλαιστίνιος που πήγε να παρακολουθήσει την άφιξη του πλοίου.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button