ΕνημέρωσηΟικονομία

Οι 15 αγρότες στο Μαξίμου και τα μέτρα της τελευταίας στιγμής, τα τρία σενάρια για τις διαπραγματεύσεις με τα μπλόκα, ο Αυτιάς και τα νέα πρόσωπα, η βαλκανική πολιτική χωρίς τράπεζες και οι Κινέζοι εργολάβοι οικοδομών της Χρυσής Βίζας

Οι αγρότες στο Μαξίμου

Στις 12 το μεσημέρι οι 15 αγρότες που ορίστηκαν από τα μπλόκα ανεβαίνουν τα σκαλοπάτια του Μαξίμου για να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα καθίσουν στο μεγάλο τραπέζι των συσκέψεων του υπουργικού συμβουλίου και θα τους προσφερθεί καφές, τσάι, χυμοί και κουλουράκια. Δίπλα στον πρωθυπουργό θα βρίσκονται οι υπουργοί Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, οι υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκερτσος και Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, οι υφυπουργοί Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς και Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Τριαντόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος. Στη μία ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το προεδρείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) που εκπροσωπεί τους περισσότερους αγροτικούς συνεταιρισμούς και βρίσκεται σε συζήτηση με την κυβέρνηση εδώ και καιρό σε πιο θεσμοθετημένη βάση.

Με το βλέμμα στο 2025

Κάποια μέτρα στήριξης στους αγρότες θα εφαρμοστούν μέσα στο 2024. Κάποια άλλα στο 2025 ώστε να ενταχθούν στον επόμενο προϋπολογισμό. Στο τραπέζι μεταξύ άλλων είναι:

  • Προκαταβολή 30% από τα 82 εκατομμύρια της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Το 2023 την πήραν 298.000 αγρότες.
  • Αύξηση της έκπτωσης στο ρεύμα από την ΔΕΗ, από το 10%, στο 15-18% για όλους τους αγρότες και όλο το χρόνο. Είχε ανακοινωθεί για την Θεσσαλία και μόνο για τους μήνες Μάιο έως Σεπτέμβριο.

Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης

Στο τραπέζι είναι και η επιδότηση του πετρελαίου από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (μέσω των δικαιωμάτων ρύπων), όπως συνέβη με τα νοικοκυριά στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης που προκλήθηκε από τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας. Το αίτημα για αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία ενέχει τον κίνδυνο αντί για τα τρακτέρ να φτάνει στα Ι.Χ. σύμφωνα με κυβερνητική πηγή καθώς οι έλεγχοι είναι δύσκολοι. Εξετάζονται σενάρια να μπει ένα κλιμακωτό όριο επιδότησης με βάση τα δηλωμένα στρέμματα. Οι τελικές αποφάσεις είναι του πρωθυπουργού.

Στην αίθουσα VIP

Οι εικόνες με τους αγρότες που εισέβαλαν στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης αναζητώντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη πυροδότησε ποικίλες αντιδράσεις στον Έβρο. Εκεί οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από το ΚΚΕ αλλά γρήγορα προστέθηκαν και νεοδημοκράτες όπως και αγρότες από άλλα κόμματα. Η αλήθεια είναι ότι ο Αυγενάκης που περιόδευε στη Θράκη, είχε κλείσει συνάντηση με τέσσερις αγρότες σε ένα ξενοδοχείο της πόλης. Επειδή καθυστέρησε να φύγει από την σύσκεψη της Κομοτηνής, τους είδε στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου. Ήθελα να το δουν όμως και άλλοι αγρότες, δεν τους δέχτηκε και ακολούθησαν οι αποδοκιμασίες. Αρκετοί και μέσα στη ΝΔ ενοχλήθηκαν από την συμπεριφορά του θεωρώντας ότι έριξε λάδι στη φωτιά. «Προφανώς, σε μια δύσκολη περίοδο, η διαχείριση αυτή δεν είναι εύκολη» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης καλύπτοντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα τρία σενάρια

Το καλό σενάριο σήμερα είναι να βρεθεί ένα modus vivendi ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αγρότες. Το δεύτερο σενάριο είναι οι «σκληροί» (υπάρχουν μεταξύ των 15 αγροτών) να μην συμφωνήσουν με τους υπόλοιπους και να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις. Αλλά δεν θα είναι πλέον μαζικές. Το τρίτο σενάριο είναι το χείριστο. Να επέλθει ναυάγιο και να αποχωρήσουν όλοι μαζί οι αγρότες από το Μαξίμου γιατί θα θεωρήσουν ψίχουλα αυτά που θα πάρουν.

Με τα τρακτέρ στην Αθήνα

Το επόμενο βήμα μιας μετωπικής με την κυβέρνηση θα είναι συλλαλητήριο στην Αθήνα με τα τρακτέρ, την επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη διότι μια τέτοια κινητοποίηση χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα τρακτέρ για να έρθει από τη Θεσσαλία χρειάζεται 500 € καύσιμα και εάν αποφασιστεί να έρθουν 20 τότε θα χρειαστούν 10.000 € για τα οποία θα πρέπει να βρεθούν από διάφορες πηγές χρηματοδότησης του αγώνα.

Γραφειοκράτες Βρυξελλών – Αγρότες σημειώσατε 2!

Η απόσταση που χωρίζει την κοινοτική γραφειοκρατία στις Βρυξέλλες από την πραγματική ζωή στην Ευρώπη φαίνεται πως ολοένα και μεγαλώνει. Το βλέπουμε από τον τρόπο που χειρίζεται η Κομισιόν κρίσιμα ζητήματα για την καθημερινότητα των Ευρωπαίων, από την ακρίβεια μέχρι την παράνομη μετανάστευση. Τώρα όμως βρήκε το δάσκαλό της στους αγρότες οι οποίοι με τις πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων ανάγκασαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει πίσω κάποια μέτρα. Έτσι, αποσύρει το σχέδιο για ταχύτερη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων ενώ ο γεωργικός τομέας θα εξαιρεθεί από τον ευρύτερο σχεδιασμό για μείωση των εκπομπών ρύπων μέχρι το 2040. Ουσιαστική συζήτηση για την ανάταξη της ευρωπαϊκής γεωργίας δε γίνεται πάντως. Δεν ξέρουν από αυτά στις Βρυξέλλες. Το πολύ – πολύ να βγάλουν μια νέα οδηγία, περισσότερο εύπεπτη για τους αγρότες ή τα φτωχά νοικοκυριά που προσπαθούν να βρουν στέγη και αξιοπρεπή δουλειά.

Φουλ τις μηχανές ο Αυτιάς

Ο κύβος ερρίφθη και ο Γιώργος Αυτιάς οριστικά και αμετάκλητα αυτή τη φορά θα κατέβει υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ. Έχει πάρει το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Τρέχει από πίτα σε πίτα και από εκδήλωση σε εκδήλωση. Οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν πρώτο μεταξύ των υποψηφίων που τα ονόματα τους έγιναν γνωστά μέχρι τώρα. Το πρόγραμμα του έχει γεμίσει από παρουσιάσεις σε όλη την Ελλάδα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης τον προσκάλεσε στην παρέλαση που θα γίνει στις 14 Απριλίου στην πέμπτη λεωφόρο στο Μανχάταν. Απάντησε ότι θα δώσει το παρών.

Αναζητούν νέα πρόσωπα

Ο πρωθυπουργός ποντάρει στην απήχηση που έχει ο Αυτιάς στην ομογένεια καθώς στις ευρωεκλογές του Ιουνίου θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η επιστολική ψήφος. Επίσης μέτρησε η διείσδυση που έχει στις μεγαλύτερες ηλικίες και τα λαϊκά στρώματα, με τα συνταξιοδοτικά και οικονομικα θέματα που αναπτύσσει στην εκπομπή του. Με την επίσημη ανακοίνωση των ονομάτων θα παραιτηθεί από τον Σκάι που αναζητά την διάδοχη κατάσταση στην παρουσίαση της εκπομπής μέχρι το τέλος της σεζόν. Από τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει η μονιμότερη λύση. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αντικατάσταση θα είναι μία εσωτερική λύση.

«Μην βρίζεις»

Άγριες ομοφοβικές επιθέσεις από τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο δέχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης και δεν συγκρατήθηκε. Όταν ένας πολίτης του είπε ότι είναι με τον Μπέο, ενώ έκανε βόλτα με την Φάρλι στην πόλη, ξέσπασε, και τρεις φορές επανέλαβε ότι έχει τον δήμαρχο Βόλου χε@@@@ο. Προκάλεσε νέο παραλήρημα Μπέου εναντίον του με άθλιες αναφορές. Βγήκε βίντεο και με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη που αποκαλεί τον Κασσελάκη κο@@@@@α. Σε αυτόν απάντησε κόσμια, προτάσσοντας την ισονομία. Έτσι τον συμβούλευσαν να κάνει, άνθρωποι που βρίσκονται κοντά του. Η κοινωνική ευπρέπεια αρμόζει σε αρχηγό κόμματος και όχι να λειτουργεί με το θυμικό του. Το ξεκατίνιασμα ιδιαίτερα για δικαιώματα, θολώνει το μήνυμα και ρίχνει το επίπεδο μιας δημόσιας συζήτησης που πρέπει να συνεχιστεί ώστε να απαλειφθούν οι προκαταλήψεις και η ομοφοβία. Δεν είναι όμως μόνο οι τοπικοί «άρχοντες» που ανταγωνίζονται σε ομοφοβική χυδαιότητα. Είναι και πολίτες που χαχανίζουν από κάτω. Πολύ …τεστοστερόνη! Φτάνει πια.

Ανίερες Συμμαχίες

Η Ελληνική Λύση ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ώστε να βγουν στην σέντρα οι βουλευτές που θα υπερψηφίσουν και να αναδειχθούν και οι εσωκομματικές αναταράξεις από τα «ναι», τα «όχι» και τις αποχές στα μεγαλύτερα κόμματα. Το κόμμα του Βελόπουλου, όμως, έχει 12 βουλευτές και δεν αρκεί από μόνο του (χρειάζονται 15 ψήφοι) για να γίνει ονομαστική ψηφοφορία. Ακολούθησε η Νίκη που δήλωσε ότι θα καταθέσει και εκείνη σχετικό αίτημα αν και έχει 10 βουλευτές και δεν αρκούν. Ακολούθησαν οι Σπαρτιάτες που θα προσθέσουν τις ψήφους τους (10 βουλευτές) στης Νίκης οπότε συμπληρώνεται ο αναγκαίος αριθμός. Ως γνωστόν σφάζονται μεταξύ τους Βελόπουλος, Νατσιός και Στίγκας. Ψαρεύουν στα εκλογικά ακροατήρια του «όχι», της Εκκλησίας, της ακροδεξιάς κλπ. Οι Σπαρτιάτες επέλεξαν την Νίκη, ως το μικρότερο κακό…

Θέλουμε βαλκανική οικονομική πολιτική χωρίς τράπεζες!

Παρά τις επιστολές που είχαν φτάσει στο πρωθυπουργικό γραφείο, παρά τα παρακάλια σε υπουργούς από ισχυρούς επιχειρηματίες που τους εξηγούσαν το αυτονόητο, πέρυσι μεταβιβάστηκε και η τελευταία ελληνικών συμφερόντων τράπεζα στην Αλβανία. Εδώ και ημέρες πανηγυρίζουν ορισμένοι για την επιχειρηματική αποστολή στην Σερβία, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά δε μας λένε το επίσης δυσάρεστο γεγονός. Πως και από την Σερβία αποχώρησαν όλες οι ελληνικές τράπεζες μετά την πανωλεθρία που υπέστη η ελληνική οικονομία και τους όρους που έβαλαν δανειστές και ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.

Όμως δε μπορείς να μιλάς για επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων στη γειτονιά μας όταν έχουν αποσυρθεί οι ελληνικές τράπεζες από τα Δυτικά Βαλκάνια! Και το έλεγαν χθες στους υπουργούς και στα άλλα κυβερνητικά στελέχη οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων που συνόδευσαν τον πρωθυπουργό στο Βελιγράδι.

Πενήντα επιχειρηματίες ψάχνουν (ή έχουν) δουλειές στη Σερβία

Ο όμιλος Λασκαρίδη, η HellenIQ Energy, η TITAN, ο όμιλος Βιοχάλκο περιλαμβάνονται στους ελληνικούς ομίλους που διατηρούν μεγάλη ή μικρότερη παρουσία στην αγορά της Σερβίας και στελέχη τους συνόδευσαν τον πρωθυπουργό στο ταξίδι στο Βελιγράδι.

Κάποιοι άλλοι θέλουν να αποκτήσουν παρουσία και γι’ αυτό το λόγο έστειλαν δύο και τρία στελέχη στη σερβική πρωτεύουσα. Οι περισσότεροι βλέπουν προς τον κατασκευαστικό κλάδο και τα δύο – τρία δισεκατομμύρια ευρώ που θα χρειαστούν ώστε να διοργανώσει το Βελιγράδι τη διεθνή έκθεση EXPO 2027. Η πρωτεύουσα της Σερβίας θα περάσει δηλαδή από μια δοκιμασία «μικρής Ολυμπιάδας» αφού δεν θα χρειαστεί μόνο κτίρια. Θα χρειαστεί και άλλες παρεμβάσεις στις υποδομές.

Όλα αυτά καλά. Όμως δεν φαίνεται να περισσεύουν τα δισεκατομμύρια στην σερβική κυβέρνηση. Επιπλέον, η πρώην Γιουγκοσλαβία είχε μεγάλη παράδοση στις τεχνικές εταιρείες και στους μηχανικούς οι οποίοι εργάζονταν σε πολλές χώρες του κόσμου. Οι διοικήσεις των ελληνικών εταιρειών βλέπουν χώρο, δεν έχουν όμως και πολλά περιθώρια με τόσο μεγάλο ανεκτέλεστο στη χώρα μας. Αφήστε που έχουν να ανταγωνιστούν τους Κινέζους που έχουν βάλει για τα καλά πόδι στη χώρα.

Η ΔΕΗ, οι λιγνίτες και η Πτολεμαϊδα 5

Από την πολύ ενδιαφέρουσα χθεσινή έκθεση της ΑΧΙΑ για τη ΔΕΗ, στην οποία βάζει την τιμή στόχο για τη μετοχή της επιχείρησης στα 22,60 ευρώ, η στήλη συγκρατεί το σημείο που αναφέρεται στις λιγνιτικές μονάδες. Στην ΑΧΙΑ επισημαίνουν πως η Πτολεμαϊδα 5 είναι αυτή που υποστηρίζει τη σταδιακή μείωση των λειτουργικών ζημιών της ΔΕΗ από τους λιγνίτες. Όπως εξηγούν, πρόκειται για μια νέα, πιο αποδοτική, μονάδα που λειτουργεί με χαμηλότερο συντελεστή εκπομπών. Επιπλέον, η νέα μονάδα θα μετατραπεί προκειμένου να χρησιμοποιεί άλλο καύσιμο, με τη διοίκηση να αποφασίζει το επόμενο διάστημα, όπως επισημαίνεται και στην έκθεση. Στην ΑΧΙΑ παραπέμπουν και στις ανακοινώσεις της ΔΕΗ για τερματισμό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη το 2026 κάτι που θα οδηγήσει τον τομέα θερμικής παραγωγής σε κερδοφορία.

Η Χρυσή Βίζα και οι Κινέζοι εργολάβοι οικοδομών!

Στην οδό Δεκελείας 25 και Βεροίας στην Μεταμόρφωση Αττικής χτίζεται αυτή την περίοδο ένα συγκρότημα πολυκατοικιών. Η πινακίδα λέει πως ιδιοκτήτης είναι η εταιρεία Chinaway Ltd και ανάδοχος η εταιρεία GDIS! Όπως αποκαλύπτει σήμερα το Newsit πρόκειται για κινεζικές εταιρείες οι οποίες κτίζουν για Κινέζους αγοραστές που θέλουν να αποκτήσουν Χρυσή Βίζα στη χώρα μας.

Και στη Μεταμόρφωση δε χρειάζεται να δώσεις τα 500.000 που πρέπει να δώσεις στο Κουκάκι που διπλασίασε το πλαφόν η κυβέρνηση! Μπορείς και με λιγότερα. Η Chinaway Ltd. Ιδρύθηκε στις 24 Μαίου 2017 ως υποκατάστημα αλλοδαπής εταιρείας περιορισμένης ευθύνης και συγκεκριμένα της κυπριακής Daucina Limited. Σήμερα μέτοχος της εταιρείας είναι η επίσης κυπριακή GDIS Limited στο Δ.Σ. της οποίας συμμετέχουν κάποιοι Κινέζοι. Δεν τους ψάξαμε γιατί οι άνθρωποι έχουν πολύ καλό δικηγόρο στην Ελλάδα! Όταν τον βρούμε θα ρωτήσουμε αν δημοσιεύουν ισολογισμό και αν αποδίδουν φόρους στη χώρα μας.

Η υπόθεση της Chinaway φέρνει, πάντως, στην επιφάνεια το πρόβλημα της Χρυσής Βίζας και τις περιορισμένες επιλογές για στέγη που έχουν οι Έλληνες αγοραστές και ειδικά τα νέα ζευγάρια που ψάχνουν για διαμερίσματα στην Αθήνα. Και όχι μόνο. Πρόσφατες είναι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για αύξηση του πλαφόν, ακόμα και στις 800.000 ευρώ για τους αγοραστές ακινήτων μέσω Χρυσής Βίζας. Πρόσφατη είναι και η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη για ρύθμιση που θα επιβάλλει σε όσους αγοράζουν σπίτια μέσω Χρυσή Βίζα και δεν κατοικούν οι ίδιοι να τα μισθώνουν με μακροχρόνια συμβόλαια και να μην τα αξιοποιούν μέσω Airbnb.

To άρθρο Οι 15 αγρότες στο Μαξίμου και τα μέτρα της τελευταίας στιγμής, τα τρία σενάρια για τις διαπραγματεύσεις με τα μπλόκα, ο Αυτιάς και τα νέα πρόσωπα, η βαλκανική πολιτική χωρίς τράπεζες και οι Κινέζοι εργολάβοι οικοδομών της Χρυσής Βίζας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button