Επικαιρότητα

Σεμινάριο Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο Αμφιθέατρο της Ι.Μ Φθιώτιδος

Με αθρόα συμμετοχή μαθητικού κόσμου, γονέων και κηδεμόνων, και Εκπαιδευτικών να γεμίζουν Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας στη Λαμία και την ενεργό συμμετοχή, πρωτοβουλία και την πατρική παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος αγωνιά ως Ποιμένας της Φθιωτικής Εκκλησίας για το μέλλον των παιδιών της πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο επαγγελματικού προσανατολισμού, με θέμα: «Πάμε Πανεπιστήμιο», το οποίο και απευθυνόταν σε μαθητές Λυκείου και γονείς μαθητών που επιθυμούσαν περαιτέρω ενημέρωση για τον επαγγελματικό προσανατολισμό.

Αναπτύχθηκαν οι εξής θεματικές ενότητες:

  • Πώς κάνω μια σωστή επιλογή.
  • Σύστημα πρόσβασης στην Γ΄ βάθμια Εκπαίδευση.
  • Πώς θα βρω τη σχολή που μου ταιριάζει.
  • Παρουσίαση των σχολών ανά επιστημονικό πεδίο.
  • Ειδικά Μαθήματα – Μηχανογραφικό Κύπρου.
  • Εναλλακτικές καριέρες και Επαγγέλματα του 2030, όπου κατά την διάρκεια των εισηγήσεων τόσο τα παιδιά, όσο οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί είχαν την δυνατότητα εποικοδομητικού διαλόγου και ανταλλαγή απόψεων επί των θεμάτων.

Προσκεκλημένοι του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών ήταν οι κ.κ.:  Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού/Σταδιοδρομίας και συγγραφέας του βιβλίου «Πάμε Πανεπιστήμιο» και Θοδωρής Θεοτόκης, Σύμβουλος Σπουδών και μέλος της επιστημονικής συγγραφικής ομάδας του βιβλίου «Πάμε Πανεπιστήμιο», οι οποίοι και εξήγησαν λεπτομερώς στα παιδιά και στους γονείς τα μυστικά μιας σωστής επιλογής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Το σεμινάριο παρουσίασε ο Υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης Ειδικών Προγραμμάτων Εκπαίδευσης Έργου της Ιεράς Μητροπόλεως και Διευθυντής του Ωδείου «Γερμανός ο Μελωδός» Δρ. κ. Ανδρέας Ιωακείμ και  συνδιοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος και το 1ο Γενικό Λύκειο Λαμίας, με την ευγενική συμπαράσταση του Δήμου Λαμιέων, της Διευθύνσεως Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδος και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών – Φροντιστών Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Φθιώτιδας – Φωκίδας και Ευρυτανίας.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών σε σχετική του δήλωση στα τοπικά ΜΜΕ χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Τα παιδιά του σήμερα είναι πολύ πιο συνειδητοποιημένα από εμάς και αυτό πρέπει να είναι η αφετηρία για όλους εμάς τους μεγάλους, που είμαστε γονείς, που είμαστε εκπαιδευτικοί, που είμαστε ποιμένες, να έχουμε πολύ σεβασμό στα όνειρα, στις επιθυμίες και τις αγωνίες των παιδιών και οφείλουμε όσο μπορούμε με σοβαρότητα, με επιστημοσύνη να δείξουμε στα παιδιά προτάσεις, όχι να επιβάλουμε δρόμο.

Τα παιδιά έχουν ανάγκη πλοηγό. Θέλουμε να πάμε σε κάποια διαδρομή και δεν ξέρουμε πως θα φτάσουμε και πολλές φορές ο καλός ο πλοηγός μας δίνει πολλές διαδρομές εναλλακτικές. Εμείς θα επιλέξουμε ποια διαδρομή θα ακολουθήσουμε και ενδεχομένως να επιλέξουμε και κάποια δική μας, της δικής μας έμπνευσης φτάνει να φτάσουμε στον προορισμό μας κι ο προορισμός μας είναι τα παιδιά να έχουνε ελευθερία, να έχουν εργασία αξιοπρεπή που να τους εκφράζει, να εκφράζει τα χαρίσματά τους, τον ψυχισμό τους και να έχουν και τον Επιούσιο Άρτο, για να ζουν με αξιοπρέπεια τη ζωή τους και φυσικά όλα αυτά τα επιστεγάζει η συναισθηματική και καρδιακή πληρότητα. Να έχουν ανθρώπους που θα τους αγαπούν και θα αγαπάνε και θα είναι γεμάτοι.

Μέσα σε αυτή τη στόχευση υλοποιούμε αυτή την εκδήλωση κι είμαστε βέβαιοι για την επιτυχία της και φυσικά δεν θα μείνουμε μόνο σε αυτό. Η επιτυχία μας θα είναι όχι να επιβάλλουμε κάτι, αλλά να ακούσουμε, να δώσουμε στα παιδιά τη δυνατότητα να μιλήσουν και ουσιαστικά ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός, κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μία διαδικασία στην οποία δίνουμε τη δυνατότητα να βγάλει το παιδί αυτό που έχει μέσα του”.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button