Κόσμος

Θα προμηθεύσει την Αίγυπτο με drones – Eπίσκεψη Ερντογάν στις 14 Φεβρουαρίου – Galaksias.com

Η Τουρκία συμφώνησε να προμηθεύσει μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη την Αίγυπτο, όπου θα μεταβεί σύντομα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας τη συμφιλίωση των δύο χωρών, ανακοίνωσε την Κυριακή ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Χακάν Φιντάν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η διαδικασία εξομάλυνσης έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό. Οι σχέσεις, μεταξύ των δύο χωρών, είναι σημαντικές για την ασφάλεια και το εμπόριο στην περιοχή», τόνισε ο Χακάν Φιντάν σε τηλεοπτική συνέντευξη.

«Κάναμε συμφωνία να τους προμηθεύσουμε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα», είπε.

«Πρέπει να έχουμε σοβαρές σχέσεις με την Αίγυπτο για την ασφάλεια στη Μεσόγειο», επέμεινε ο Τούρκος υπουργός.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anka, η επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, τον οποίο είχε χαρακτήρισε «πραξικοπηματία», πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 14 Φεβρουαρίου, μετά από δώδεκα χρόνια ψυχρότητας μεταξύ των δύο ηγετών.

Η τελευταία επίσκεψη του Τούρκου αρχηγού κράτους στο Κάιρο χρονολογείται τον Νοέμβριο του 2012, όταν ήταν πρωθυπουργός, για να συναντηθεί με τον τότε πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Οι δύο χώρες ανακάλεσαν η μία τους πρεσβευτές της άλλης μετά το πραξικόπημα του Στρατάρχη αλ Σίσι το 2013.

Η προσέγγιση των δύο ηγετών επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο του 2022 στο Κατάρ, με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, και τον Ιούλιο του 2023, η Άγκυρα έστειλε ξανά πρεσβευτή στο Κάιρο.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button