ΕνημέρωσηΟικονομία

Οι αγορές – στόχοι για το 2024 – Galaksias Portal News

Λειτουργική κερδοφορία 230 – 250 εκατ. ευρώ θέτει η Cenergy Holdings για φέτος, σύμφωνα με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2023 από πλευράς της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, ύστερα από τη βελτίωση που σημείωσαν τα οικονομικά αποτελέσματα το 2023, με το ανεκτέλεστο να ανέρχεται πλέον στα 3,15 δισ. ευρώ (2,5 δις στο σκέλος των καλωδίων και 650 εκατ. ευρώ στο σκέλος των σωλήνων), εκτιμάται ότι το 2024 η εταιρεία Cenergy θα επιτύχει υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία σε σύγκριση με τα 213,8 εκατ. ευρώ το 2023 και τα 137 εκατ. ευρώ περίπου το 2022.

Επιπλέον, η αύξηση του μεριδίου των έργων έναντι των προϊόντων ενισχύει το περιθώριο κερδοφορίας και τις ελεύθερες ταμειακές ροές, συμβάλλοντας και στην προσπάθεια για την περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού. Το 2023 ο καθαρός δανεισμός υποχώρησε κατά 60 εκατ. ευρώ περίπου.

Πιο συγκεκριμένα, φέτος η Cenergy στοχεύει στην κάλυψη των επενδυτικών δαπανών, που θα παραμείνουν στα ίδια σχεδόν επίπεδα με το 2023, από τη λειτουργική κερδοφορία.

Σε σχέση με το σχέδιο κατασκευής μονάδας υποθαλάσσιων καλωδίων σε συνεργασία με τη δανική εταιρεία ΑΠΕ Orsted, η οποία αναπτύσσει μεγάλα υπεράκτια αιολικά έργα στις ΗΠΑ, αναφέρθηκε ότι οι συζητήσεις δεν έχουν σταματήσει, καθώς το project είναι στο «ραντάρ» της εταιρείας. Παρόλα αυτά, μπορεί στην πορεία να προκύψουν εναλλακτικές επιλογές, δηλαδή μια διαφορετική πρόταση.

Αναφορικά με το έργο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY), τονίστηκε ότι είναι ένα μεγάλο έργο, για το οποίο θα πρέπει η Ελλάδα να αποφασίσει να δώσει εγχώρια προστιθέμενη αξία. Σχετικά με το project του East Med, σημειώθηκε ότι κατά βάση είναι «πολιτικό θέμα» αν προχωρήσει η υλοποίηση του, ωστόσο προς το παρόν το τοπίο παραμένει «ομιχλώδες».

Η Cenergy δίνει επίσης έμφαση στις αγορές της Νοτίου Αμερικής (με επίκεντρο τη Χιλή), του Μεξικού, του Ισραήλ, της Αυστραλίας και της Ταϊβάν. Στην Ευρώπη, η προσοχή επικεντρώνεται στα έργα μεταφοράς ενέργειας. Από την άλλη μεριά, η Μέση Ανατολή φαίνεται να μην παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες, λόγω κυρίως της αυξημένης διείσδυσης ινδικών εταιρειών.

To άρθρο Cenergy: Οι αγορές – στόχοι για το 2024 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button