ΑθλητικάΕνημέρωση

Παράνομη η μαζική απέλαση ανηλίκων μεταναστών στο Μαρόκο – Galaksias Portal News

Παράνομη έκρινε σήμερα, Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας την απέλαση εκατοντάδων Μαροκινών ανηλίκων από τον ισπανικό θύλακα Θέουτα τον Αύγουστο του 2021, απέλαση που έγινε μετά από μια μαζική διέλευση των συνόρων. Αυτή η δικαστική απόφαση αποτελεί πλήγμα για τη μεταναστευτική πολιτική της ισπανικής κυβέρνησης συνασπισμού.

Οι δικαστές απέρριψαν την προσφυγή της κυβέρνησης κατά πρωτύτερης απόφασης τοπικού δικαστηρίου της Θέουτα. Εκείνη η απόφαση είχε διατάξει την ισπανική κυβέρνηση να εξασφαλίσει την επιστροφή των ανηλίκων στην Ισπανία, κρίνοντας όμως παράνομη την απέλασή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι το υπουργείο «έχει τον μέγιστο σεβασμό προς τις δικαστικές αποφάσεις», αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω την απόφαση ή τις πρακτικές συνέπειές της.

Ανήλικοι και ασυνόδευτοι μετανάστες είχαν διασχίσει τον ισπανικό θύλακα στη βόρεια Αφρική, μαζί με περίπου 12.000 ανθρώπους τον Μάιο του 2021, στο αποκορύφωμα μιας διπλωματικής διαμάχης μεταξύ Μαδρίτης και Ραμπάτ αναφορικά με τη Δυτική Σαχάρα.

Περίπου 700 από τους μετανάστες αυτούς στάλθηκαν πίσω στο Μαρόκο στα μέσα Αυγούστου έπειτα από μια συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των γειτονικών χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ανώτατο Δικαστήριο τόνισε ότι η συλλογική απέλαση ανηλίκων παραβιάζει όχι μόνο τους εγχώριους νόμους περί μετανάστευσης, αλλά και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η ισπανική νομοθεσία προβλέπει διοικητικές διαδικασίες ατομικά για κάθε ανήλικο που απελαύνεται με πληροφορίες που συλλέγονται και κατά περίπτωση.

Οι Αρχές στη Θέουτα δεν εκπλήρωσαν καμία από αυτές τις προϋποθέσεις, απεφάνθη το Ανώτατο Δικαστήριο, προσθέτοντας ότι τα δικαιώματα των ανηλίκων στη σωματική και ηθική ακεραιότητα παραβιάστηκαν, καθώς «τέθηκαν σε σοβαρό κίνδυνο να υποστούν σωματική ή ψυχολογική βλάβη».

Νομικοί εκπρόσωποι της ισπανικής κυβέρνησης είχαν επικαλεστεί «εξαιρετικές συνθήκες» λόγω των μαζικών διελεύσεων, αλλά το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, την οποία έχει υπογράψει η Ισπανία, απαγορεύει ρητά τη συλλογική απέλαση αλλοδαπών.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button