Κόσμος

Παραιτήθηκε η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας – Galaksias.com

Παραιτήθηκε από τη θέση της προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας η Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν.

Η κα Ερκάν είχε κατηγορηθεί πρόσφατα από μερίδα του Τύπου για νεποτισμό, καθώς μία υπάλληλος της τράπεζας κατήγγειλε ότι απολύθηκε από την τράπεζα κατόπιν απαιτήσεως του πατέρα της προέδρου. Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας κάνει λόγο, από την πλευρά της, για εκστρατεία «δολοφονίας χαρακτήρα» εις βάρος της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πολλά υποσχόμενη τραπεζίτρια είχε κληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Ιούνιο, μετά τις προεδρικές εκλογές, προκειμένου να εφαρμόσει νομισματική πολιτική περιορισμού της ρευστότητας για να αντιμετωπιστεί η εκτίναξη του πληθωρισμού που προκάλεσε η εμμονή του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία τρέχει, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, με ποσοστό κοντά στο 65%, ωστόσο το ανεξάρτητο ινστιτούτο ENAG (Ομάδα Έρευνας Πληθωρισμού), το οποίο απαρτίζουν διάφοροι οικονομολόγοι πανεπιστημιακοί, υπολογίζει την αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε ετήσια βάση γύρω στο 130%.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, τόνισε ότι το οικονομικό πρόγραμμα, «με επικεφαλής τον πρόεδρό μας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζεται αδιάκοπα και αποφασιστικά».

Ο κ. Σιμσέκ υποστηρίζει ότι η απόφαση που έλαβε η Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν είναι εντελώς προσωπική και τονίζει ότι η νέα διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας θα οριστεί κατόπιν εισηγήσεως του ιδίου.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button