ΕνημέρωσηΤεχνολογία

«Η Άνια είναι η χαρά της ζωής» – Galaksias Portal News

Σπυριδωνία Κρανιώτη

Χαρισματική ηθοποιός η Ροδούλα Χαμηλοθώρη, ερμηνεύει αυτή την εποχή τον ρόλο της Άνια, στον «Βυσσινόκηπο» του Τσέχοφ, που ανεβαίνει στο Διάχρονο Θέατρο σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόρτζου. Εξαιρετικά εκφραστική, με πρόσωπο που αγαπάει ο φακός, είναι παράλληλα ένα πολύ φωτογενές μοντέλο, με πολλές και επιτυχημένες φωτογραφήσεις στο ενεργητικό της, αρκετές από τις οποίες έχουν ξεχωρίσει και βραβευθεί. Επίσης έχει εμφανισθεί σε τηλεοπτικές σειρές, όπως στις «Άγριες Μέλισσες», «Γυναίκα χωρίς όνομα», στη νέα «Πολυκατοικία», «Όρκος», «Σε ξένα χέρια», κ.ά. Όσοι τη γνωρίζουν μιλούν για την αισιόδοξη ματιά της, για την πάντα θετική της διάθεση, για τον ενθουσιασμό που αγκαλιάζει ό,τι κάνει, για την αστείρευτη αγάπη της για τη ζωή και τη δουλειά της.

Με αφορμή την εμφάνισή της στον «Βυσσινόκηπο» μαζί με έναν θίασο εξαίρετων ηθοποιών, με προεξέχουσα τη Μαίρη Βιδάλη στον ρόλο της Λιούμπα, αλλά και με τους Οδυσσέα Σταμούλη και Μπάμπη Χατζηδάκη, η Ροδούλα Χαμηλοθώρη, μίλησε στη Ζούγκλα για τον ρόλο της 17χρονης Άνια, τις προσδοκίες, τον ελεύθερο χρόνο της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ροδούλα Χαμηλοθώρη στον ρόλο της Άνια

Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση «Βυσσινόκηπος»

O «Βυσσινόκηπος» που γράφτηκε το 1904, είναι το τελευταίο έργο του Άντον Τσέχοφ, μια τραγική ιστορία που δείχνει την αποτυχία μιας αριστοκρατικής οικογένειας, σε έναν κόσμο που αλλάζει. Η Λιουμπόφ Αντρέγιεβνα, επιστρέφει από το Παρίσι, στο σπίτι της στη Ρωσία γεμάτη χρέη. Τα μέλη της οικογένειας της κινδυνεύουν να χάσουν τη σημαντική περιουσία τους. Ο πλούσιος Ερμολάι Λοπάχιν, προτείνει στην οικογένεια να αποχωριστούν τον Βυσσινόκηπο, για να επιβιώσουν οικονομικά. Παρά την πρακτική και δυνητικά σωτήρια λύση του, η οικογένεια τρομοκρατείται μόνο στην ιδέα της καταστροφής και μετατροπής του κήπου για εμπορική χρήση. Είναι συναισθηματικά δεμένοι με το κτήμα και με τον Βυσσινόκηπο, που βλέπουν ως σύμβολο του ευγενούς παρελθόντος και της οικογενειακής τους ιστορίας. Τελικά ο Λοπάχιν αγοράζει το κτήμα και συνεχίζει τα σχέδιά του.

Θεωρώ πως οι αναγνώστες και οι θεατές βρίσκουν συχνά μια νότα τραγωδίας στην παρακμή της οικογένειας. Το έργο ωστόσο υπογραμμίζει τους χιουμοριστικούς χαρακτήρες που περιστασιακά σπάνε την ένταση με την κωμική δράση και τις αστείες αδυναμίες τους.

Ροδούλα Χαμηλοθώρη (Φωτογραφία Ευάγγελος Τέντης)

Ο Βυσσινόκηπος πραγματεύεται το τέλος μιας εποχής. Πιστεύετε ότι βιώνουμε σήμερα στην Ελλάδα το τέλος μιας εποχής;

Ο Τσέχοφ δείχνει την αντίθεση μεταξύ των αριστοκρατών και της νεοσύστατης διανόησης στη Ρωσία. Ενώ η κοινωνία της ανώτερης τάξης βρίσκεται σε ηθική και οικονομική κρίση, η τρίτη τάξη ευημερεί. Η Λιούμπα δεν μπορεί να ξεπεράσει την ηθική της και να πουλήσει τον Βυσσινόκηπο, που σηματοδοτεί πράγματι το τέλος μιας εποχής, αλλά και  της ζωής του Άντον Τσέχοφ. Ο κήπος συνδέει την ευαισθησία του Τσέχοφ με το πνεύμα της εποχής του, αποκαλύπτοντας την κοινωνικοοικονομική αλλαγή. Ο «Βυσσινόκηπος» είναι απόλυτα επίκαιρος σήμερα, καθώς και πάλι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής. Θα το δείξει βέβαια η ιστορία. Πιστεύω ωστόσο ότι κάθε μέρα σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τον κάθε άνθρωπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ροδούλα Χαμηλοθώρη – Κωνσταντίνος Τσιομίδης

Τι σας συγκινεί στο συγκεκριμένο έργο;

Ο Τσέχοφ μέσα από μια απλή ιστορία, περνάει πολλά διαφορετικά μηνύματα στον θεατή του έργου του. Προκαλεί συγκίνηση με τις ιστορίες των ηρώων, με τις αδυναμίες τους, με την αναμέτρησή τους με το παρελθόν και το μέλλον που έρχεται φέρνοντας αλλαγές. Με συγκινεί η τόσο βαθιά ψυχογράφηση των χαρακτήρων, οι λεπτές εναλλαγές, η πάλη ανάμεσα στο χθες και το αύριο, το ότι ο κάθε ένας αντιπροσωπεύει έναν διαφορετικό κόσμο.

Μιλήστε μας για τον ρόλο σας. Έχετε κοινά στοιχεία με την Άνια, την ηρωίδα που υποδύεστε;

Η Άνια είναι η δεκαεπτάχρονη κόρη της Λιούμπα. Μέσα από τις σκηνές της η Άνια αποκαλύπτει τις εσωτερικές συγκρούσεις της οικογένειας και το αντίκτυπο των κοινωνικών κανόνων στις σχέσεις τους. Πυροδοτεί το πιθανό ρομαντικό ενδιαφέρον, αφήνοντας πίσω της τους παράλογους εξωτερικούς καταναγκασμούς. Αντανακλά τη φιλοδοξία για γνώση και συνεχή ανάπτυξη, συμβολίζοντας την προθυμία για αλλαγή του μέλλοντος. Αντιπροσωπεύει την ελπίδα, την αισιοδοξία, είναι η ίδια η χαρά της ζωής. Με λίγα λόγια η Ροδούλα είναι η Άνια.

Ποια η εμπειρία σας από τη συνεργασία σας με τον Γιάννη Μόρτζο;

Ο Γιάννης Μόρτζος είναι καταξιωμένος σκηνοθέτης και υπέροχος, άνθρωπος. Κατά την προετοιμασία της παράστασης σε κάθε μας πρόβα εμβάθυνε στο κείμενο του Τσέχοφ και στα νοήματα του, με αποτέλεσμα να δίνει αυτό το κάτι παραπάνω. Χαίρομαι πολύ για τη συνεργασία μας. Η αγάπη που έχει για την τέχνη και τον ηθοποιό δημιουργεί μαγεία εντός και εκτός σκηνής. Είναι μεγάλη μου τιμή που συνεργάζομαι μαζί του, όπως και με τη Μαίρη Βιδάλη που ερμηνεύει εξαιρετικά στην παράσταση τη Λιούμπα. Χαίρομαι που βρισκόμαστε στο δίδυμο μητέρας-κόρης.

Υπάρχει κάποια φράση του έργου ή του ρόλου σας που σας συγκινεί ιδιαίτερα;

«Βγαίνει το φεγγάρι» εννοώντας μια προοδευτική προοπτική, μια γέφυρα σε μια νέα εποχή.

Τι θα αποκομίσει κάποιος από την παράσταση;

Με το έργο του ο Τσέχοφ κάνει με έναν μαγικό τρόπο τον θεατή να σκεφτεί τη θέση και τον ρόλο του σε αυτή τη ζωή. Όπως κάθε άνθρωπος, ο Τσέχοφ ονειρευόταν το μέλλον, μια νέα ζωή που θα ερχόταν φέρνοντας μεγάλες αλλαγές. Με το κείμενό του ενθαρρύνει τον θεατή του να σκεφτεί φιλοσοφικά για το μέλλον που έρχεται, για τη νέα εποχή που αναγεννιέται γύρω, καταφεύγοντας στην ενδοσκόπηση.

Ποιες στιγμές και συνεργασίες σας ξεχωρίζετε;

Η κάθε συνεργασία και στιγμή είναι μοναδική. Παρ’ όλα αυτά μπορώ να σας πω, για τον τελευταίο χρόνο, πως νιώθω πολύ τυχερή, για τον «Βυσσινόκηπο», τις τηλεοπτικές μου εμφανίσεις, καθώς και τα βραβεία που έχω πάρει ως μοντέλο.

Βραβευμένη φωτογραφία του Ευάγγελου Τέντη

Τι σας αρέσει να κάνετε όταν δεν εργάζεστε;

Κάθε εποχή είναι διαφορετική. Το τελευταίο διάστημα βλέπω πολλές ταινίες, ακούω βιβλία και …μελετώ ανθρώπους που έχουν πετύχει καλλιτεχνικά.

Ροδούλα Χαμηλοθώρη (φωτογραφία Ευάγγελος Τέντης)

Τι ονειρεύεστε για την καλλιτεχνική σας διαδρομή;

Όταν ήμουν μικρή μου είχε πει ένας …σοφός «Μην αποκαλύπτεις ποτέ τα όνειρά σου». Συμφωνώ απόλυτα. Τα όνειρα μπορούν να αλλάξουν από τη μία στιγμή στην άλλη. Επίσης θεωρώ πως όταν λες τα όνειρά σου χάνεται όλη η μαγεία.

Από που αντλείτε για να είστε καλά στην καθημερινότητα σας;

Από τη μουσική που είναι μόνιμος συνοδοιπόρος μου, από το να μαθαίνω νέα πράγματα που με κάνουν να γίνομαι καλύτερη και από το να συναναστρέφομαι ανθρώπους που αγαπώ και με αγαπούν.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Να δημιουργώ κάθε μέρα!

Ροδούλα Χαμηλοθώρη (Φωτογραφία Ευάγγελος Τέντης)

Info:

«Βυσσινόκηπος» Διάχρονο Θέατρο. Με τους: Μαίρη Βιδάλη, Οδυσσέα Σταμούλη, Μπάμπη Χατζηδάκη. Παίζουν επίσης: Σωτήρης Αντωνίου, Μαρλέν Κάραλη, Χρήστος Μαραθιάς, Ρόουζ Μουτζούρη, Κατερίνα Σωτηρίου, Βασίλης Τραϊφόρος, Περικλής Τσαμαντάνης, Κωνσταντίνος Τσιομίδης και στον ρόλο της Άνια η Ροδούλα Χαμηλοθώρη.

Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση και φωτισμούς Γιώργου Δανεσή, σκηνοθεσία Γιάννη Μόρτζου, σκηνικά Ιωάννας Κατσιαβού, κοστούμια Γκαλίνα Σουλτανόβιτσι και μουσική σύνθεση ειδικά για την παράσταση από τον Θάνο Γεωργουλά. Βοηθός σκηνοθέτη ο Χρήστος Μαραθιάς.

Κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:30. Απαραίτητη η κράτηση στο 210 7233229

Διάρκεια 105 λεπτά με διάλειμμα

Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, 12 ευρώ (για άνω των 65 και φοιτητές), 10 ευρώ ομαδικά, 5 ευρώ ΑΜΕΑ – Ηθοποιοί και παιδιά κάτω των 12 ετών. Δωρεάν οι συνταξιούχοι ηθοποιοί και οι κριτικοί θεάτρου.

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button