Κόσμος

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο – Galaksias.com

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο απαριθμεί ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ως «αντισυνταγματική μπίζνα που στήνει η ΝΔ με πανεπιστήμια – σούπερ μάρκετ που δίνουν πτυχία franchise».

Αναλυτικά η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Facebook:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«‘Γιατί να μην έχουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια;’, θα ρωτήσετε. ‘Δεν μπαίνεις στο δημόσιο, πας στο ιδιωτικό. Περισσότερες ευκαιρίες!’. Όταν όμως η κυβέρνηση κόβει θέσεις από το δημόσιο πανεπιστήμιο για να μην μπεις, ώστε να αναγκαστείς να πας στο ιδιωτικό πληρώνοντας, τότε έχεις λιγότερες ευκαιρίες. Όταν η Ελλάδα είναι τελευταία στην ΕΕ σε αναλογία καθηγητών-φοιτητών, τότε έχεις λιγότερες ευκαιρίες. Όταν η χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης πριν από 15 χρόνια ήταν 380 εκατομμύρια ευρώ και τώρα 126, τότε έχεις λιγότερες ευκαιρίες. Όταν περιφερειακά πανεπιστήμια κλείνουν και πόλεις ερημώνουν, τότε έχεις λιγότερες ευκαιρίες.

Ένα σύγχρονο κράτος κρίνεται από το επίπεδο της Παιδείας που παρέχει στους πολίτες του. Και οι ιδιώτες που θέλουν να προσφέρουν, μπορούν να το κάνουν με δωρεές στα δημόσια πανεπιστήμια, όχι φτιάχνοντας ιδιωτικά.

Οι δικές μας προτάσεις – σημειώστε τις!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1.Διπλασιασμός του διδακτικού προσωπικού, προκειμένου να φτάσουμε στο μέσο όρο της ΕΕ στην αναλογία καθηγητών-φοιτητών.

2.Πρόγραμμα “Εστία παντού”. Ανέγερση φοιτητικών εστιών με χρηματοδότηση από έσοδα του δημοσίου από τον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

3.Διπλασιασμός των κονδυλίων που δίνονται στα πανεπιστήμια για την έρευνα. Γιατί χωρίς την έρευνα δεν μπορεί να διασυνδεθεί το πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας.

4.Έκπτωση ενοικίων για φοιτητική στέγη από το φορολογητέο εισόδημα.

-Για μισθώματα έως 500 Euro.

-Για οικογενειακό εισόδημα μέχρι 60.000 Euro.

-Ωφελούμενοι: 150.000 οικογένειες.

-Δημοσιονομικό κόστος: 225.000.000 Euro.

5.Δημιουργία αυτοδιοικούμενων πυλώνων ξένων πανεπιστημιακών προγραμμάτων εντός των ελληνικών πανεπιστημίων. Έτσι θα έρθουν πανεπιστήμια με κύρος στην Ελλάδα.

Όπως μπορεί να γνωρίζετε, σπούδασα στην Αμερική, σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο, με υποτροφία. “Τότε γιατί είσαι κατά του νομοσχεδίου;”, θα ρωτήσετε. Η απάντηση είναι απλή: Στο εξωτερικό τα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση, με τεράστια κεφάλαια και πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο. Δεν είναι αυτή η αντισυνταγματική μπίζνα που στήνει η ΝΔ με πανεπιστήμια – σούπερ μάρκετ που δίνουν πτυχία franchise.

Για εμάς, για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ανώτατη εκπαίδευση δεν είναι αρπαχτή. Είναι το θεμέλιο για το αύριο της Ελλάδας μας».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button