Επικαιρότητα

Νοσηλευτές από Ινδία, αντί για βελτίωση συνθηκών εργασίας – Galaksias.com

Εδώ και χρόνια, η Ιταλία αντιμετωπίζει έλλειψη νοσηλευτών- ένα ζήτημα που ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και επιδεινώθηκε λόγω της μη λήψης συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπισή του

Η αυξανόμενη ανάγκη για υγειονομικό προσωπικό οδήγησε την Ιταλική κυβέρνηση να «εισάγει» προσωπικό από χώρες όπως η Ινδία και η Κούβα, αντί να εισάγει πολιτικές για να διορθώσει τα τρέχοντα προβλήματα του συστήματος.

Εδώ και χρόνια, η Ιταλία αντιμετωπίζει έλλειψη νοσηλευτών- ένα ζήτημα που ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και επιδεινώθηκε λόγω της μη λήψης συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπισή του.

Οι Ιταλοί επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τους χαμηλούς μισθούς και τις λίγες προοπτικές σταδιοδρομίας και πολλοί επιλέγουν να μετακομίσουν στο εξωτερικό, συχνά στη γειτονική Ελβετία, ενώ οι νέοι τείνουν λιγότερο προς την παρακολούθηση σπουδών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης δεδομένων των συνθηκών εργασίας.

Παρόλο που στην κυβέρνηση συμμετέχουν τρία κεντροδεξιά κόμματα κατά της μετανάστευσης, η λύση που βρήκαν η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι (Fratelli d’Italia/ECR), οι αντιπρόεδροι Ματέο Σαλβίνι (Lega/ID) και Αντόνιο Ταγιάνι (Forza Italia/EPP), ήταν η «εισαγωγή» επαγγελματιών από το εξωτερικό.

Οι πρώτοι γιατροί έφτασαν ήδη από την Κούβα, ενώ σύντομα θα έρθουν και νοσηλευτές από την Ινδία.

«Δεν θα ήταν κακό να έχουμε περισσότερους γιατρούς στην Ιταλία, ιδίως σε ορισμένες ειδικότητες, αλλά οι νοσηλευτές, από την άλλη πλευρά, απλά δεν υπάρχουν. Έτσι, εργαζόμαστε, αφενός, για να γίνει το επάγγελμα του νοσηλευτή πιο ελκυστικό, αλλά βραχυπρόθεσμα, πρέπει να έχουμε συμφωνίες με ξένες χώρες για να έχουμε επαρκή αριθμό νοσηλευτών», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Οράτσιο Σκιλάτσι.

Το Ιταλικό Σώμα Νοσηλευτών κάνει λόγο για μια «ρυθμιστική λύση», αποδεκτή μόνο εάν συνοδεύεται από εγγυήσεις και με πρωταρχικό στόχο να δοθεί μεγαλύτερη αναγνώριση στο επάγγελμα του νοσηλευτή, τόσο από οικονομική άποψη όσο και από άποψη προοπτικών καριέρας. Οι επαγγελματικές ενώσεις, από την άλλη πλευρά, αμφισβητούν τη γλωσσική και επαγγελματική ετοιμότητα των Ινδών συναδέλφων.

Στην Ιταλία, η αναλογία των νοσηλευτών προς τους πολίτες είναι χαμηλότερη από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η μέση μείωση των εγγραφών στη Σχολή Νοσηλευτικής Επιστήμης είναι -10% σε σχέση με το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος.

Το ιταλικό Ελεγκτικό Συνέδριο εκτιμά ότι υπάρχει έλλειψη περίπου 65.000 νοσηλευτών, ενώ απαιτούνται επιπλέον 20.000 «οικογενειακοί και κοινοτικοί νοσηλευτές». Τα τελευταία χρόνια, σχεδόν 30.000 Ιταλοί νοσηλευτές έχουν μετεγκατασταθεί στο εξωτερικό, καθώς περισσότεροι από 3.000 φεύγουν κάθε χρόνο.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι Ιταλοί είναι ένας ολοένα και πιο ηλικιωμένος πληθυσμός, σχεδόν το 20% είναι άνω των 65 ετών και συνεπώς έχουν όλο και περισσότερο ανάγκη υγειονομικής περίθαλψης. Η έλλειψη νοσηλευτών εκτιμάται ότι θα αυξάνεται ετησίως λόγω της ανισορροπίας μεταξύ των συνταξιοδοτήσεων (17.000 ετησίως) και των νέων προσλήψεων (8.000 ετησίως).

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η ιταλική αγορά εργασίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης πάσχει από χρόνια έλλειψη χρηματοδότησης, ανεπαρκείς ευκαιρίες σταδιοδρομίας και νεποτισμό, γεγονός που την καθιστά μη ελκυστική για τους ξένους επαγγελματίες.

Πηγή: euractiv.gr

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button