Τι κρύβεται στο φαγητό μας: Αποφύγετε τα τρόφιμα με αυτά τα συστατικά στην ετικέτα τους
Συντηρητικά, αρωματικοί και χρωστικοί παράγοντες, τεχνητές γλυκαντικές ουσίες βρίσκονται στα «ψιλά γράμματα» στις ετικέτες των προϊόντων. Και επιπλέον αυτές οι ουσίες αυξάνονται χρόνο με το χρόνο.
Ειδικοί, μιλώντας στο Health Digest, επισημαίνουν τα βασικά πρόσθετα, τα οποία θα πρέπει να προσέχουμε και να αποφεύγουμε…
Τεχνητά γλυκαντικά
Τα υποκατάστατα ζάχαρης μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, έρευνα του 2014, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, συνέδεσε τα τεχνητά γλυκαντικά, όπως η σακχαρίνη, η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη, με αλλοιώσεις στα βακτήρια του εντέρου και δυσανεξία στη γλυκόζη, που θα μπορούσε να είναι πρόδρομος για διαβήτη τύπου 2.
Επίσης, η ασπαρτάμη έχει συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, όπως δερματικά προβλήματα, πρόωρη έμμηνο ρύση, εναλλαγές της διάθεσης και ηπατική βλάβη. Πρόσφατα αναγνωρίστηκε και ως «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο», από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), του αρμόδιου τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Χρωστικές τροφίμων
Η «Κόκκινη 40» είναι μία χρωστική ουσία που μπορεί να προκαλέσει εντυπωσιακή αλλαγή χρώματος στα πάντα. Ωστόσο αυτό έχει και τίμημα. Έρευνα του 2021 που δημοσιεύθηκε από την πολιτεία της Καλιφόρνια, συνέδεσε την κατανάλωση από παιδιά τροφών με χρωστικές, όπως η «Κόκκινη 40», με νευροσυμπεριφορικές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της υπερκινητικότητας. Η «Κόκκινη 40» έχει επίσης συνδεθεί με δερματικούς ερεθισμούς, άσθμα, ημικρανίες ακόμη και ορισμένους καρκίνους, καθώς περιέχει βενζόλιο. Άλλες χρωστικές ουσίες τροφίμων, όπως η «Κίτρινη 5» και «Κίτρινη 6» έχουν επίσης συνδεθεί με ορισμένους καρκίνους.
Στεατικό μαγνήσιο
Το στεατικό μαγνήσιο είναι ένα πρόσθετο που βρίσκεται σε φαρμακευτικές κάψουλες και ταμπλέτες, καθώς και σε συστατικά ψησίματος, μπαχαρικά και σκληρές καραμέλες. Προστατεύει τα χάπια από το να μην κολλήσουν μεταξύ τους, ενώ εμποδίζει τη διάσπασή τους στο σώμα μέχρι να φτάσουν στο στομάχι. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να ερεθίσει το έντερο και να οδηγήσει στη δημιουργία βιοφίλμ, δηλαδή αποικίες βακτηρίων που συχνά προσκολλώνται σε μια επιφάνεια. Αυτό θα μπορούσε να εμποδίσει στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από το σώμα.
Σορβικό κάλιο
Λειτουργεί ως συντηρητικό αυξάνοντας τη διάρκειας ζωής ενός προϊόντος διατροφής και μελέτες το έχουν συνδέσει με την επιβάρυνση της υγείας του εντέρου, αλλά και με φλεγμονές στο ήπαρ.
Πρόσθετα σάκχαρα
Η πρόσθετη ζάχαρη είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες επιβάρυνσης της υγείας, προκαλώντας μεταβολικό σύνδρομο, παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease ανέφερε πως η πρόσθετη ζάχαρη στη διατροφή μας θα μπορούσε ενδεχομένως και να διπλασιάσει τον κίνδυνο άνοιας.
Η μέγιστη συνιστώμενη ημέρησια ποσότητα για τα πρόσθετα σάκχαρα είναι 50 γραμμάρια. Επομένως είναι σημαντικό να αναζητάτε τροφές με λιγότερα από 5 γραμμάρια ανά μερίδα, τα οποία θα αναγράφονται στην ετικέτα ως το 10% της Ημερήσιας Αξίας. Στα γλυκά να προτιμάτε αυτά με 10 γραμμάρια ανά μερίδα, που είναι το 20% της Ημερήσιας Αξίας.
Κορεσμένα λιπαρά
Τα κορεσμένα λιπαρά, όπως και τα τρανς λιπαρά, είναι ένα από τα ανθυγιεινά λιπαρά που υπάρχουν στο φαγητό και ευθύνονται για την αύξηση βάρους και μια σειρά από καρδιακές παθήσεις. Σε μια διατροφή 2.000 θερμίδων ημερησίως, μόλις οι 120 από αυτές θα πρέπει να αποτελούνται από κορεσμένα λίπη. Αποφύγετε τα τρόφιμα που περιέχουν κορεσμένα και τρανς λιπαρά πάνω από το 10% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας και 25% αν πρόκειται για γεύματα.
Επεξεργασμένα δημητριακά
Ενώ τα δημητριακά ολικής άλεσης επισημαίνονται συχνά ως εξαιρετικά επωφελή για την υγεία του οργανισμού, τα επεξεργασμένα δημητριακά έχουν ακριβώς την αντίθετη φήμη. Ο λόγος είναι πως κατά την επεξεργασία έχουν αφαιρεθεί πολλά από τα θρεπτικά συστατικά τους, ενώ συχνά έχουν και πολλά πρόσθετα. Ακόμη και τα «πολύσπορα» προϊόντα δεν είναι ξεκάθαρο πόσο επεξεργασμένα μπορεί να είναι. Γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν να επιλέγετε ολικής άλεσης και σε κάθε περίπτωση να ελέγχετε πρώτα τα συστατικά. Στα πολύσπορα προϊόντα, για να είστε σίγουροι, ψάξτε στις διατροφικές πληροφορίες τους περιεκτικότητα φυτικών ινών πάνω από 3 γραμμάρια ανά μερίδα.
Κρυμμένα αλλεργιογόνα
Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα τρόφιμα μπορεί να είναι σοβαρές και, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και απειλητικές για τη ζωή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα άτομα με τροφικές αλλεργίες γνωρίζουν τι πρέπει να αποφεύγουν για να αποτρέψουν μια αλλεργική αντίδραση, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις τα τρόφιμα μπορεί να έχουν κρυφά αλλεργιογόνα. Μάλιστα έρευνες δείχνουν πως ένα αρκετά υψηλό ποσοστό αλλεργικών αντιδράσεων, σχεδόν 1 στις 5 περιπτώσεις, οφειλόταν σε κρυφά αλλεργιογόνα στα τρόφιμα.
Συστατικά που αναιρούν τα οφέλη που διαφημίζονται
Ακόμη κι αν ένα προϊόν διαφημίζεται ως ωφέλιμο για την υγεία (καλή πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών, χαμηλές θερμίδες κ.ά.), οι ειδικοί συνιστούν να διαβάζετε καλά τα συστατικά γιατί σε πολλές περιπτώσεις… ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Μπορεί να περιέχουν άλλα ανθυγιεινά συστατικά που να αναιρούν τα όποια οφέλη για την υγεία μπορεί φαινομενικά να προσφέρουν.