Επικαιρότητα

To Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ενέκρινε τη νέα ψηφιακή ταυτότητα – Galaksias.com

Οι βουλευτές της ΕΕ στο Στρασβούργο υπέγραψαν την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα (eID) με 335 ψήφους υπέρ, 190 κατά και 31 αποχές. Το «ψηφιακό πορτοφόλι», το οποίο τώρα χρειάζεται να περάσει και από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ για να γίνει νόμος, θα περιέχει ψηφιακές μορφές εθνικών δελτίων ταυτότητας, άδειες οδήγησης, τραπεζικά στοιχεία, ιατρικές συνταγές και άλλα προσωπικά δεδομένα χρηστών.

Ο νόμος προβλέπει «κατάλληλες ηλεκτρονικές υπογραφές» για χρήστες πορτοφολιών της ΕΕ, τα οποία είναι τα πιο αξιόπιστα και έχουν το ίδιο νομικό καθεστώς με τη χειρόγραφη υπογραφή.
«Αυτός ο νόμος στοχεύει να ενδυναμώσει τους πολίτες θέτοντας τους σε πλήρη έλεγχο της χρήσης των δεδομένων τους. Η ψηφιακή ταυτότητα έχει εξελιχθεί από μια απλή ευκολία σε καταλύτη για την κοινωνική ένταξη, την κοινωνική ενδυνάμωση και ένα μέσο για την ενθάρρυνση της ενσωμάτωσης στην ψηφιακή εποχή», δήλωσε η Κροάτισσα Σοσιαλίστρια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Romana Jerković. Σύμφωνα με δελτίο τύπου από το Κοινοβούλιο, το πορτοφόλι θα εγκριθεί σε «εθελοντική βάση» και θα τεθούν σε ισχύ διασφαλίσεις για την αποφυγή «διακρίσεων εις βάρος των ατόμων που επιλέγουν να μην χρησιμοποιούν ψηφιακό πορτοφόλι».

Το σύστημα φέρεται επίσης να είναι ανοιχτού κώδικα για να «ενθαρρύνει τη διαφάνεια, την καινοτομία και να βελτιώσει την ασφάλεια». Ωστόσο, άλλοι έχουν προειδοποιήσει για την πιθανότητα χρήσης των ψηφιακών πορτοφολιών για αυταρχικούς σκοπούς. Ο Ρουμάνος Ευρωβουλευτής Christian Terhes για παράδειγμα έχει πει ότι οι ψηφιακές ταυτότητες αποτελούν μέρος της «κινεζοποίησης» της Ευρώπης, δημιουργώντας μια κοινωνική πιστωτική βαθμολογία.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button