Κόσμος

6.000 στρατιωτικοί και αστυνομικοί αναπτύσσονται για να «καθαρίσουν» περιοχές από συμμορίες – Galaksias.com

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, ο Ναγίμπ Μπουκέλε, ανακοίνωσε πως κατά διαταγή του αναπτύχθηκαν συνολικά 6.000 στρατιωτικοί και αστυνομικοί για να περικυκλώσουν μέλη συμμοριών που παραμένουν ενεργές στο βόρειο τμήμα της χώρας, έπειτα από τους φόνους δυο ανθρώπων.

«Αυτή τη στιγμή, 5.000 στρατιώτες και 1.000 αστυνομικοί έχουν περικυκλώσει τις περιφέρειες Σαν Χοσέ Κανκάσκε, Σαν Αντόνιο Λος Ράντσος, Ποτονίκο και Σαν Ισίδρο Λαμπραντόρ, για να εξαρθρωθεί εντελώς αυτή η κλίκα», ανέφερε ο κ. Μπουκέλε μέσω X (του πρώην Twitter).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσφατα διαπράχθηκαν δυο ανθρωποκτονίες στην περιοχή, περίπου 90 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ, όπου οι «δυο δράστες», φερόμενα μέλη της συμμορίας Barrio 18 Sureños, συνελήφθησαν, διευκρίνισε ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, που χαίρει τεράστιας δημοτικότητας χάρη στον πόλεμο που κήρυξε στις μάρας και επανεξελέγη τον Φεβρουάριο, αψηφώντας το Σύνταγμα.

«Δεν θα σταματήσουμε προτού να εξαλείψουμε τα λιγοστά υπολείμματα των συμμοριών», προειδοποίησε, συνοδεύοντας την ανάρτηση με βίντεο που εικονίζει μαζική ανάπτυξη του στρατού και της αστυνομίας και δυο υπόπτους που συνελήφθησαν, γονατισμένους, με τα εσώρουχα και τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα.

«Θα καθαρίσουμε εντελώς την περιοχή, θα ξεριζώσουμε το τελευταίο απομεινάρι των συμμοριών», σημείωσε μέσω X ο υπουργός Άμυνας Ρενέ Φράνσις Μερίνο Μονρόι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Σαλβαδόρ ζει τα τελευταία δυο χρόνια υπό ειδικό καθεστώς, την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε ο αρχηγός του κράτους. Την περίοδο αυτή, σχεδόν 76.000 άνθρωποι συνελήφθησαν χωρίς εντάλματα. Πάνω από 7.000 από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς διαπιστώθηκε πως ήταν αθώοι.

Οι συμμορίες του Σαλβαδόρ, που γεννήθηκαν στους δρόμους του Λος Άντζελες των ΗΠΑ, κατηγορούνται από την κυβέρνηση για περίπου 120.000 ανθρωποκτονίες σε σχεδόν τρεις δεκαετίες, απολογισμό βαρύτερο κι από αυτόν της δωδεκαετούς εμφύλιας σύρραξης (1980-1992), που κατά τους επίσημους αριθμούς άφησε πίσω 75.000 νεκρούς.

Μετά το τέλος της εμφύλιας σύρραξης, οι πολίτες του Σαλβαδόρ σταδιακά βρέθηκαν να ζουν υπό τον τρόμο συμμοριών όπως η MS-13 και η αντίπαλη Barrio 18 με τις δυο φράξιες της, τις Sureños και Revolucionarios, που μετρούν μαζί κάπου 100.000 μέλη.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχει επιβάλει ο κ. Μπουκέλε, καταγγέλλοντας «αυθαίρετες συλλήψεις», «βασανιστήρια» και «θανάτους» στις φυλακές.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button